Ενημέρωση

Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος: Ο Χριστός μας περιβάλλει όλους με την ίδια αγάπη εστιάζοντας στην δυνατότητα της μετανοίας και της σωτηρίας μας

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Λουσέστρο.

Στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο σεβαστός Ποιμενάρχης ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο που αναφέρεται στην ιστορία του Ζακχαίου του αρχιτελώνη, μια από τις πλέον γνωστές και χαρακτηριστικές του τρόπου με τον οποίο ο Χριστός, ως Θεάνθρωπος, αντιμετωπίζει τον άνθρωπο με γνώμονα την σωτηρία και την διόρθωσή του.

  

«Μέσα από τη διήγηση αυτή και πέρα από το γεγονός της μεταστροφής του Ζακχαίου έπειτα από την συνάντησή του με τον Χριστό, βλέπουμε πολύ χαρακτηριστικά την εκ διαμέτρου αντίθετη στάση που υιοθετούν οι άνθρωποι από τη μια πλευρά και ο Ιησούς από την άλλη, προς τον “αμαρτωλό”. Οι άνθρωποι κρίνουμε τον πλησίον ανάλογα με τα εξωτερικά του στοιχεία, ανάλογα με τους λόγους και τις πράξεις του και συχνά έχουμε την τάση να κρεμάμε την ταμπέλα του “αμαρτωλού”, θέλοντας ενδόμυχα και ασυναίσθητα να δικαιώσουμε τους εαυτούς μας και νιώσουμε ότι υπερτερούμε των άλλων. Ο Χριστός αντιθέτως δεν διακρίνει κανέναν άνθρωπο. Ουδέποτε απεκάλεσε κάποιον “αμαρτωλό”, ούτε καν τον ληστή που σταυρώθηκε μαζί Του. Περιβάλλει με την ίδια αγάπη τόσο τους δίκαιους όσο και τους αμαρτωλούς και δεν απορρίπτει κανέναν, αλλά ενεργεί πάντοτε με γνώμονα την σωτηρία μας, την έξοδο δηλαδή από τα σκληρά δεσμά του προσωπικού μας εγωισμού. Εστιάζει στην δυνατότητα της μετανοίας, στην αποκατάσταση της ζημιάς που ηθελημένα ή άθελά μας έχουμε προξενήσει στον εαυτό μας και τους γύρω μας».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο της Μαρίας Κατρίνη, μητρός του Πανοσ. Αρχιμ. Νικοδήμου Κατρίνη.

Back to top button