Ενημέρωση

Συνοδική Θεία Λειτουργία επί τη λαμπρά πανήγυρη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και πλήθος πιστών εόρτασε και φέτος το Ηράκλειο τον Προστάτη και Πολιούχο του Άγιο Μηνά.

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά η πανηγυρική Συνοδική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.

      

Τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα κήρυξε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο οποίος ανεφέρθη στον μεγάλο στρατηλάτη Άγιο Μηνά και τις θαυματουργικές του επεμβάσεις στην πόλη του Ηρακλείου κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, που στάθηκε αφορμή για την καθιέρωση του λαμπρού εορτασμού του. Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ομίλησε εν συνεχεία σχετικώς με την προσωπικότητα και το έργο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, του και Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, κυρού Ευγενίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του, με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών από την προς Κύριον εκδημία του.

Ακολούθησε Τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου, στην προτομή του που βρίσκεται έξω από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και εν συνεχεία η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και του τιμίου λειψάνου του Αγίου Μηνά στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Ηρακλείου, στρατιωτικού αγήματος, μελών πολιτιστικών συλλόγων της πόλεως ενδεδυμένων με παραδοσιακές φορεσιές, του Περιφερειάρχου Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασιλείου Λαμπρινού, πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων αρχών και φορέων.

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την πραγματοποίηση στην περιοχή Καράβολας αεροπορικής επίδειξης, επί τη Εορτή του Αγίου Μηνά και στο πλαίσιο του πενθήμερου εορτασμού του Προστάτου της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

   

Back to top button