Ενημέρωση

«Να διεκδικούμε την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του τόπου και του λαού που παραλάβαμε από τους προπάτορες μας»: Το μήνυμα του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου με την ολοκλήρωση των θεατρικών παραστάσεων για την λαμπρή Επέτειο του 1821

Το εσπέρας της Τετάρτης 14 Ιουλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρακολούθησε την τελευταία θεατρική παράσταση «Ελένη η Καινουριοχωρίτισσα», που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας Οροπεδίου Λασιθίου, δίπλα στην Ιερά Μονή Παναγίας Κρουσταλλένιας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε με την ολοκλήρωση της σειράς των παραστάσεων, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως: «Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας κ. Ανδριάνης Γαλανού, μάς παρουσίασε ένα εξαιρετικό θεατρικό έργο του Διαλλινομιχάλη, ενός αγωνιστή που γεννήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο Μιχαήλ Διαλλινάς έζησε τους Τούρκους από κοντά και αγωνίσθηκε για να ελευθερωθεί το νησί μας από τον κατακτητή. Και μας παρουσίασε μέσα από αυτό αλλά και μέσα από πολλά άλλα θεατρικά έργα, ποιήματα και γραπτά κείμενα την ιστορία του τόπου μας κατά το τελευταίο μισό του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Αξίζει λοιπόν ένα θερμό χειροκρότημα σε όλους τους συντελεστές της θεατρικής παράστασης, διότι κατέβαλαν όλοι πολύ κόπο και προσπάθεια για να απεικονίσουν με ακρίβεια, παραστατικότητα και ζωντάνια τους ήρωες του δράματος. Τους ευχαριστούμε πολύ και τους ευχόμαστε η Παναγία η Κρουσταλλένια, η Προστάτιδα του τόπου, του Μεραμβέλλου, των αγωνιστών, του Καπετάν-Καζάνη, να τους δίδει υγεία και δύναμη και στους μαθητές του σχολείου καλή πρόοδο.

Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι προπάτορές μας αγωνίσθηκαν και έδωσαν το αίμα τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να λατρεύουμε ελεύθερα τον αληθινό Θεό, για να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια του λαού μας και να αποκαταστήσουν την ελευθερία αυτού του τόπου. Και εμείς λοιπόν, στα βήματα εκείνων, έχουμε χρέος με κάθε τρόπο να υποστηρίζουμε και να διεκδικούμε την ελευθερία του τόπου και κυρίως την ελευθερία την πνευματική, γιατί χωρίς αυτή θα χάσουμε τα πάντα».

Στο πέρας της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου για την φιλοξενία που παρασχέθηκε στην θεατρική ομάδα, τον κ. Εμμανουήλ Περουλιό και το Κ.Τ.Ε.Λ. Ηρακλείου-Λασιθίου για την μεταφορά της ομάδος και των σκηνικών.

Back to top button