Ενημέρωση

Ορκωμοσίες Νέων Δημοτικών Αρχών

 Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου

στην Ορκωμοσία νέας Δημοτικής Αρχής Δήμου Αγίου Νικολάου

 
Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας να είμαι σήμερα κοντά σας. Η Εκκλησία, με βαθειά τιμή και αγάπη, ευλογεί την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου. Σας συγχαίρω για την εκλογή σας. 
Ευχαριστούμε όλοι μας αυτούς που μέχρι σήμερα διακόνησαν τον θεσμό της Δημοτικής Αρχής στο Δήμο του Αγίου Νικολάου, στην Επαρχία του Μεραμβέλλου, ιδιαίτερα τον Δήμαρχο, φίλτατο Δημήτριο Κουνενάκη και τους συνεργάτες του. 
Θα είμαστε αγαπητέ μου Δήμαρχε Αντώνη Ζερβέ, κοντά και στη νέα Δημοτική Αρχή και θα προσευχόμαστε, όλοι μας, να είναι η θητεία της απρόσκοπτη, πεπληρωμένη από έργα καλά και ωφέλιμα τοις ανθρώποις. 
Αγαπητοί μου,
Το θεμέλιο κάθε εξουσίας είναι ο λαός. Σκοπός της εξουσίας είναι η ευημερία του λαού, της κοινωνίας. Κάθε διατεταγμένη από το λαό εξουσία οφείλει να εγγυάται μία ευνομούμενη ζωή, με αρχές, με σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Όμως η εξουσία οφείλει να καθοδηγείται, όχι μόνο από τους νόμους του κράτους, αλλά και από τον ηθικό νόμο, στα πλαίσια της ηθικής τάξης, που πρέπει να αναγνωρίζει, να σέβεται και να προωθεί τις πανανθρώπινες και ουσιώδεις ηθικές αξίες, που δεν είναι πρόσκαιρες ή μεταβλητές, που δεν υπόκεινται ούτε σε πλειοψηφίες.
Δεν πρέπει δηλαδή να λησμονείται ή να υποτιμάται και η ηθική διάσταση της αντιπροσώπευσης του λαού. Μία αντιπροσώπευση που συνίσταται στη δέσμευση να πορεύονται ο Ηγέτης, οι εκλεκτοί της αγάπης του λαού, με πνεύμα χρέους, μετριοφροσύνης, ταπεινότητος, αξιοπρέπειας και ανιδιοτέλειας, να συμμερίζονται το πεπρωμένο του λαού και να αναζητούν την κατά το δυνατόν καλύτερη λύση των κοινωνικών προβλημάτων.
Κάθε αρχή οφείλει να σέβεται την αξιοπρέπεια του  ανθρώπου και τις υπαγορεύσεις της ορθής λογικής. Να μην επιζητεί μία σχέση αναφοράς, υποταγής σ’ αυτήν, αλλά μία σχέση αλληλοπεριχώρησης, συνύπαρξης και συμβίωσης, στην οριοθέτηση του γενικού συμφέροντος.
Η Εκκλησία εκτιμά βαθύτατα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επειδή εξασφαλίζει την πλέον αντιπροσωπευτική συμμετοχή του πολίτη στα κοινά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όντως είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας και είναι δυνατή μόνο σε ένα κράτος δικαίου και στη βάση της ορθής αντίληψης περί ανθρώπου. 
Σ’ αυτήν την διακονία απαιτείται συνεχής διαπαιδαγώγηση, καλλιέργεια. Με συμμετοχή και συνυπευθυνότητα στερεώνονται καλύτερα οι δομές, οι θεσμοί. Αδιαφορία για τα κοινά συνεπάγεται καταστροφή του τόπου. Γι’ αυτό όλοι σας ευχαριστούμε, που από αγάπη στον τόπο, επιλέξατε αυτήν την διακονία, μια διακονία που συνεπάγεται πολλές θυσίες, πολλές περιπέτειες και πολλούς αγώνες. Και με δύο έπαθλα, την ακατάγνωση συνείδηση και την έντιμη πενία. 
Αγαπητοί μου,
Η δημόσια διοίκηση σε εθνικό, περιφερειακό, δημοτικό επίπεδο, ως όργανο του κράτους, έχει σκοπό να υπηρετεί τους πολίτες. Για την ευημερία του τόπου και των ανθρώπων πρέπει να γίνονται και υπερβάσεις. 
Να μην θυσιάζεται στο γράμμα του νόμου η δικαιο-σύνη και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και να επιφέρονται αδικίες σε φτωχούς και αδύναμους ανθρώπους. Ο Χριστός μάς ετόνισε ότι «το Σάββατον εγένετο διά τον άνθρωπον και όχι ο άνθρωπος διά το Σάββατον». 
Διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο. Η Πατρίδα μας δοκιμάζεται. Η κρίση είναι κοινωνική, κυρίως όμως είναι θεσμική και ιδεολογική. Η αμφισβήτηση είναι διάχυτη και γενική. Αμφισβητείται η βασική δομή και λειτουργία του σύγχρονου κράτους.
Η ανομία είναι ο πυρήνας της σημερινής κρίσης. Η κοινωνία μας σήμερα έχει θυμό για όλους αυτούς που μας οδήγησαν σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση. 
Κάθε Αρχή και προπάντων η Δημοτική οφείλει να υπερασπιστεί την ανοικτή κοινωνία και να καταπολεμήσει τις φοβίες, τη βία, τα φαινόμενα του ρατσισμού, που ταπεινώνουν την ιστορική πορεία του ελληνισμού.
Γνωρίζουμε, ακόμη, όλοι μας ότι η υπερβολική γραφειοκρατία επιφέρει τον απρόσωπο λειτουργισμό, από τα άδυτα του οποίου αναδύονται εκπτώσεις, εκτροπές, αδικίες, ανομολόγητα προσωπικά συμφέροντα. Πόσα καλά έργα ματαιώνονται απ’ αυτές τις στρεβλώσεις της γραφειοκρατίας.
Ο ρόλος όσων εργάζονται στη δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να εννοείται σαν κάτι το απρόσωπο, το γραφειοκρατικό, αλλά ως πρόθυμη βοήθεια για τους πολίτες και γι’ αυτό πρέπει να ασκείται ευχάριστα, με ευρύτητα πνεύματος και όχι με αγκυλώσεις. Υπηρετούμε πρόσωπα, όχι άτομα. Κοινωνίες και όχι μάζες. Δεν πρέπει να είμαστε ευθυνόφοβοι. Από αύριο θα είστε αρμόδιοι, να είστε και υπεύθυνοι και τολμηροί.
Ακολουθούμε απαρέγκλιτα το δρόμο που μας υπαγορεύει ο αδήριτος νόμος, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τον δρόμο της καρδιάς, με τις ευαισθησίες και τις υπερβάσεις που επιφέρει και που συνιστά το πλήρωμα της δικαιοσύνης.
Χαίρω που ο τόπος μας έχει ευαισθησίες σ’ αυτές τις αξίες. Χαίρω ακόμη γιατί τα πρόσωπα που επέλεξε ο λαός μας έχουν αυτήν την παιδεία, την αγωγή και εμφορούνται απ’ αυτά τα ζώπυρα. Γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η ευημερία του τόπου μας. 
Ας προσέξουμε τις κοινωνίες μας, ιδιαίτερα σήμερα, γιατί είναι επικίνδυνα χαλαρός ο κοινωνικός ιστός και χαλαρώνεται ακόμη περισσότερο με τις αντιπαλότητες στο Νομό μας. Έχουμε ανάγκη από ένα διαδημοτικό, σε επίπεδο Νομού, πολιτισμό. Θα είναι μεγάλη η προσφορά σας αν συμβάλετε σ’ αυτό. 
Αφουγκράζεστε, εντιμότατοι εκλελεγμένοι άρχοντες, τους πολίτες. Μην περιφρονείτε κανένα. Ακόμη κι αν έχει παράλογες απαιτήσεις να τον δέχεστε με σεβασμό και να προσπαθείτε να τον ενημερώνετε. Θα διαπιστώνετε συνεχώς ότι πολύς κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση και έχει ανάγκη τη στήριξη όλων μας.
Σας παρακαλώ ακόμη, προσέξετε ιδιαίτερα τα χωριά μας, που αποτελούν το κύτταρο, τον πυρήνα της κοινωνίας. Είναι ωραία τα χωριά μας, είναι η καλύτερη παρακαταθήκη σας.
Η αστυφιλία μάς έχει δώσει, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, φαινόμενα και καταστάσεις που μας ευτελίζουν. Το κέρδος δεν πρέπει να τίθεται υπεράνω της αξιοπρέπειας της ζωής.
Τέλος, επειδή η περιοχή μας, που είναι ευφήμως γνωστή σε όλο τον κόσμο, αποτελεί φιλέτο του τουρισμού στη Μεγαλόνησο, από το οποίο ζουν πλέον σχεδόν όλες οι οικογένειες, έχουμε ευθύνη όλοι μας, να κάνουμε ό,τι το καλύτερο, αξιοποιώντας το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, τον προγονικό μας πολιτισμό, την πολιτιστική μας ταυτότητα, τα ήθη και τα έθιμά μας, με την συνυφασμένη πατροπαράδοτη φιλοξενία μας.
Πολλές υπομονές και καλές αντοχές στη θητεία σας. Σας ασπάζομαι όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button