Ενημέρωση

Συνάντηση διδακτόρων στο Εκκλ. Πνευμ. Κέντρο Νεαπόλεως

Την σπουδαία ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης ξεκινούν να μελετούν και να ερευνούν οι διδάκτορες και οι υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων που συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην αίθουσα του εκκλησιαστικού πνευματικού κέντρου της Μεγάλης Παναγίας Νεάπολης το πρωί της Πέμπτης 20/8/09, δημιουργώντας μια ουσιαστικά άτυπη ομάδα εργασίας η οποία με ορμητήριο τη Νεάπολη θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της. 

Το παρόν έδωσαν  οι Διδάκτορες κ.κ Γιώργος Μαμάκης,  Μαρία Ποτηριτάκη, Γιώργος Πατεράκης και Χάρης Χαλκιαδάκης και οι υποψήφιοι διδάκτορες κα Μαρία  Θεοδωράκη, κ. Ζαχαρία Καψαμάκη, κ . Μανόλη Μακράκη, κ. Θωμά Παπακωσταντίνου, κα Άννα Πατεράκη και ο  κ. Σταύρο Χριστοδουλάκη όπου με τον συντονισμό του καθηγητή του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων κου Απόστολου Παπαϊωάννου και την συνεργασία της τοπικής εκκλησίας η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Πέτρας και Χερρονήσου π. Τίτο Ταμπακάκη ξεκίνησε τις εργασίες της.

Οι παριστάμενοι εκπαιδευτικοί και ερευνητές παρουσίασαν τις απόψεις του και τα θέματα των κειμένων τους όπως επίσης και τους στόχους που έχουν θέσει. Στην συζήτηση τέθηκαν πολλά αιτήματα και όπως σχολίασε ο κ. Παπαϊώαννου, στη Νεάπολη μπορεί να λειτουργήσει ένας τομέας, τμήμα ή κέντρο ή παράρτημα που θα ασχοληθεί επιστημονικά με την ιστορία την παιδεία και τον πολιτισμό της Μεγαλονήσου.

Ο κ. καθηγητής ανέφερε πως η ρίζα της δημιουργίας του κέντρου αυτού μπήκε όταν πριν μερικά χρόνια είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για την καταγραφή του αρχείου της Δημογεροντίας και είχαν ξεκινήσει να φαίνονται πολλά πράγματα που αφορούσαν την εκπαίδευση τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού. «Ο φορέας αυτός μπορεί να είναι άτυπος καταρχήν, όμως μπορούμε μέσα από αυτόν και με βάση τη Νεάπολη, συνεργώντας και της Ι.Μ.Π & Χ που πάντα είναι φιλόξενη και συνεργάσιμη, να έχουμε μια καλύτερη επικοινωνία και επαφή. Σήμερα ήδη ανταλλάξαμε ανοιχτά και χωρίς καμία διάθεση περιστροφής και με ειλικρινά θέματα που αφορούν τα αντικείμενα στα οποία θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας. Οι ερευνητές που σήμερα ήταν εδώ έρχονται από όλη την Κρήτη και συμφωνήσαμε ακριβώς σε αυτό, οι έρευνες μας για την εκπαίδευση την παιδεία, τον πολιτισμό και κατά βάση την ιστορία του μεγάλου νησιού να έχουν σαν σημείο αναφοράς τη Νεάπολη πάντα με το ενδιαφέρον που δείχνει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ Νεκτάριος.»

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του επόμενου μήνα όπου και θα ανακοινωθούν πλέον πιο συγκεκριμένα τα  στοιχεία για τις μελέτες και τις έρευνες που θα ξεκινήσουν.

Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης χαιρέτησε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου λέγοντας ότι είναι σημαντικό να ανασκαλεύεται η ιστορία ενός τόπου  που είναι μια μαθητεία για όλους εμάς αλλά και για τους επερχόμενους. Κλείνοντας τον χαιρετισμού του ανέφερε ότι «Η τοπική εκκλησία, ειλικρινά μεριμνά για την ανάδειξη της ιστορίας  και του πολιτισμού του τόπου και πάντα θα είναι ανοικτή σε τέτοιες συνεργασίες. Είναι σημαντικό ότι ο τόπος μας θα γίνει το σημείο όπου θα μαζεύονται πνευματικοί άνθρωποι και θα συζητούν και θα ανταλλάσουν πληροφορίες. Σαν τοπική εκκλησία θα σταθούμε στο πλευρό σας όπως άλλωστε κάνει με τόση μέριμνα ο Μητροπολίτης μας όλα αυτά τα χρόνια.»

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button