Ενημέρωση

Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος: “Στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη οφείλουμε την χριστιανική και την ελληνική μας υπόσταση”

Με ιεροπρέπεια και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε και φέτος στην επαρχία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας η μνήμη των Αγίων ενδόξων Θεοστέπτων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και της μητρός αυτού Ελένης.

Το εσπέρας της Δευτέρας 20 Μαΐου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ελούντα. Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, συνοδεία της Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου.

         

Στον λόγο του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στο θεάρεστο έργο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα και ιδρυτή της Βασιλεύουσας πόλης, της Κωνσταντινούπολης, την οποία κατέστησε κέντρο του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Και υπεγράμμισε ιδιαιτέρως την υπογραφή του Διατάγματος της Aνεξιθρησκίας στα Μεδιόλανα το 313, το οποίο έδιδε την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να πιστεύει ελεύθερα σε όποια θρησκεία ήθελε χωρίς να υφίσταται διωγμούς, καθώς και την σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου το 325 στη Νίκαια της Βηθανίας, κατά την οποία καταδικάστηκε η αιρετική διδασκαλία του Αρείου και θεσπίστηκαν τα επτά πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.

         

«Ο Μέγας Κωνσταντίνος υπήρξε δίκαιος άρχοντας και οραματιστής ενός νέου κόσμου με μοναδικό κριτήριο στις αποφάσεις του την ευημερία του λαού και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Υπήρξε χριστιανός νομοθέτης, καθώς εξέδωσε νόμους επηρεασμένους από τον τέλειο Νόμο του Ευαγγελίου και καθιέρωσε μεταξύ άλλων την αργία της Κυριακής», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος. Ασφαλώς βέβαια και δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει, χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη της μητέρας του, της Αγίας Ελένης, της μικρασιάτισσας αυτής Αγίας, της ευσεβούς και ενάρετης αυτής γυναίκας, που υπήρξε παιδαγωγός, συντελεστής και συμβοηθός στο απαιτητικό έργο του.

Ολοκληρώνοντας, προέτρεψε τους πιστούς να προσευχηθούν στον μεγαλοδύναμο Θεό, με τις πρεσβείες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, να εξαλείψει τα σκάνδαλα και τα σχίσματα του κόσμου τούτου, να ευλογήσει την πατρίδα μας στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, να φωτίσει τους άρχοντες των λαών, να προσφέρει ελπίδα στους απελπισμένους, να δώσει σε όλους μας φρόνηση και σοφία, ομόνοια, αγάπη και καταλλαγή, να συγχωρέσει τις αμαρτίες μας και να μας αξιώσει να χαρούμε την αιώνια Βασιλεία Του.

       

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, την Τρίτη 21 Μαΐου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Δωριές.

Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε σχετικώς με την συμβολή της βασιλικής δυάδας, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τόσο στην στερέωση του Χριστιανισμού και την ενίσχυση της Ορθοδοξίας, όσο και στον διά πληθώρας μεταρρυθμίσεων εκδημοκρατισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Δίκαια και θεόπνευστα λοιπόν η Αγία μας Εκκλησία κατέταξε την βασιλική αυτή δυάδα στο χορό των Αγίων, απονέμοντάς τους επάξια και τον τίτλο των Ισαποστόλων. Και σημείωσε ότι αν σήμερα υπάρχουμε ως ελληνικό έθνος, το οφείλουμε στους δύο αυτούς μεγάλους Αγίους, διότι με την θέσπιση της ελληνικής ως επίσημης γλώσσας του βυζαντινού κράτους διασώθηκαν τα συγγράμματα πολλών αρχαίων Ελλήνων, άρα ολόκληρος ο ελληνικός πολιτισμός που φώτισε τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη.

         

Περατώνοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος παρεκάλεσε τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη να πρεσβεύουν υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Κανιτάκη, που διηκόνησε ποικιλοτρόπως για πολλά χρόνια τον ενοριακό ναό, όπου το εσπέρας της Δευτέρας 20 Μαΐου τελέσθηκε η Εξόδιος Ακολουθία.

Back to top button