Ενημέρωση

Ὁ Ἐρυθρός Σταυρός στήν Νεάπολη

Τα μέλη του σώματος των εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρέθηκαν τη πλατεία της Νεάπολης το πρωί της Κυριακής με σκοπό να ενημερώσουν την τοπική κοινή γνώμη για τις δράσεις τους και να εγγράψουν νέα μέλη για τα τμήματα που άμεσα θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση.  Το συγκεκριμένο τμήμα που στεγάζεται πλέον στην πόλη της Νεάπολη σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από την Παιδόπολη Νεάπολης θέλει να εντάξει στην δυναμική του νέα μέλη και από την περιοχή του Επάνω Μεραμπέλλου.

Η προσέλευση ήταν μουδιασμένη όπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη του σώματος των Σαμαρειτών κα Ιωάννα Παπαδημητρίου γεγονός όμως που δικαιολογείται από την στιγμή που ακόμα είναι νωρίς. Ζήτησε από τους κατοίκους να εμπιστευτούνε το σώμα των Σαμαρειτών και αν πλησιάσουν σε αυτό ώστε να έχουν καλή ενημέρωση σχετικά με τους στόχους και τους σκοπούς του που δεν είναι άλλοι από την προσφορά στην κοινωνία.

Στην προσπάθεια αυτή των Σαμαρειτών εθελοντών παρούσα ήταν και η τοπική εκκλησία και ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου π. Τίτος Ταμπακάκης μιλώντας στα μέλη των Σαμαρειτών και σε όσους πολίτες βρίσκονταν εκεί είπε

«Σε όλες τις εκφάνσεις της δράσης και της προσφοράς του  το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού θεμελιώνεται πάνω στην μακρόχρονη εμπειρία του και σε ανθρωπιστικές αξίες που παραμένουν αδιαπραγμάτευτες με στόχο πάντα «να ανακουφίσει ο καθένας μας όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί», όπως αναφέρει ο ιδρυτής του Ερρίκος Ντυνάν. Με κύρια όπλα του τον Ανθρωπισμό, την Αμεροληψία, την Ουδετερότητα, την Ανεξαρτησία, την Ενότητα, την Παγκοσμιότητα κυρίως όμως τον Εθελοντισμό, το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού  δημιουργήθηκε από την επιθυμία παροχής βοηθείας χωρίς διάκριση στους τραυματίες του πεδίου της μάχης, προσπαθεί, υπό τη διεθνή και εθνική του ιδιότητα να προλάβει και να ανακουφίσει τον πόνο οπουδήποτε πιθανόν βρεθεί. Σκοπός του είναι να προστατεύει τη ζωή και την υγεία και να εξασφαλίζει τον σεβασμό προς τον άνθρωπο. Προάγει την αμοιβαία κατανόηση, φιλία, συνεργασία και διαρκή ειρήνη μεταξύ των λαών. Δεν κάνει διάκριση ως προς εθνικότητα, φυλή, θρησκευτικές πεποιθήσεις, τάξη ή πολιτικές απόψεις. Προσπαθεί να ανακουφίζει τις ταλαιπωρίες των ατόμων, ωθούμενο μόνο από τις ανάγκες τους και να δίνει προτεραιότητα στις πλέον επείγουσες περιπτώσεις δυστυχίας. Τα μέλη αυτού του  κινήματος  στην Ελλάδα ονομάζονται Σαμαρείτες.

Η ονομασία τους αυτή προέρχεται από την παραβολή του καλού Σαμαρείτη του Ιερού Ευαγγελίου. Ο Χριστός μιλούσε συχνά με παραβολές, μικρές δηλαδή διδακτικές ιστορίες εμπνευσμένες  από την καθημερινή ζωή, για να διδάξει με τον τρόπο αυτό τους ανθρώπους που τον ακολουθούσαν, οι περισσότεροι με ελάχιστο ή και μηδαμινό μορφωτικό επίπεδο, προκειμένου να διαδώσει με ευκολία την αλήθεια των λόγων Του. Η παραβολή του καλού Σαμαρείτη είναι ο ιδανικότερος τρόπος με τον οποίο ο Χριστός καταργεί τις οποιεσδήποτε εθνικές ή μισαλλόδοξες σχέσεις των ανθρώπων και εγκαθιστά την αγάπη, την ενότητα, τον συμψυχισμό και όλες εκείνες τις αρετές που εκφράζει το κίνημα των Σαμαρειτών, αφού ένας αλλοεθνής Σαμαρείτης πλησίασε τον ανελέητα χτυπημένο από τους ληστές Εβραίο «επιχέων επί τας πληγάς αυτού έλαιον και οίνον» και θεραπεύοντάς τον κυρίως με την αγάπη, το ενδιαφέρον και την αυτοθυσία του.

Το κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και τα μέλη του οι «Σαμαρείτες», ακολουθώντας ασταμάτητα το παράδειγμα και την προσφορά του «Καλού Σαμαρείτη» του Ιερού Ευαγγελίου, βρίσκονται από εφέτος στη Νεάπολη εγκαινιάζοντας την νέα τους στέγη εντός της Παιδόπολης, την οποία ευγενώς παρεχώρησε η διευθύντρια της κ. Χρύσα Φαρσάρη.» και ζήτησε από την τοπική κοινωνία «Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε αυτή την οργάνωση που έχει κέντρο της τον συν-άνθρωπο, την διακονία των αναγκών και την εξάλειψη του πόνου. Ας γίνουμε μέλη όσοι περισσότεροι μπορούμε, ας δώσουμε λίγο από τον χρόνο μας, την καλή μας διάθεση. Ας καλλιεργήσουμε μέσα από το κίνημα του Ερυθρού Σταυρού τον εθελοντισμό, την ανιδιοτέλεια που τείνει να εξαλειφθεί στις ημέρες μας. Ας γίνουμε συγκυρηναίοι του σταυρού και των παθημάτων των πασχόντων αδελφών μας.» 

Εν τω μεταξύ στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου το τμήμα των εθελοντών Σαμαρειτών θα παρελάσει στη Νεάπολη θέλοντας έτσι να κάνει την παρουσία του ακόμα πιο αισθητή στην περιοχή του Επάνω Μεραμπέλλου ενώ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα παρελάσει στον Άγιο Νικόλαο.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button