Ενημέρωση

Ομιλία στη Σχολή Γονέων: «Τρεις Ιεράρχες: Εκφραστές της εκκλησιαστικής παιδαγωγίας»

Με το επίκαιρο θέμα: «Τρεις Ιεράρχες: Εκφραστές της εκκλησιαστικής παιδαγωγίας» συνεχίστηκε ο κύκλος ομιλιών στην Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, το εσπέρας της Τρίτης 28 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, παρουσία του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

  

Ο προσκεκλημένος ομιλητής Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Νικόλαος Αλεξάκης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Σητείας, ερμηνεύοντας με την δομημένη και τεκμηριωμένη σκέψη του τις έννοιες που συνθέτουν τον τίτλο, ανέπτυξε το θέμα του εστιάζοντας στην συνεισφορά και την συμβολή των Τριών Ιεραρχών στην διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας σύμφωνα με το δόγμα της αληθινής Ορθοδόξου Πίστεως.

Αναφερόμενος στην τρισσόν των Αγίων Πατέρων και Ιεραρχών επεσήμανε τα γνωρίσματα της προσωπικότητας του κάθε Ιεράρχου ξεχωριστά και εξήγησε με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η ενότητα μέσω της διαφορετικότητας του χαρακτήρος των. Εν συνεχεία, προσδιόρισε την έννοια της ιερωσύνης μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, τονίζοντας τον θεραπευτικό ρόλο των ιερέων στην επούλωση των πληγών που δημιουργεί η αμαρτία στο δρόμο προς τη θέωση.

  

Προβαίνοντας σε επεξήγηση του γεγονότος ότι οι Τρεις Ιεράρχες είναι εκφραστές της εκκλησιαστικής παιδαγωγίας ο π. Νικόλαος υπογράμμισε ότι μέσα στην Εκκλησία δεν υπάρχει ατομική αυθεντία, αναγνωρίζεται μόνο η πνευματική αυθεντία. Και αυτό διότι η Εκκλησία λειτουργεί ως Σώμα και δεν γίνονται διακρίσεις ανάμεσα στα μέλη της. Με τον ίδιο τρόπο η προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του θεσμού της οικογενείας είναι η ενότητα και η αδιάκριτη αγάπη μεταξύ των μελών της και αυτό είναι το ζητούμενο στην σύγχρονη κοινωνία. «Για να λειτουργήσουμε ως οικογένεια θα πρέπει να καλλιεργήσουμε την ενότητα της διαφορετικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πέρας της ομιλίας οι παρεστηκότες είχαν την δυνατότητα να αναπτύξουν συζήτηση με τον π. Νικόλαο Αλεξάκη, εκφράζοντας τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους σχετικώς με την διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας της οικογένειας σε μια εποχή αμφισβήτησης πατροπαράδοτων θεσμών και αξιών.

Back to top button