Ενημέρωση

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος στις εκδηλώσεις μνήμης και ευγνωμοσύνης για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Ευγένιο Ψαλιδάκη

Μετά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων προς τιμήν του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κυρού Ευγενίου Ψαλιδάκη στο Ηράκλειο και την Βουλισμένη Μεραμβέλλου, τόπο καταγωγής του, οι εκδηλώσεις μνήμης και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπο του μακαριστού Πρωθιεράρχη, επί τη συμπληρώσει 40 ετών από την κοίμησή του, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις Μοίρες.

Στις εκδηλώσεις αυτές, τις οποίες διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας και που τέθηκαν ξανά υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, παρέστη μεταξύ άλλων και ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος.

Μετά το πέρας της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε την Κυριακή το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Μοιρών, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Αρχιερέων Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ακολούθησε μνημόσυνο για τον μακαριστό κυρό Ευγένιο και η αποκάλυψη επιγραφής στον εν λόγω Ιερό Ναό, όπου την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 1946 ενθρονίστηκε Μητροπολίτης Αρκαδίας.

     

Οι εκδηλώσεις προς τιμήν του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου κυρού Ευγενίου συνεχίστηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης προ της προτομής του και ξενάγηση στην έκθεση που περιλάμβανε φωτογραφικό αρχείο από την ζωή και το έργο του.

    

Χαιρετισμό προς τους παρευρισκομένους απηύθυνε ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και ακολούθησαν οι ομιλίες:

  • «Διαπλέοντας συμπληγάδες», του κ. Νικολάου Ψιλάκη, Ιστορικού – Συγγραφέα,
  • «Η διακονία του Ευγενίου σε χαλεπούς καιρούς», του κ. Δημητρίου Σάββα, Συγγραφέα και Διευθυντού της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου,
  • «Ο Κρήτης Ευγένιος μέσα από τους Κώδικες των Πρακτικών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης», του Πανοσιολ. Αρχιμ. και Κωδικογράφου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Νήφωνος Βασιλάκη και
  • «Μερικά έγγραφα του Αρχιμ. Ευγενίου Ψαλιδάκη κατά την περίοδο της Κατοχής – Απογραφή του Αρκαδίας Ευγενίου από τις καταστροφές των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής σε Ιερούς Ναούς», του Σεβασμ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου.

    

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την προβολή παλαιών ταινιών για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Ευγένιο και την ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών από την Παραδοσιακή Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, υπό την διεύθυνση του Καθηγητού Μουσικής, Χοράρχου και Υπευθύνου διδασκαλίας της κ. Ανδρέου Γιακουμάκη.

Back to top button