Ενημέρωση

Τα στάδια των αρετών που ο Άγιος Ιωάννης της «Κλίμακος» μας διδάσκει να αναπτύξουμε είναι ο πνευματικός μας οδοδείκτης στο δρόμο προς την Βασιλεία των Ουρανών

Την Κυριακή 11 Απριλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βουλισμένης.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο στο ευσεβές εκκλησίασμα, ομιλώντας περί της μεγάλης ασκητικής μορφής του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου, του συγγραφέως της «Κλίμακος» που η Εκκλησία προβάλλει την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών. Ιδιαιτέρως υπεγράμμισε τις αρετές της πνευματικής ασκήσεως που ο κάθε χριστιανός καλείται να βιώσει βήμα-βήμα ώστε να ανέλθει την πνευματική κλίμακα προς την Βασιλεία των Ουρανών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε πρώτο στάδιο ο Άγιος Ιωάννης επισημαίνει την αποβολή του κοσμικού φρονήματος· μας παρακινεί δηλαδή να αποστραφούμε κάθε κακό και πονηρό λογισμό και να αποκτήσουμε νουν Χριστού. Στα επόμενα στάδια περιγράφει τον αγώνα της ασκήσεως των χριστιανών και τους αφυπνίζει, παρακινώντας τους να αναπτύξουν κυρίως τις αρετές της μετανοίας, της νηστείας, της προσευχής, αλλά και της πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος. Ο Άγιος Ιωάννης επίσης προτάσσει την εγκράτεια, την ταπείνωση και την εμπιστοσύνη στο Θέλημα του Θεού απέναντι στα αισθήματα απογνώσεως και απελπισίας που κυριεύουν συχνά τον σημερινό άνθρωπο και πηγάζουν από το πλήθος των αμαρτιών –τον εγωισμό, την έπαρση και την ικανοποίηση παθών και φιλοδοξιών– που τραυματίζουν την ψυχή του».

Back to top button