Ενημέρωση

Συνοδικές Εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι Εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης κατά το τριήμερο 9, 10 και 11 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο, με αφορμή την συμπλήρωση σαράντα ετών από την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης, του και Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, κυρού Ευγενίου.

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη στην Συνοδική Εκδήλωση που έλαβε χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά, κατά την οποία ομίλησε ο Πανοσ. Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, με θέμα: “Η Εκκλησιαστική περιουσία και το ήθος του Αρχιεπισκόπου Ευγενίου”. Την εκδήλωση πλαισίωσε με την παρουσίαση εκκλησιαστικών ύμνων το Σωματείο Ιεροψαλτών Νομού Ηρακλείου “Ανδρέας ο Κρήτης”, υπό την Διεύθυνση του Εντιμολ. κ. Ιωάννου Τσερεβελάκη.

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου το πρωί τελέσθηκε στον Παλαιό Ιερό Ναό Αγίου Μηνά τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντων υπ’ αυτού των Σεβασμ. Αγίων Αρχιερέων Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου. Στην Ακολουθία παρέστη, μαζί με τους Σεβασμ. Αγίους Κρήτες Αρχιερείς, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος. Εν συνεχεία, τελέσθηκε Συνοδικό Ιερό Μνημόσυνο εις μνήμην του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου κυρού Ευγενίου και ακολούθησε ομιλία περί αυτού από τον Αιδεσ. Πρωτ. Ηλία Βολονάκη.

Μετά το πέρας του Ιερού Μνημοσύνου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια επετειακής επιγραφής εντός του Ιερού Ναού, ενώ αργότερα τελέσθηκε Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Πρωθιεράρχου κυρού Ευγενίου στο Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου.

    

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου το πρωί, κατά την διάρκεια της πανηγυρικής Συνοδικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε επί τη Εορτή του Προστάτου και Πολιούχου της πόλεως του Ηρακλείου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τον Θείο Λόγο κήρυξε προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανεφέρθη στην προσωπικότητα και το έργο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου κυρού Ευγενίου.

Μετά την απόλυση τελέσθηκε Συνοδικό Τρισάγιο μπροστά από την προτομή του μακαριστού κυρού Ευγενίου, που ευρίσκεται στον προαύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Μηνά.

  

Οι Εκδηλώσεις στη μνήμη του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου κυρού Ευγενίου θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή 18 Νοεμβρίου και ώρα 5.00 μ.μ. στην Βουλισμένη της Επαρχίας Μεραμβέλλου, γενέτειρα του τιμώμενου Ιεράρχου, όπου θα τελεσθεί Αρχιερατικό Τρισάγιο ενώπιον της προτομής του στον προαύλειο χώρο του Ενοριακού Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλισμένης η ομιλία του Αιδεσ. Πρωτ. Ηλία Βολονάκη, με θέμα: “Ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Ψαλιδάκης και η λειτουργική του προσφορά”, ενώ θα παρουσιασθεί ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, που αφορά στη ζωή και το έργο του μακαριστού Πρωθιεράρχου, από το Αρχείο που διαθέτει ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος.

Την εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, θα πλαισιώσει με την παρουσίαση εκκλησιαστικών ύμνων η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας υπό την Διεύθυνση του υπευθύνου της Σχολής, Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αντωνίου Πλαΐτη.

Back to top button