Ενημέρωση

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος στα 98α Ελευθέρια Κομοτηνής

Με την δέουσα λαμπρότητα και την προσέλευση πλήθους κόσμου εορτάσθηκε η 98η Επέτειος από την Απελευθέρωση της πόλεως της Κομοτηνής, με την συμμετοχή μεταξύ άλλων Αρχιερέων της Κρήτης και του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου, όλοι προσκεκλημένοι του Σεβασμ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.

Την Κυριακή 13 Μαΐου το εσπέρας έγινε η υποδοχή και ακολούθως η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Φανερωμένης, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Ροδόπης, από το Δημαρχείο της πόλεως της Κομοτηνής μέχρι τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου και ετελέσθη εν συνεχεία ο πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συγχοροστατούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και του Σεβασμ. Μητροπολίτου της Εκκλησίας της Μαρώνειας και της Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γεράσιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς της Κρήτης και της Θράκης και προέτρεψε τους πιστούς, στους δύσκολους καιρούς που βιώνει ο καθένας μας, να προσπαθήσουν να προσλάβουν το νόημα της θυσίας των ηρώων που έπεσαν για την πίστη και την πατρίδα, να μην αποκοπούν από τις ρίζες της παραδόσεως και να προασπίσουν την πνευματική τους ελευθερία.

 

Την Δευτέρα 14 Μαΐου το πρωί ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και Σεβασμ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, πλαισιούμενοι από Κληρικούς και Ιεροδιακόνους.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας τονίζοντας μεταξύ των άλλων: “Η Παναγία μας, φανερώνεται για να μας διαφυλάξει από τους ενυπόστατους ορατούς μας εχθρούς, που μας κυκλώνουν, που στέκονται προ των πυλών των προσωπικών μας τειχών και των τειχών της πόλεως μας. Παράλληλα όμως η Παναγία μας αποκαλύπτεται και μας ελευθερώνει από τους άλλους εχθρούς, τους νοητούς, που είναι μέσα μας“. Στο τέλος της ομιλίας του, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας ευχαρίστησε εκ μέρους των Αρχιερέων της Κρήτης τον σεβαστό Ποιμενάρχη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα για την ευγενή πρόσκλησή του να συμμετάσχουν στις πανηγυρικές Ακολουθίες και ευχήθηκε η Παναγία να φανερώνεται και να αποκαλύπτεται διαρκώς ώστε να βοηθάει και να ενισχύει τον περήφανο Ελληνισμό που υποφέρει, αντιστέκεται αλλά και επιμένει. Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ανταπέδωσε τις ευχαριστίες και τις ευχές.

Ακολούθησε η Δοξολογία επί τη Επετείω της Απελευθέρωσης της πόλεως, χοροστατούντων όλων των Μητροπολιτών, παρουσία των εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Μεταξύ αυτών παρέστη και ο Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, τον οποίο ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων καλωσόρισε με ιδιαίτερη θέρμη και του δώρισε αντίγραφο της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης, με την ευχή να ευλογεί και να φωτίζει τα βήματα του Ελληνικού Στρατού. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Γεώργιος Πετρίδης.

Εν συνεχεία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο κεντρικό μνημείο της Κομοτηνής και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αρχών και φορέων της Ροδόπης.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την μεγάλη μαθητική, πολιτική και στρατιωτική παρέλαση στην κεντρική Λεωφόρο Δημοκρατίας, με την συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, που χειροκρότησαν με θέρμη τη μαθητιώσα νεολαία και τους άνδρες του Ελληνικού Στρατού.

 

Back to top button