Ενημέρωση

Νέα – ανακοινώσεις μηνός Αυγούστου 2017

Η Εορτή της Προόδου του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

Την Τρίτη 1 Αυγούστου 2017 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε και ετέλεσε τον αγιασμό στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Καρδαμούτσας. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, ανέφερε ότι αυτή την ημέρα εορτάζεται η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στην Κωνσταντινούπολη, σε ανάμνηση της απαλλαγής των Βυζαντινών –με την ευλογία του Τιμίου Σταυρού– από τις επιδρομές των Σαρακηνών, προκειμένου οι πιστοί –με την χάρη Του– να μπορέσουν να διανύσουν αισίως την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου με ευλάβεια, προσευχή και νηστεία.

Την ίδια ημέρα το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στις Ακολουθίες του Εσπερινού και του πρώτου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

 

Αρχιερατικό Μνημόσυνο και εκδηλώσεις για την Μάχη των Βρυσών

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε, κατά την Θεία Λειτουργία, στην Ιερά Μονή Παναγίας Κουφής Πέτρας. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, τέλεσε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον Επίσκοπο Πέτρας Μελέτιο Χλαπουτάκη.

    

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος, χοροστάτησε, κατά την Ακολουθία του Εσπερινού και εν συνεχεία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο χωριό Βρύσες Μεραμβέλλου. Την Ιερά Παράκληση έψαλλε η πολυμελής βυζαντινή χορωδία υπό του κ. Γεωργίου Φουλεδάκη.

Μετά το πέρας των Ακολουθιών, παρακολούθησε, στην Πλατεία Πέρα Βρύσης του χωριού, την εκδήλωση “Τιμώντας τους αγωνιστές”, που ήταν αφιερωμένη στην συμπλήρωση 150 χρόνων από την ιστορική Μάχη των Βρυσών. Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκαν οι βιογραφίες αγωνιστών που διεδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση, την εξέλιξη και το αίσιο τέλος της Μάχης. Πιο συγκεκριμένα ωμίλησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευστράτιος Βλαχάκης για τον Επίσκοπο Πέτρας Μελέτιο Χλαπουτάκη, εν συνεχεία ο αξιωματικός ε.α. κ. Μιχαήλ Παπαγιαννάκης για τον οπλαρχηγό και βουλευτή της Κρητικής Πολιτείας Νικόλαο Παπαγιαννάκη-Στριάνο και τέλος η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Μαυρικάκη για τον οπλαρχηγό Κωνσταντίνο Κοζύρη. Την εκδήλωση τίμησε πλήθος κόσμου.

 

Ιερές Ακολουθίες προς την Υπεραγία Θεοτόκο

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε, κατά την Θεία Λειτουργία, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Νικόδημο Κατρίνη, στην ιστορική Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών.

Την ίδια ημέρα το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε, κατά τις Ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου της πόλεως του Αγίου Νικολάου.

Την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε, κατά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Την ίδια ημέρα το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε, κατά τις Ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον ιστορικό βυζαντινό Ιερό Ναό Παναγίας Βρεφοτρόφου στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

 

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγκαράθου

Το Σάββατο 5 Αυγούστου 2017 το πρωί, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Εν συνεχεία, ετελέσθη η Νεκρώσιμος Ακολουθία του Ιερομόναχου π. Τίτου Πατρικαλάκη, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και συμπαρισταμένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέου.

 

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Χερσόνησο

Το Σάββατο 5 Αυγούστου 2017 το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε, κατά την Ακολουθία του Εσπερινού, στον νεόδμητο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πισκοπιανό Χερσονήσου. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την χειροθεσία εις αναγνώστην του Εμμανουήλ Παρλαμά και ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων πέριξ του χωριού. Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο νυν Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ιωάννης Μαστοράκης και ο πρώην Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

 

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Επέτειος της Μάχης των Βρυσών

Την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε, κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο χωριό Βρύσες Μεραμβέλλου. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευστράτιος Βλαχάκης ωμίλησε σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο χωριό κατά την Μάχη των Βρυσών πριν από 150 χρόνια. Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Δοξολογία και μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων στη Μάχη των Βρυσών, μπροστά από το επιβλητικό ηρώο, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Νεαπόλεως και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στις ανωτέρω Ακολουθίες παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές κ. Μανώλης Θραψανιώτης και Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, οι Αντιδήμαρχοι κ. Δέσπω Καρνιαδάκη και Έφη Κοκολάκη-Βελημβασάκη και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

