Ενημέρωση

Ομιλία στην εκδήλωση τιμής για τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λεύκης Ευμένιο

 Ομιλία στην εκδήλωση τιμής
για τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λεύκης Ευμένιο

του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κκ Νεκταρίου

 
Άαχεν Γερμανίας, 13 Ιανουαρίου 2015
 
Χαίρω πολύ που είμαι σήμερα μαζί σας. Έρχομαι από την Εκκλησία της Κρήτης, την Εκκλησία του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, για να μετάσχω στη χαρά σας, στη χαρά όλων μας, που τιμάται το σεπτό Πρόσωπο του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λεύκης κ. Ευμενίου.
Ο αγαπητός μας Ευμένιος γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Χαραλάμπης του Οροπεδίου Λασιθίου. Είδε το φως της ζωής μέσα σε μια πολυμελή οικογένεια.
Το Οροπέδιο Λασιθίου, που είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Μεγαλονήσου Κρήτης, βρίσκεται υψομετρικά 850 μέτρα πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, έχει γύρω στα είκοσι χωριά κτισμένα στις παρυφές των βουνών, που έχουν θέα ένα ωραίο κάμπο στον οποίο δέσποζαν παλαιότερα ανεμόμυλοι, με τους οποίους αντλούσαν νερό από τα πηγάδια της γης, για να ποτίσουν τους ωραίους του κήπους.
Σ’ αυτό το Οροπέδιο υπάρχουν δύο ιστορικά Μοναστήρια, η Μονή Παναγίας Κρουσταλλένιας και η Μονή Παναγίας Βιδιανής. Εκεί, στη Μονή Κρουσταλλένιας έγινε μοναχός ο Ευμένιος και παράλληλα σπούδαζε στο Γυμνάσιο Τζερμιάδων, έχοντας διάπυρη έφεση να μορφωθεί. 
Η απλή ζωή, η ευσέβεια της οικογένειάς του και των κατοίκων του Οροπεδίου έγιναν τα θεμέλια, οι βάσεις της εν Χριστώ πορείας του. Τα βιώματα της παιδικής και εφηβικής μας ηλικίας, μας ακολουθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Η εργατικότητα του πατέρα του, η ευλάβεια και η καλοσύνη της μητέρας του, ο αγώνας επιβίωσης των Λασιθιωτών, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, συνετέλεσαν στη σμίλευση του χαρακτήρα και του Προσώπου του. Είχε πάντοτε στη ζωή του την θαυματουργό προστασία της Παναγίας της Μονής της μετανοίας του. Όταν αγαπάς το Θεό δεν φοβείσαι τίποτε, αξιοποιείς τα πάντα για το καλό, δεν υπολογίζεις κινδύνους και στερήσεις.
Είναι δε αλήθεια ότι οι στερήσεις μας μαθαίνουν τον δρόμο της ελευθερίας. Και ο Ευμένιος, δεν είναι ντροπή να το πούμε, αλλά προς τιμήν του, μεγάλωσε με φτώχεια στο Οροπέδιο, αλλά και με πλούσια αισθήματα αγάπης και αξιοπρέπειας. Αισθήματα, που τα κράτησε στον εκκλησιαστικό γυλιό του, σ΄ ολόκληρη τη ζωή του και δεν τον φυσίωσαν οι τιμές, τα οφίκια ούτε και αυτός ο οφισμός της αρχιερατικής ράβδου. 
Τιμώντας σήμερα το Πρόσωπο του αγαπητού μας Ευμενίου, τιμούμε την καλή και πολυμελή οικογένειά του, το πατρικό σπίτι του, τα αγαπημένα του αδέλφια. Τιμούμε στο Πρόσωπό του τη Μονή της Μετανοίας του, που τον καθοσίωσε και τον ενέδυσε τον μοναχικό τρίβωνα, που του ανέθεσε το επίταγμα της διακονίας στην Εκκλησία. Τιμούμε τον τόπο της καταγωγής του, το Οροπέδιο Λασιθίου.
Στο Πρόσωπο του αγαπητού μας Ευμενίου, τιμούμε την Εκκλησία της Κρήτης, από τα σπλάχνα της οποίας προήλθε, που διαμέσου των αιώνων έδωσε εκλεκτούς κληρικούς στο γεώργιο του Θεού. Την Εκκλησία του Αγίου Αποστόλου Τίτου που έδωσε ένα μεγάλο παρών φιλογενείας, φιλοκαλίας, αγώνων, θυσιών στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι Ηπείρων και Πολιτισμών.
