Ενημέρωση

Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος για τους Κρήτες Αγίους: «Πρότυπα ζωής, αρετής, ελπίδας και ενθάρρυνσης για όλους εμάς που συχνά μας πληγώνει η αμαρτία»

Την Κυριακή Δ΄ Ματθαίου 5 Ιουλίου, Εορτή πάντων των εν Κρήτη Διαλαμψάντων Αγίων, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, όπου και φυλάσσεται η Ιερά Εικόνα τους.

«Η Εκκλησία μας, αγαπητοί μου αδελφοί, τιμά σήμερα και προβάλλει ως πρότυπα ζωής τον χορό πάντων των εν Κρήτη διαλαμψάντων Αγίων. Χαίρεται σήμερα η μεγαλόνησος Κρήτη και τιμά τους Αγίους όλων των εποχών από τότε που οι Απόστολοι Παύλος και Τίτος ξεκίνησαν το πνευματικό «όργωμα» της Κρήτης μέχρι τις ημέρες μας, Διακόνους, Μοναχούς, Μοναχές, απλοϊκούς, λαϊκούς χριστιανούς που κράτησαν ψηλά την σημαία της μαρτυρίας του Χριστού. Τα πολυώνυμα τάγματα των αγίων, δίκαιοι, θεοκήρυκες απόστολοι, καλλίνικοι, μάρτυρες, θεοφόροι πατέρες, ποιμένες και διδάσκαλοι της Οικουμένης, ιεράρχες, όσιοι και ασκητές, αγωνιστές της Πίστεως, εργάτες της αρετής, γνωστοί και άγνωστοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, επίσημοι και άσημοι, φέρουν όλοι τα διάσημα της θείας εύνοιας και αγάπης ονόματα. Και καυχώμεθα εν Κυρίω που ο Ιερός Μητροπολιτικός μας Ναός κοσμείται από την περίλαμπρη εικόνα τους, που φιλοτεχνήθηκε εξαιτίας της μεγάλης αγάπης που είχε στους Κρήτες Αγίους ο μακαριστός προκάτοχός μας κυρός Νεκτάριος», υπεγράμμισε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα, ομιλώντας περί της μεγάλης αυτής Εορτής για την Εκκλησία της Κρήτης που έχει καθιερωθεί να τελείται κατά την πρώτη Κυριακή του μηνός Ιουλίου.

Και συμπλήρωσε: «Πολλοί από αυτούς, αφιερωμένοι στον Θεό «εκ κοιλίας μητρός», υπήρξαν εξαρχής δοχεία της χάριτος. Άλλοι με την τέλεια και ολοκληρωτική μετάνοιά τους και τη δυνατή Πίστη τους, έλαβαν το στεφάνι της αγιότητας και ανεδείχθησαν εφαρμοσμένο Ευαγγέλιο.

Ο δωρεοδότης Κύριός μας τους κατέστησε οδοδείκτες για την πορεία τους αυτή προς τον Ουρανό, τους ανέδειξε πρότυπα ζωής, ελπίδα και ενθάρρυνση για όλους εμάς που συχνά μας πληγώνει η αμαρτία. Με το παράδειγμά τους ξεδιπλώνουν μπροστά μας τον ολοφώτεινο δρόμο της αληθινά καταξιωμένης ζωής.

Για την αγάπη του Χριστού οι Άγιοι περιφρόνησαν επίγειες δόξες και τιμές κοσμικές. Χαρούμενοι αντήλλαξαν τα πολυτελή ενδύματα της εξουσίας με την αιματηρή θυσία, τον τρίβωνα της φιλοσοφίας με τη «μωρία» του κηρύγματος του Σταυρού, την τήβεννο της κοσμικής σοφίας με τα ράκη της «διά Χριστόν σαλότητος». Καταφρονήθηκαν, βασανίσθηκαν, θανατώθηκαν, προπορεύθηκαν από τη στρατευόμενη στη θριαμβεύουσα Εκκλησία και γι’ αυτό είναι οι πρεσβευτές μας στον Κύριο, η αναψυχή στον γήινο μόχθο μας, η ελπίδα στις προσδοκίες μας. Είναι όμως και ο σκληρός έλεγχος της καχεκτικής πίστης μας, της χλιαρής μετανοίας, της σκληροκαρδίας μας, των χαμηλών επιδόσεών μας στον στίβο της αρετής».

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Στις μέρες μας η μαρτυρία για τον Ιησού Χριστού, η Πίστη προς Αυτόν είναι η αναπνοή της κοινωνίας, είναι το καθήκον του καθενός μας και είναι περισσότερο επείγουσα παρά ποτέ. Η μνήμη πάντων των Κρητών Αγίων μας υπενθυμίζει το δρόμο της μαρτυρίας της αληθινής Πίστεως που πρέπει και εμείς να βαδίσουμε, τον δρόμο που φωτίζεται από το φως του Χριστού. Χρέος μας, λοιπόν, αποτελεί να τους τιμούμε, να τους φέρνουμε στη σκέψη μας, να τους προβάλλουμε και κυρίως, να κρατούμε όπως και εκείνοι την ομολογία του Ονόματος του Χριστού».

Στο πέρας της Ακολουθίας ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης γνωστοποίησε στο ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνει η τοπική Εκκλησία, επί τη συμπληρώσει τριάντα χρόνων από την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Δημητρίου, για το οποίο οι ευσεβείς χριστιανοί μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Back to top button