Ενημέρωση

Νέα – ανακοινώσεις μηνός Σεπτεμβρίου 2017

Η Εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 το εσπέρας, ετελέσθη o πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας,  στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Καρδιώτισσας (Κεράς) Λασιθίου, όπου παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και αρχών και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 το πρωί, ανήμερα της Εορτής, ετελέσθη στην ίδια Μονή, πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερασίμου.

Οι Ακολουθίες ετελέσθησαν παρουσία εκπροσώπων των τοπικών φορέων και αρχών και πλήθους κληρικών και πιστών, που προσκύνησαν ευλαβικά την θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας.

 

Ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 το πρωί, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής στην Ιεράπετρα, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ.κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντων του Θεοφ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου και των Σεβασμ. Αρχιερέων Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλου,  Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου και του Σεβασμ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερασίμου.

Εν συνεχεία ετελέσθη το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου και, ακολούθως, Τρισάγιο στον τάφο αυτού, στην κρύπτη του Ιερού επισκοπικού παρεκκλησίου του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου.

Στις ως άνω Ακολουθίες παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης.

 

Αγιασμοί για τη νέα σχολική χρονιά

Την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε Αγιασμούς στο 1ο και 2ο Ενιαίο Λύκειο Αγίου Νικολάου και εν συνεχεία στο Ενιαίο Λύκειο Νεαπόλεως και ευχήθηκε στους μαθητές καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

 

Η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 το εσπέρας, ετελέσθη πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού της πόλεως Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερασίμου. Στην Ακολουθία παρέστη ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 το πρωί, επί τη Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ετελέσθη πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Πρέβελης στο Ρέθυμνο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Αρχιερέων Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερασίμου. Εν συνεχεία, ετελέσθη η Ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, με την ευλογία τμήματος του Τιμίου Ξύλου από τον Σταυρό του Κυρίου που φυλάσσεται στη Μονή.

 

Η Εορτή του Αγίου Νικήτα

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 το εσπέρας, ετελέσθη πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα στη Βουλισμένη Μεραμβέλλου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και εν συνεχεία, προ της απόλυσης, η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικήτα και των λειψάνων του, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Νεαπόλεως και πλήθους ευλαβών προσκυνητών.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 το πρωί, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στον νεόδμητο περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα στους Μέσα Ποτάμους Λασιθίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερασίμου.

 

Εγκαίνια της καφετέριας «Ονειρικόν»

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα Εγκαίνια της καφετέριας «Ονειρικόν», στην παραλία της Άμμου της πόλεως Αγίου Νικολάου, η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Κοινωνικού Συναιτερισμού Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) Ν. Λασιθίου «Περίπλους».

Στην εκδήλωση έλαβαν το λόγο, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. και Δειευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγίου Νικολάου κ. Εμμανουήλ Φαζάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός, η Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κα Ελένη Γιακουμάκη, η Προϊσταμένη Οικον. Διευθ. Υπουργείου Υγείας κα Φωτεινή Κουλούρη και η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κα Μαρία Σπινθούρη.

 

Η Εορτή των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 το εσπέρας, ετελέσθη η Ακολουθία του Εσπερινού στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας στο Δίλακκο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

 

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στη Βιάννο

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου το πρωί, κατά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συλλειτούργησε, μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέου,  στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, στη θέση «Σελί» Αμιρών Βιάννου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την 74η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Δοξολογία και Τρισάγιο στο παρακείμενο μνημείο των εκτελεσθέντων.

Στις τιμητικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από Υπουργούς της κυβερνήσεως, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και πλήθος τοπικών φορέων και αρχών.

 

Η Εορτή του Αγίου Ευμενίου

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου το εσπέρας, ετελέσθη πανηγυρικός Εσπερινός στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Ευμενίου στις Τάπες, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Στην Ακολουθία παρέστη πλήθος κληρικών της Μητροπόλεώς μας και ευλαβών προσκυνητών.

 

Η Εορτή της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε, κατά την Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στο χωριό Τσαμπί, μετόχιο της Ιεράς Μονής Κρεμαστών, παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών.

 

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου στο Σεληνάρι

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 το πρωί, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Θεοφανείων της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Σεληνάρι, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερασίμου.

 

Η Εορτή της Συνάξεως της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Μοχού

Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε, κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στο Μοχό, επί τη Εορτή της Ευρέσεως της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας.

 

Η Εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017 το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε, κατά την Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στον συνοικισμό «Θεολόγος» στην Κριτσά. Στην Ακολουθία παρέστησαν ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός, οι Αντιδήμαρχοι κα Δέσπω Καρνιαδάκη και κ. Σπύρος Μασσάρος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κριτσάς κ. Νίκος Ζαχαριάδης, καθώς και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

 

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της Εορτής της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ιερούργησε, μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας, καθότι εόρταζε το καθολικό της Ιεράς Μονής. Εν συνεχεία, στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στη βιοτή και την διδασκαλία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Υποδιοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου κ. Οικονόμου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών Φορέων, καθώς και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

 

3ο Διεθνές Συνέδριο Γόρτυνας

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεράσιμος παρέστη, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο, στην εναρκτήρια συνεδρία του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο», που είχε ως θέμα: «Το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης ανθρώπων, λαών, θρησκειών, πολιτισμών» και έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας στις Μοίρες.

Στη συνεδρία παρέστησαν επίσης οι Δήμαρχοι Φαιστού κ. Γ. Αρναουτάκης και Γόρτυνας κ. Ν. Σχοιναράκης και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

 

Χειροτονία Επισκόπου

Από 28 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επεσκέφθη το νησί της Ρόδου.

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, συλλειτούργησε κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη της Ρόδου, όπου, εν συνεχεία, ετελέσθη, σύμφωνα με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, η εις Επίσκοπον χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Ολύμπου κ.κ. Κυρίλλου, βοηθού του Μητροπολίτου Ρόδου.

Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, συλλειτούργησαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς  Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, Προύσσης κ.κ. Ελπιδοφόρος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Ειρηνουπόλεως κ.κ. Δημήτριος και Νουβίας κ.κ. Σάββας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Αρκαλοχωρίου κ.κ. Ανδρέας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, και Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος από την Εκκλησία Κρήτης, Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομος (Εκκλησία Κύπρου) και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Στρατονικείας κ.κ. Στέφανος, Αβύδου κ.κ. Κύριλλος και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρος.

Back to top button