Ενημέρωση

Πανηγυρικός κοινός εορτασμός των Ονομαστηρίων του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου με τον Άγιο Αρτέμιο, Προστάτη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας

Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκαν και φέτος από κοινού, κατά το διήμερο 19-20 Οκτωβρίου, η Ονομαστική Εορτή του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου και η Εορτή του Αγίου μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, Προστάτου του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό, που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

               

Ο Σεβασμ. Ποιμενάρχης ομίλησε προς τους ευσεβείς χριστιανούς σχετικώς με την Εορτή του Αγίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, λέγοντας: “Σήμερα τελούμε τα προεόρτια ενός μεγάλου Αγίου όχι μόνο για την νήσο Κεφαλληνία, που διατηρεί το σκήνωμά του, αλλά και για ολόκληρη την οικουμένη, διότι περιόδευσε σε πολλά μέρη κατά την διάρκεια του βίου του. Η μαρτυρία του Αγίου Γερασίμου, όπως περίτρανα αποδεικνύει το άφθαρτο σώμα του, είναι η μαρτυρία της αναστάσεως, μαρτυρία ότι ο βίος μας δεν σταματάει σ’ αυτό τον κόσμο αλλά επεκτείνεται, ανάλογα με τι προσπάθεια καταβάλλει καθένας από εμάς για να μπορέσει να κερδίσει τον πνευματικό κόσμο, για να μπορέσει να αξιωθεί τη Βασιλεία των Ουρανών”. Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος να προστατεύει και να ευλογεί όλους μας και να εκδιώκει κάθε πειρασμό και κάθε δαιμονική πλάνη.

Αμέσως μετά την Ακολουθία, ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε στο Επισκοπείο τις ευχές λαϊκών και κληρικών, μεταξύ των οποίων και του Σεβασμ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου.

 

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου το πρωί, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Αρχιερέων Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και συμπροσευχομένου του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

      

Τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο προσεφώνησε καταλλήλως επί τη Ονομαστική του Εορτή ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης, ο οποίος του δώρισε, εκ μέρους του ιερού κλήρου, ένα επιγονάτιο με την μορφή του Ιησού Χριστού ως καλού ποιμένος. Ο Πρωτοσύγκελλος περάτωσε την ομιλία του με τους ακόλουθους λόγους:

Στη σημερινή εποχή των ποικίλων κρίσεων, η παρουσία του επισκόπου μας αποτελεί την εγγύηση της σωτηρίας μας. Είναι εκείνος που ίσταται επί σκοπόν, που αγρυπνεί για το συμφέρον του λογικού ποιμνίου του. Δια του παραδείγματός του λαμβάνουμε δύναμη και δια της υπακοής στα πνευματικά του κελεύσματα δεχόμαστε την ευλογία. Στο πρόσωπό του βρίσκουμε τον καλό πνευματικό σύμβουλο και τον αγαθό φύλακα που μας εμπνέει να προσπαθούμε εντονότερα στον αγώνα της αρετής.

Σεβασμιώτατε, νιώθουμε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε για ό,τι καλό και άγιο προσφέρετε στη ζωή μας. Ευλογήσετε, παρακαλώ, και με τα δυο σας χέρια τον ιερό κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες, τους άρχοντες του τόπου, τους εορτάζοντες Έλληνες Αστυνομικούς, που αισθάνονται μεγάλη την τιμή να συνεορτάζουν επ’ Εκκλησίας με τον επίσκοπό τους, τον φιλόχριστο και φιλάγιο λαό μας.

Τούτο ζητούμε μόνο από εσάς αυτή την προσευχητική στιγμή: να μας έχετε πάντοτε στην καρδιά και την προσευχή σας. Να μας αναζητήσετε όπως ο Χριστός ανεζήτησε το πλανηθέν και ορειάλωτον πρόβατον, όταν κινδυνεύουμε να παρεκτραπούμε εξαιτίας της δικής μας αδυναμίας ή εξαιτίας του πειρασμού”.

    

Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευχήθηκε ταπεινώς στον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο υγεία και δύναμη στην αρχιερατική διακονία του και να συνεχίσει να είναι ο καλός ποιμήν των προβάτων που του εμπιστεύθηκε ο Κύριος, εξέφρασε δε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του έργου του. Ευχές δέχθηκε επίσης από τους Σεβασμ. Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ευχαρίστησε όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας για τις εκδηλώσεις τιμής και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του και παρεκάλεσε τους τιμώμενους Αγίους Γεράσιμο και Αρτέμιο να ευλογούν και να αγιάζουν τους απανταχού χριστιανούς και να προστατεύουν τα σύνορα της πατρίδος μας από όλες τις πλευρές.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Σεβασμ. Άγιοι Αρχιερείς τέλεσαν Δοξολογία επί τη Εορτή του Αγίου Αρτεμίου, Προστάτου του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ εκπρόσωπος του Αστυνομικού Σώματος ανέγνωσε την Εγκύκλιο του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

  

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος εδέχθη στην επισκοπική οικία τις ευχές κλήρου και λαού για την Ονομαστική του Εορτή.

Back to top button