 

Ανάληψη καθηκόντων Εφημέριου από τον  π. Ιωάννη Φαζό

Την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε, κατά τις Ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην περιοχή “Αργουλιάς”, στο Τζερμιάδο Οροπεδίου Λασιθίου. Μετά το πέρας των Ακολουθιών, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε, ενώπιον των ευλαβών προσκυνητών του χωριού, τον νέο τους Εφημέριο π. Ιωάννη Φαζό και ωμίλησε με συγκινητικά λόγια για τον απερχόμενο Εφημέριο π. Αρσένιο Καστρινάκη, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τους πιστούς για την εμπιστοσύνη και την συμπαράστασή τους προς το πρόσωπό του.

 

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Κεράς

Την Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017 το πρωί, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Καρδιωτίσσης (Κεράς), ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερασίμου.

 

Η Εορτή του Αγίου Μύρωνος

Την Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017 το εσπέρας, ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στις Ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Αγίου Μύρωνος της πόλεως του Αγίου Νικολάου.

 

Ιερές Ακολουθίες προς την Υπεραγία Θεοτόκο

Την Τρίτη 8 Αυγούστου 2017 το πρωί, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μίλατο.

 

 

 

 

 

 

 

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως.

Την ίδια ημέρα το εσπέρας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Πλατυπόδι.

 

Ιερές Ακολουθίες σε ιστορικούς ναούς της Μητροπόλεώς μας

Την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε, κατά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμπελίνας στο Χουμεριάκο.

Την ίδια ημέρα το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε, κατά την Ακολουθία του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στην Ιερά Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές, παρουσία του Δημάρχου Χερσονήσου κ. Ιωάννη Μαστοράκη.

 

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Μεγάλης Παναγίας

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου το πρωί, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Ιερές Ακολουθίες στο Τζερμιάδο

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος, επεσκέφθη την Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας στο Τζερμιάδο Οροπεδίου Λασιθίου, όπου τέλεσε, με τον νέο Ηγούμενο της Μονής π. Αρσένιο Καστρινάκη μετά της συνοδείας αυτού, τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αγίας Βερενίκης και εν συνεχεία Ιερά Αγρυπνία.

Τιμητική Εκδήλωση στο Καστέλλι Φουρνής

Το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017 το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ.κ. Ιώβ, του Πρωτοσύγκελλου της Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. Τίτου Ταμπακάκη και πλήθους κληρικών, παρακολούθησε εκδήλωση στο Καστέλλι Φουρνής, προς τιμήν των Εφημέριων Καστελλίου π. Εμμανουήλ Κωστάκη και π. Δημήτριο Μαγουλάκη. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος Μαυροειδής, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και η κ. Μαρία Δρακωνάκη, Φυσικός και καθηγήτρια Πληροφορικής, με MSc στην Διαχείριση και Αξιολόγηση Σχολικών Μονάδων. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, υπό τη Διεύθυνση του κ. Γεωργίου Φουλεδάκη, που έψαλλε εκκλησιαστικούς ύμνους.

 

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο

Την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 το πρωί, ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας, Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερασίμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο, Τρισάγιο στον Τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου.

Την ίδια ημέρα το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρέστη συμπροσευχόμενος μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο, στις Ακολουθίες του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος που ετελέσθησαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίου, Αρχιγραμματεύοντα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στις Ακολουθίες συμμετείχε πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

       

 

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Επάνω Φουρνή

Την Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 το πρωί, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Επάνω Φουρνή, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

 

Πολυαρχιερατικές Ακολουθίες στον Ι. Ν. Μεγάλης Παναγίας

Την Δευτέρα 14 Αυγούστου το εσπέρας, ετελέσθη η πανηγυρική Αρχιερατική Ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τελμησσού κ.κ. Ιώβ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερασίμου.

Την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017 το πρωί, ετελέσθη Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας –το κεντρικό κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου– , προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού και συμπαρισταμένων του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ.κ. Ιώβ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γερασίμου.

Προ της ολοκλήρωσης της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιστορικής και θαυματουργού ιεράς Εικόνος της Μεγάλης Παναγίας, στις κεντρικές οδούς της πόλεως, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Νεαπόλεως.

