Ενημέρωση

Ποιμαντική Δραστηριότητα Μαΐου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος:

  • Την Κυριακή των Μυροφόρων 4 Μαΐου ιερούργησε στο πανηγυρίζον Νέο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών, αφιερωμένο στις Αγίες Μυροφόρες Γυναίκες. Ομιλώντας επί της εορτής, ανέφερε: “Ο λίθος του Τάφου ήταν τόσο μεγάλος που η ανθρώπινη φύση, ιδιαιτέρως η γυναικεία φύση, να τον μετακινήσει. Και λένε οι Πατέρες, ότι αυτό ο λίθος συμβολίζει τον θάνατο που κανείς δεν μπορεί να τον προσπεράσει, όλοι δε βρισκόμαστε υπό τη δική του δύναμη. Αυτή όμως τη δύναμη ήλθε να νικήσει ο Χριστός με την Ανάστασή Του”.
  • Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης πόλεως Αγίου Νικολάου. Κατά το κήρυγμα, σημείωσε: “Η Αγία Ειρήνη έδειξε την ίδια τόλμη που επέδειξαν και οι Μυροφόρες Γυναίκες. Ζει σε ένα περιβάλλον ειδωλολατρικό, ο πατέρας της είναι ο άρχοντας της περιοχής, έχει δηλαδή την ευθύνη της επιβολής των ρωμαϊκών νόμων, ο οποίοι διέτασσαν τον διωγμό των Χριστιανών. Παρά ταύτα βλέπουμε την Αγία Ειρήνη να αψηφά τα πάντα. Τολμά και εκείνη να αποκαλύψει, πρωτίστως στον πατέρα της, ότι είναι Χριστιανή, γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει. Είναι πολλά τα μαρτύριά της, πολύ συγκινητικός ο βίος της. Όλα τα δέχθηκε και εξαιτίας των θαυμάτων που επιτελέστηκαν πολλοί πίστευσαν, ακόμη και ο πατέρας της.
    Τι είναι εκείνο που έκανε την Αγία να τολμήσει; Η πολλή της αγάπη στον Χριστό. Γιατί, ἡ ἀγάπη, ἔξω βάλλει τόν φόβον”.
  • Την Πέμπτη 8 Μαΐου, ιερούργησε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μαρμακέτου Οροπεδίου Λασιθίου.
  • Την Παρασκευή 9 Μαΐου, χοροστάτησε κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Κεράς, παρεκκλησίου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κεράς Καρδιωτίσσης Πεδιάδος.
  • Την Κυριακή 11 Μαΐου ιερούργησε στον Ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Βιγλιωτίσσης στη Βουλισμένη Μεραμβέλλου.
  • Την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής 14 Μαΐου, παρέστη συμπροσευχόμενος κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας, της οποίας προέστη ο εκ Κρήτης καταγόμενος Σεβ. Μητροπολίτης Σελευκείας κ. Θεόδωρος.
  • Το Σάββατο 17 Μαΐου έλαβε μέρος στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Τσαγκαρόλων. Προ της Απολύσεως τελέστηκε το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κυρού Δαμασκηνού.
  • Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος 18 Μαΐου, προεξήρχε κατά την Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.
  • Την Δευτέρα προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της ομωνύμου πόλεως, για την εορτή της Μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας. Κατά το κήρυγμα σημείωσε: “Η σημερινή ημέρα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για τον τόπο μας, γιατί γιορτάζει ο Άγιός του, ο προστάτης και πολιούχος του. Έχουν περάσει δεκαεπτά αιώνες από τότε που έζησε και όμως, είναι πάντοτε παρών σε όλους εμάς που προσφεύγουμε στη χάρη του και επιζητούμε τις πρεσβείες του. Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται πάντοτε δίπλα σε καθένα από εμάς, για να καλύψει και να θεραπεύσει τις ανάγκες μας. Διαβάζοντας τον βίο του, εάν τολμήσουμε να αναφερθούμε στα θαύματα που έκανε στη ζωή, αλλά και μετά την κοίμησή του μέχρι σήμερα, θα χρειαστούμε χρόνια ολόκληρα για να διηγηθούμε τουλάχιστον τα γνωστότερα από αυτά, γιατί είναι πολλά εκείνα που δεν τα γνωρίζουμε και που δεν έχουν καταγραφεί.”
