Ενημέρωση

Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος: Να υπακούμε χωρίς περιστροφές στο Θέλημα του Θεού όπως οι πρώτοι Απόστολοι

Την Κυριακή Β΄ Ματθαίου 21 Ιουνίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Στον Θείο Λόγο που κήρυξε προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο σεβαστός Ποιμενάρχης ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, που αναφέρεται στην κλήση των Αποστόλων Πέτρου, Ανδρέου, Ιακώβου και Ιωάννου από τον Ιησού Χριστό. Οι τέσσερεις ταπεινοί ψαράδες ανταποκρίνονται χωρίς δεύτερη σκέψη στο κάλεσμα του Χριστού να γίνουν «αλιείς ανθρώπων»· Τον δέχονται απαρεγκλίτως ως Διδάσκαλό τους εγκαταλείποντας τις οικογένειες, τις περιουσίες, την πατρίδα και το επάγγελμά τους, απαρνούμενοι ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό.

«Μαγνητισμένοι από το θείο πρόσωπο του Χριστού ένοιωσαν στην ψυχή τους μια δύναμη να τους ελκύει κοντά Του. Παρέδωσαν στα χέρια Του την ζωή τους. Τον ακολούθησαν πιστά, μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν ηρωικά για χάρη Του. Κάτω από αντίξοες συνθήκες περιόδευσαν γη και θάλασσα για να διακηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού, το Φως της αληθείας και της αγάπης. Πόσες θλίψεις, πόσους αγώνες, κόπους και μόχθους, πόσες κακοπάθειες και ναυάγια υπέμειναν για τη σωτηρία του κόσμου! Από αλιείς ιχθύων έγιναν αλιείς ανθρώπων! Από άσημοι και μικροί αναβιβάστηκαν στους θρόνους της τιμής από τους οποίους –μαζί με το Χριστό– θα κρίνουν «τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια της ομιλίας του επικεντρώθηκε στην αξιοθαύμαστη προσέγγιση των Αποστόλων στον Χριστό, την οποία ο Ευαγγελιστής Ματθαίος περιγράφει χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας την λέξη «ευθέως». «Χωρίς να υπολογίσουν τα υπέρ και τα κατά, χωρίς να τακτοποιήσουν τις οικογενειακές τους υποθέσεις, χωρίς να αποχαιρετήσουν συγγενείς και φίλους, ακολούθησαν «εν ριπή οφθαλμού» τον Χριστό διότι Του είχαν εμπιστοσύνη. Έτσι απογυμνώθηκαν από κάθε γήινο και πρόσκαιρο και ενδύθηκαν την ουράνια δόξα», επεσήμανε.

 

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους ευσεβείς χριστιανούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Αποστόλων, ανταποκρινόμενοι χωρίς χρονοτριβές, αλλά με αληθινή πίστη και απόλυτη υπακοή στην πρόσκληση που μας απευθύνει ο Θεός να μετέχουμε στην Βασιλεία της αγάπης και της ειρήνης. «Να μη χάσουμε τα ουράνια αγαθά μένοντας προσκολλημένοι στα γήινα. Να περιφρονήσουμε όσα κρατούν δέσμιο το πνεύμα μας στη γη, να μη δειλιάζουμε να υπακούσουμε στο Θέλημα του Θεού. Όταν συναισθανθούμε την αμαρτωλότητά μας και νιώσουμε σκίρτημα μετανοίας, να σπεύσουμε χωρίς αναβολές στον πνευματικό μας για να εξομολογηθούμε. Ας εκμεταλλευθούμε άμεσα την ευκαιρία που μας δίδει ο Χριστός για την σωτηρία μας πριν να είναι πολύ αργά».

 

Back to top button