Ενημέρωση

Πλήθος προσκυνητών στην λαμπρά πανήγυρη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νεάπολη

Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη εόρτασε και φέτος ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως την μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την εις τους Ουρανούς Μετάστασή Της, με πλήθος ευλαβών χριστιανών να συρρέει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό για να προσκυνήσει την χάρη Της.

Την Τρίτη 14 Αυγούστου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό μετά των Εγκωμίων προς την Υπεραγία Θεοτόκο, κατά τον οποίο παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.

 

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, υπεγράμμισε πως σήμερα εορτάζουμε το Πάσχα του καλοκαιριού, την ζωηφόρο νέκρωση της Μητέρας ολοκλήρου του κόσμου, της Κυρίας ημών Θεοτόκου. Τα λόγια του ιερού υμνωδού “Μετέστης προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής” μας υπενθυμίζουν ότι ο τάφος της Παναγίας, καθώς και όλων των Αγίων γίνεται πέρασμα από τον θάνατο στην αιωνία ζωή. “Για τον λόγο αυτό”, επεσήμανε, “η προς Κύριον εκδημία της Υπεραγίας Θεοτόκου γίνεται αφορμή όχι λύπης, αλλά μεγάλης χαράς και πανηγύρεως και μας βεβαιώνει όχι μόνο για την Ανάσταση του Χριστού, αλλά και για την δική μας ανάσταση”. Και συνέχισε λέγοντας: “Τιμούμε σήμερα και πάντοτε το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου που είναι η αιτία και της δικής μας θεώσεως, γιατί στα σπλάχνα της ο Θεός ενώθηκε με τον άνθρωπο και ο άνθρωπος κέρδισε την σωτηρία του. Γι’ αυτό η Παναγία είναι η ακαταίσχυντος προστασία μας, η καταφυγή, η ελπίδα μας. Ας την παρακαλέσουμε, λοιπόν, να προστατεύει και να σκεπάζει το Γένος μας, να μας συνοδεύει πάντοτε στον πνευματικό αγώνα μας και να μας δίδει δύναμη να αντιστεκόμαστε στο κακό και την αμαρτία και να πορευόμαστε με σταθερή πορεία στον δρόμο που οδηγεί στην συνάντηση με τον Υιό Της, πλησίον του οποίου και Εκείνη πρεσβεύει υπέρ ημών”.

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ευχαρίστησε τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Ειρηναίο, διότι η παρουσία του στην Ακολουθία, όπως είπε, λαμπρύνει την πανήγυρη του μητροπολιτικού μας ναού, αποτελεί τιμή για την αγιοτόκο και ηρωοτόκο Μητρόπολή μας και την πόλη της Νεάπολης και ευχήθηκε “η χάρις της Παναγίας να τον στηρίζει και να τον ενισχύει στην αρχιερατική του διακονία, να εύχεται δε για τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως”. Παρέστησαν ο Βουλευτής Λασιθίου  κ. Εμμ. Θραψανιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Εμμ. Κλώντζας, οι. Δήμαρχοι κ. Δημήτρης Κουνενάκης και κ. Γεώργιος Γαράκης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγίου Νικολάου, περιφερειακοί και τοπικοί άρχοντες εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών και Φορέων και πλήθος κόσμου.

   

 

Την Τετάρτη 15 Αυγούστου, ανήμερα της μεγάλης Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

   

Back to top button