  • Το απόγευμα της Τρίτης 20 Μαΐου χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ελούντας, μετά το πέρας του οποίου ακολούθησε η λιτανεία της ιεράς Εικόνος των Αγίων.
  • Το πρωί της Τετάρτης 21 Μαΐου ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σισίου. Μιλώντας για τον Ισαπόστολο Βασιλέα τόνισε: “Η Αγία Ελένη έδωσε όλα τα καλά στοιχεία που είχε στο παιδί της. Προσευχόταν συνεχώς για αυτόν και έτσι ο Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος μπόρεσε, με το άπειρο έλεος του Θεού, να δει και να αγαπήσει τον Χριστό, του συνέβη δε αυτό που συνέβη και στον Απόστολο Παύλο. Εκείνος πηγαίνοντας στη Δαμασκό, ήκουσε της φωνής του Θεού “Σαούλ, Σαούλ, τί με διώκεις; Για αυτό και στο απολυτίκιο αναφέρεται το αντίστοιχο για τον Μεγάλο Κωνσταντίνο γεγονός, “Τοῦ Σταυροῦ σου τόν τύπον ἐν οὐρανῷ θεασάμενος καί ὡς ὁ Παῦλος τήν κλήσιν οὐκ ἐξ ἀνθρώπων δεξάμενος”. Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς τονίζει μάλιστα πολύ χρακτηριστικά, ότι εκείνο που έσπειρε ο Απόστολος Παύλος, το πότισε ο Μέγας Κωνσταντίνος με την αυτοκρατορική του ισχύ, γι’ αυτό και είναι ισάξιοι.”
  • Την Πέμπτη 22 Μαΐου δέχθηκε σε εθιμοτυπική επίσκεψη στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου το νέο ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Λασιθίου και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
  • Το βράδυ της Τρίτης 27 Μαΐου προεξήρχε της ιεράς Αγρυπνίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος πόλεως Αγίου Νικολάου, με αφορμή την Απόδοση της εορτής του Πάσχα.
  • Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Μαΐου χοροστάτησε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Αλμυρού, πόλεως Αγίου Νικολάου κατά τις Ακολουθίες της Θ’ Ώρας και του Πανηγυρικού Μεγάλου Εσπερινού. Την κυριώνυμη ημέρα προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου της ομωνύμου κωμοπόλεως της επαρχίας Χερρονήσου. Ομιλώντας επί της δεσποτικής εορτής, ανέφερε: “Βλέπετε πολλές φορές και τις εικόνες που έχουμε στην Εκκλησία, όταν παρέλθουν έτη πολλά και όταν οι συνθήκες φύλαξης δεν είναι οι κατάλληλες, πολλές φορές οι εικόνες μαυρίζουν και δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ποιοι είναι σε αυτή την εικόνα. Πρέπει τότε να έρθει ο ειδικός με τα κατάλληλα εργαλεία και φάρμακα για να βγάλει τη μουτζούρα και τους ρύπους, ώστε να επανέλθει στο αρχικό της κάλλος.

    Αυτό κάνει και ο Χριστός με τον άνθρωπο. Έρχεται, για να μας καθαρίσει από την αμαρτία, για να προσφέρει τη σωτηρία σε όσους πιστεύουν στον Σταυρό και την Ανάσταση. Κατά τη σημερινή δε ημέρα, ανεβάζει τη ανθρώπινη φύση του, με όλα τα σημάδια του Πάθους Του και την καθιστά συγκάθεδρο του Πατρός, θεώνοντάς την και δίδοντας τη δυνατότητα στα μέλη του Σώματός Του, εμάς όλους δηλαδή που είμαστε βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, της κατά χάριν θεώσεως”.

 

 

Back to top button