Στο Πρόσωπο του Ευμενίου τιμάται το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, γιατί η Εκκλησία της Κρήτης και η Μητρόπολη Γερμανίας είναι Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου. Τιμάται το Πατριαρχείο μας, που με στοργή του εμπιστεύθηκε διακονίες στις οποίες εκκλησίασε τα πολλά χαρίσματά του. 
Η τιμή στο Πρόσωπο του Επισκόπου Λεύκης Ευμενίου διαβαίνει προς τον φιλόστοργο και πολιό Μητροπολίτη του, συμπατριώτη μας. Σ΄ αυτόν ο Ευμένιος γνώρισε στοργικό πνευματικό πατέρα, αρχιερέα της αποστολικής διδαχής, εκδαπανώμενο καθημερινά για την αγάπη του Θεού. Αρχιερέα που στα τριάντα πέντε χρόνια της ποιμαντορίας του ενταύθα έχει αναβιβάσει την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εις ανωτέραν περιωπήν και έχει επιτελέσει πλούσιο ποιμαντικό έργο, για το οποίο είναι πολύς ο έπαινός του διορθόδοξα και παγχριστιανικά.
Σεβασμιώτατε άγιε Γερμανίας,
Οι Λασιθιώτες, οι Κρήτες, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, όλοι σας ευχαριστούμε γιατί περιβάλετε τον Ευμένιό μας με στοργή και αγάπη. Γνωρίζουμε ότι σεις τον αναδείξατε, τον προβάλατε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, του εμπιστεύεστε πολυεύθυνες διακονίες, τον τιμάτε. Σεις τον έχετε δίπλα σας, ως συμπάρεδρό σας, στη διοίκηση της Μητροπόλεώς σας. 
Η τιμή στον Ευμένιό μας είναι τιμή στο Πρόσωπό σας, γιατί γνωρίζετε να επιλέγετε εκλεκτούς συνεργάτες, γιατί είστε ανεπίφθονος και χαίρεστε όταν αυτοί αγαπώνται από το λαό, όταν τιμώνται από τους φορείς και τους θεσμούς. Χαίρεστε για το έργο που επιτελούν. Αυτό είναι το πιο μεγάλο πράγμα στη ζωή της Εκκλησίας. Να καμαρώνεις, να ευχαριστείς, να συγχαίρεις, να συνεορτάζεις για τη χαρά των συνεργατών και των πνευματικών σου παιδιών.
Θεοφιλέστατε άγιε Αδελφέ, Επίσκοπε Ευμένιε,
Σου κομίζω τον αδελφικό ασπασμό αγάπης και τιμής της Ιε-ραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης και του Σεβασμιωτάτου Προέδρου αυτής, Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου. Η Ιερά Επαρχιακή μας Σύνοδος συμμετέχει σε αυτήν την εορτή, συνεορτάζει. Συγχαίρει γιατί τιμάται ένα Πρόσωπο που προήλθε από τα σπλάχνα της. 
Συγχαίρει γιατί αυτή η εορτή είναι αυθόρμητη έκφραση αγάπης, σεβασμού και ευχαριστίας του λαού, των Ελλήνων της Διασποράς, των πολλών άλλων και καλών φίλων σου. Χαίρει γιατί είναι διεκκλησιαστική αναγνώριση του Πρόσωπου σου. Είναι έκφραση τιμής σ΄ εσένα από πολλούς ανθρώπους που κατοικούν σ΄ αυτόν τον τόπο.
Η Εκκλησία της Κρήτης χαίρει γιατί αυτή η Σύναξη είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ των απλών ανθρώπων σε ένα κληρικό που μέρα νύκτα εκδαπανάται για να εξυπηρετήσει μικρούς και μεγάλους, φοιτητές και σπουδαστές, αρρώστους και εμπερίστατους, δοκιμαζόμενους ανθρώπους που η ζωή τους έφερε σε οριακές καταστάσεις και βρήκαν σ΄ αυτόν παρηγοριά και ελπίδα.
