Ενημέρωση

Πραγματοποίηση Συνοδικής Εσπερίδας στο Ηράκλειο

Την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου το εσπέρας, πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Αίθουσα «Ανδρόγεω» στο Ηράκλειο, Συνοδική Εσπερίδα με θέμα «Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος σε σχέση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Kεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Σωτήριος Ρίζος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Διευθυντής του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο οποίος με γλαφυρό και εμπεριστατωμένο λόγο ανέπτυξε το θέμα «Οι σχέσεις του Κράτους και της Εκκλησίας ως αντικείμενο ρυθμίσεως του Συντάγματος και το πρόβλημα της απορρυθμίσεώς τους».

Ο κ. Ρίζος σημείωσε με σαφή τρόπο ότι η αλλαγή του Συνταγματικού Χάρτου δεν τεκμηριώνεται σήμερα στη Χώρα μας, δεδομένου ότι απαιτείται ευρύτερη συναίνεση πολιτικών δυνάμεων, που σήμερα δεν είναι ορατή. Παράλληλα η επιχειρούμενη από κάποιους κύκλους αναθεώρηση θα οδηγήσει σε μια αντικειμενική σύγκρουση και διχασμό της Ελληνικής κοινωνίας με το δίλημμα συναλληλία ή χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

Ο ομιλητής κατέληξε την εμπεριστατωμένη εισήγησή του με το συμπέρασμα ότι μια ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, που προϋποθέτει υψηλή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, θα καταστεί εθνικά επιζήμια, αφού θα οδηγήσει συγκρούσεις και περαιτέρω εξασθένηση του από καταβολής του αδύναμου Ελληνικού Κράτους.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εκκλησία Κρήτης: Ιστορική διαμόρφωση της ιδιοπροσωπίας Της», αναφερόμενος με ιστορικά στοιχεία και αναφορές, στη διαμόρφωση της ιδιοπροσωπίας της Εκκλησίας Κρήτης.

Τη δεύτερη εισήγηση της Εσπερίδος παρουσίασε ο εντιμολ. κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, Δικηγόρος, Άρχων Πρωτέκδικος της Α.τ.Χ.Μ.Ε., Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, με θέμα «Ο μύθος της θεσμικής υπεροχής της Εκκλησίας στην Ελληνική έννομη τάξη», διευκρινίζοντας σημεία του ρόλου και της θέσεως της Εκκλησίας, πού αποτελούν σήμερα ένα «μύθο» στο μεγαλύτερο ποσοστό της Κοινωνίας μας.

Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο και τους Σεβασμ. Αρχιερείς της Κρήτης που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Ν. Ηγουμενίδης, ο Διοικητής της Σ.Ε.Α.Π. Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Λιόντος, ο Γεν. Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, κ. Γ. Στριλιγκάς, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νικόλαος Παπαδάκης και ο Αντιδήμαρχος Γαζίου κ. Αθανάσιος Κύρκος.

Back to top button