Ενημέρωση

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη Εορτή των Ονομαστηρίων του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου

Με λαμπρότητα τελέσθηκαν την Πέμπτη 14 Ιουνίου τα Ονομαστήρια του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος και θαυματουργού Κυρίλλου, Επισκόπου Γορτύνης, στον κατάμεστο από κληρικούς απ’ όλη την Κρήτη και ευσεβείς πιστούς Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

 

Κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προέστη ο εορτάζων Σεβασμ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου,  Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

        

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη το «Πολυχρόνιον» του εορτάζοντος Μητροπολίτου από τον χορό των Ιεροψαλτών, με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη.

Εκ μέρους των παρισταμένων Σεβασμ. Αρχιερέων της Εκκλησίας Κρήτης, τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσεφώνησε κατάλληλα ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, τονίζοντας πως “η Εορτή του Επισκόπου είναι εορτή ολόκληρης της τοπικής Εκκλησίας, διότι κέντρο της Τοπικής Εκκλησίας είναι ο Επίσκοπος, ως τύπος και εικόνα Χριστού”. Εν συνεχεία ανεφέρθη στον προκάτοχο του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα η ψυχή του συναγάλλεται, χαίρεται και επευλογεί τη συνέχεια του ταπεινού έργου του από τον επάξιο διάδοχό του και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: “Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των παρισταμένων Αρχιερέων κατά τη λαμπρά αυτή Ευχαριστιακή Σύναξη αλλά και των λοιπών Μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ευχόμαστε στον εορτάζοντα Σεβασμ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο χρόνια πάμπολλα, ευλογημένα, ειρηνικά, πολύκαρπα και καλλίκαρπα, για να συνεχίσει να ακολουθεί την ελληνορθόδοξη πορεία, υπομένοντας δια τους πάντας και τα πάντα, κατά το πρότυπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, όπως έπραξε και ο Άγιος Κύριλλος”.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό για τα καλά του λόγια και ανταπέδωσε τις ευχές, ενώ απηύθυνε επίσης ευχαριστίες σε όλους τους Σεβασμ. Μητροπολίτες για την αγάπη τους και την τιμητική παρουσία τους στην εορτή. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους Κληρικούς, τους εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών Αρχών και τον περιεστώτα λαό και τους ευχήθηκε εγκάρδια να τους σκεπάζει η χάρις του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Θαυματουργού.

                                             

 

Τα σεπτά Ονομαστήρια του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, οι Διοικητές της 11ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου Προειδοποίησης (Μ.Σ.Ε.Π.) Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμανουήλ Πάνου και της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Εμμανουήλ Καπετανάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Παπαδάκης, οι Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Κωνσταντίνος Τζαγκαράκης και κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, οι Αντιδήμαρχοι των Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Νικόλαος Λαντζανάκης αντίστοιχα και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

Back to top button