Τούτη η εκδήλωση είναι έκφραση ευαρέσκειας στον κληρικό που πενήντα χρόνια στην Ιερωσύνη και σαράντα χρόνια στη Διασπορά συμμετέχει στις χαρές και στις λύπες των ανθρώπων, που τρέχει για να προλάβει να δώσει το παρών, να μην αφήσει κανένα παραπονεμένο. Ένα κληρικό που μεταγγίζει με το πύρωμα της καρδιάς του Χριστό και Ελλάδα, που αγαπά τον κάθε άνθρωπο, που τιμά τη δεύτερή του Πατρίδα. 
Έχω ακούσει τόσους επαίνους για την φιλανθρωπική, πνευματική, κοινωνική και προπάντων εκκλησιαστική διακονία του Αρχιμανδρίτου και μετέπειτα Επισκόπου Ευμενίου που νιώθω αληθινά υπερήφανος γιατί προέρχεται από την Ιερά Μητρόπολη την οποία διακονώ και ακόμη γιατί είναι αδελφός μου εν Χριστώ αγαπητός.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης σας ευχαριστεί όλους, ιδιαίτερα εσάς Σεβασμιώτατε άγιε Γερμανίας κ. Αυγουστίνε, ευχαριστεί τους κληρικούς και λαϊκούς, αδελφούς εν Χριστώ, τους απλούς ανθρώπους, τους συλλόγους και τους φορείς, την οργανωτική επιτροπή, τους εκπροσώπους των άλλων Εκκλησιών και Δογμάτων, για τούτη την ωραία Σύναξη. Γίνεσθε όλοι πρόξενοι χαράς, συγκίνησης, τιμής στον καλό μας Επισκόπο Ευμένιο.
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολλά. Τί μπορεί να κατορθώσει ένας κληρικός, πόσο μεγάλο έργο μπορεί να επιτελέσει στην κοινωνία, πόσους ανθρώπους μπορεί να ευεργετήσει, πόσο μπορεί να τιμήσει την Εκκλησία του, να προβάλει την Πατρίδα του!
Ο Ευμένιος μπορεί στον αμητό της διακονίας του να έχει πλε-ονάζουσες πικρίες, στεναχώριες και θλίψεις, λαμβάνει όμως και πολλές αναγνωρίσεις καθημερινά, από επώνυμους και ανώνυμους, γι’ αυτό που είναι και γι΄ αυτό που λιτανεύει χαρισματικά.
Τούτη η εκδήλωση είναι ο ωραιότερος απολογισμός του έργου του. Γνωρίζουμε ότι δεν την επεζήτησε. Είναι η φωνή του λαού ότι ο Ευμένιος είναι εις τόπον και τύπον Χριστού, όχι μόνο μέσα σε Ιερούς Ναούς, πράγμα άλλωστε ελκυστικό και εύκολο για πολλούς, αλλά και εκτός αυτών, είναι όντως Επίσκοπος, επί σκοπόν. Αυτό συνθέτει ιδιαίτερη διάκριση και ευαρέσκεια, που τιμά την εδώ Εκκλησία, την Μητέρα Πατρίδα και προ πάντων την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία.
Η φιλοπτωχεία, η ανιδιοτέλεια συνθέτουν το μεγαλύτερο και ωραιότερο κεφάλαιο στη ζωή ενός κληρικού. Να μην κρατάει τίποτε για τον εαυτό του, αλλά να τα δίδει όλα για την αγάπη του κόσμου. Αυτή είναι η μόνη αληθινή μας περιουσία. Και ο κόσμος αναγνωρίζει τους κληρικούς εκείνους που πολιτεύονται ευαγγελικά και αξιόπρεπα. Γνωρίζει καλά ο κόσμος, εδώ και αλλού, αγαπητέ μου Ευμένιε, αυτό που είσαι και τα χαρίσματα που έχεις, που μελωδούν την πιο ωραία ωδή της ανέγκλιτης διακονίας σου. 
Θεοφιλέστατε άγιε Λεύκης,
Πενήντα χρόνια διακονίας στην Εκκλησία είναι πολλά. Θεού το δώρον αυτό και για σένα και για όλους μας. Σ΄ Αυτόν ανήκει η δόξα και η ευχαριστία. Γνωρίζουμε όμως ότι έχεις αστείρευτες δυνάμεις, πνευματικές αντοχές και ανεξάντλητη αγάπη και θα συνεχίσεις, όσο σου χαρίζει ο Θεός υγεία, το έργο σου, εδώ στην Εκκλησία, ως εκλεκτός συνεργάτης του προσφιλεστάτου αγίου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, στον Τόπο αυτό που αγαπάς πολύ. 
Αυτή είναι η ευχή μας, η προσευχή μας. Την καταθέτουμε ενώπιον του πλήθους των αγαπώντων σε. Να μας αξιώσει ο Θεός να εορτάσουμε το χρυσούν Ιωβηλαίον της Επισκοπικής διακονίας σου.
Back to top button