 

Αρχιερατικές Ακολουθίες στην Ι. Μ. Αγκαράθου

Την Τρίτη 15 Αυγούστου το εσπέρας και την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στις Ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας αντοιστοίχως, που ετελέσθησαν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου, και ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση των κτητόρων της Ιεράς Μονής, κατά την μοναστηριακή τάξη.

Αρχιερατικές Ακολουθίες στο νησί της Πάρου

Την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, μετά του ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχιμανδρίτου Νικόδημου Κατρίνη, επεσκέφθη το νησί της Πάρου, προκειμένου να μετάσχει της πανηγύρεως του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Αγίου Αρσενίου, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και –ανήμερα της Εορτής– στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ.κ. Αμφιλοχίου.

Προ της ολοκλήρωσης της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού.

Το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Φραθιά

Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 το πρωί, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην περιοχή του Φραθιά, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Συμμετοχή σε πολιτιστική εκδήλωση

Την Κυριακή 20 Αυγούστου το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε στον προαύλιο χώρο του Παλαιού Γυμνασίου Νεαπόλεως, εκδήλωση πολιτιστικού ενδιαφέροντος με θέμα: «Νεάπολις Λασιθίου: εύψυχος και εύοικος πόλις», η οποία διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμβέλλου (ΠΛΕΑΜ) και την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου.

Ομιλητές της εκδήλωσης, στην οποία δόθηκαν στοιχεία σχετικά με την ιστορική διαδρομή και την αρχιτεκτονική και πολεοδομική εξέλιξη της Νεάπολης από την οθωμανική εποχή έως τους νεώτερους χρόνους, ήταν ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλειος Κολώνας και ο υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Λιμαντζάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεράσιμος, ο Γραμματέας της ΠΛΕΑΜ κ. Γεώργιος Μαυροειδής και ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης.

 

Ξενάγηση σε ιστορικούς ιερούς ναούς της Μητροπόλεώς μας

Την Τρίτη 22 Αυγούστου 2017 το πρωί, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ.κ. Δημητρίου στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Καρδιώτισσας (Κεράς) Λασιθίου και στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στον Μοχό. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σεβαστείας συνόδευσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεράσιμος και οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας και Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος.

Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Μηνά Ηρακλείου

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος παρέστη στη Συνοδική Θεία Λειτουργία που ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου, επί τη ονομαστική εορτή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, αλλά και λόγω της επετείου της συμπλήρωσης δέκα ετών (2006-2016) της Αρχιεπισκοπικής Διακονίας του.

Την ίδια ημέρα το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε Τιμητική Επετειακή Εκδήλωση στον Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου στο Μπεντενάκι, στην παραλιακή Λεωφόρο του Ηρακλείου, η οποία περιελάμβανε βυζαντινούς ύμνους, τραγούδια, φωτογραφικό υλικό και ομιλητικές αναφορές στην Αρχιεπισκοπική Διακονία και την δεκαετή πορεία του Τιμώμενου Πρωθιεράρχου.

Στους επετειακούς αυτούς εορτασμούς, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ.κ. Δημήτριος.

 

Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε στις εργασίες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, που ασχολήθηκε με θέματα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και μελέτησε με ποιμαντική ευαισθησία διάφορα κοινωνικά θέματα.

Η Εορτή του Αγίου Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017 το πρωί, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Τίτου Νεαπόλεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε και ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. π. Τίτος Ταμπακάκης, που του ευχήθηκαν και εδέχθη τις ευχές των πιστών.

 

Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

Από 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επεσκέφθη την Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, όπου παρέστη στην πανήγυρη της Εορτής της Ινδίκτου και της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παμμακαρίστου.

 

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017, κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία, όπου προεξήρχε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεράσιμος συγχοροστάτησε μετά πλείστων Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων, κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον Π. Πατριαρχικό Ναό. Οι λοιποί συγχοροστατούντες άγιοι Αρχιερείς ήταν οι: Γέροντας Νικαίας κ. Κωνσταντίνος, Γέροντας Δέρκων κ. Αποστόλου, Γέροντας Αμερικής κ. Δημήτριος, Θυατείρων καί Μεγάλης Βρεταννίας κ. Γρηγόριος, Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Ίμβρου καί Τενέδου κ. Κύριλλος, Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Πισιδίας κ. Σωτήριος, Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Σασίμων κ. Γεννάδιος, Ντητρόϊτ κ. Νικόλαος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Πιττσβούργου κ. Σάββας, Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος, Ρόδου κ. Κύριλλος, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

 

Back to top button