Ενημέρωση

Τιμητική Εκδήλωση για τον κ. Βασίλειο Φθενάκη

 «Θεμέλιος λίθος στην επένδυση της εκπαίδευσης ενός παιδιού είναι η περίοδος της προσχολικής ηλικίας.» είπε μεταξύ πολλών άλλων στην ομιλία του ο κ. Βασίλης Φθενάκης ο οποίος κατάγεται από το Βραχάσι και έχει μια εξαιρετική πορεία στα εκπαιδευτικά δρώμενα στην Γερμανία όπου ζει. Ο ίδιος στην ομιλία του, που πραγματικά καλό θα ήταν να την ακούσουν ή να την διαβάσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί είπε πως ουσιαστικά αυτό που έχει σημασία είναι όχι η μελέτη και η απόκτηση γνώσης που δεν είναι χρήσιμη αλλά το να εστιάσει το εκπαιδευτικό σύστημα στον χαρακτήρα του παιδιού και στις δεξιότητες που αυτό έχει αναγνωρίζοντας τις από νεαρή ηλικία. Να μην μεγαλώνει ένα παιδί προσπαθώντας να καλύψει τις αδυναμίες του, αλλά να αποκτά αυτοπεποίθηση και αν πιστέψει στον εαυτό του.

 Το έργο του τιμώμενου από την Ι.Μ Πέτρας και Χερρονήσου είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο όπως αναφέρθηκε στο βιογραφικό του που παρουσίασε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό ο Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης  και μερικές από τις επαγγελματικές ημερομηνίες στην ζωή του αφορούν 1969 – 1972 Προϊστάμενος του Τμήματος Κοινωνικής και Πολιτιστικής Ανθρωπολογίας στο Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και  Ανθρωπογεννετικής του Πανεπιστημίου Μονάχου. 1972 – 2005 Διευθυντής του Κρατικού Ινστιτούτου Προσχολικής Αγωγής και ΄Ερευνας – ΄Ερευνα της Οικογένειας. 1987 2002 Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιου του Augsburg, 1994 Προιστάμενος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Μελέτης της Οικογένειας των Ηνωμένων Εθνών στη Βρατισλάβα. 

Από   2002   Καθηγητής (per chiara fama) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του  Bolzano/Ιταλία 2004 Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle upon Tyne  United Kingdom. Από 2007 Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Βρέμης Γερμανία, 2012 Επισκέπτης Καθηγητής στην τιμητική έδρα Ernst Troeltsch του  Πανεπιστημίου Augsburg. Το ερευνητικό έργο του Καθηγητή εστιάζει στην ανάπτυξη του παιδιού στη μόρφωσή του, στη μεταρρύθμιση εκπαιδευτικών συστημάτων στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και στην έρευνα της οικογένειας. Στον τελευταίο τομέα διεξήγαγε καινοτόμες μελέτες που αναφέρονται στις αλλαγές του οικογενειακού συστήματος, στο ρόλο του πατέρα, στο διαζύγιο και τις επιπτώσεις για γονείς και παιδιά. Με το έργο του και ως εμπειρογνώμων του Ομόσπονδου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας συνέβαλε στην αλλαγή της φιλοσοφίας και της ποιότητας του οικογενειακού δικαίου. Συνολικά δημοσίευσε, συνέγραψε ή εξέδωσε πάνω από 100 βιβλία και πάνω από 180 επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά παγκόσμια.

Ο κ. Φθενάκης στην ομιλία του παρουσίασε τον τρόπο που σύμφωνα με τον ίδιο είναι σωστό να προσεγγίζουμε τα παιδιά επενδύοντας πολλά περισσότερα στην προσχολική ηλικία τους από την στιγμή που από αυτά  λαμβάνουν τα την γνώση που ταιριάζει στις προσωπικότητες τους και στην κλίση που έχουν και  όχι στοχεύοντας στα πανεπιστήμια όπου πλέον είναι σε ηλικία που δεν μπορούν να λάβουν πολλά. Χαρακτήρισε άτυχη την χώρα μας που δεν έχει αποκτήσει  ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα και θέλοντας να καυτηριάσει τους διαφόρους πειραματισμούς που γίνονται σε αυτήν είπε πως η εκπαίδευση στην χώρας μας όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο είναι σαν ένα οικοδόμημα στο οποίο έχουν συμμετάσχει πολλοί αρχιτέκτονες δημιουργώντας ένα σύνολο κτιρίων που δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Είπε πως η εκπαίδευση είναι από εκείνα τα κομμάτια μιας κοινωνίας που στην εξέλιξη του δεν θα γίνονται αλλαγές χωρίς ουσία απλά και μόνο λόγω αλλαγής στην πολιτική εξουσία.

Η ομιλία του σαφώς και προβλημάτισε όλους όσους βρέθηκαν στην αίθουσα, πολλοί από αυτούς ήταν δάσκαλοι και καθηγητές. Ο ίδιος ο τιμώμενος είπε μεταξύ άλλων ότι είναι και ότι έχει κάνει το χρωστάει στην μητέρα του Αλεξάνδρα Φθενάκη Ζήση. Λίγο πριν την βράβευση του κ. Φθενάκη με την τιμητική διάκριση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος είπε μεταξύ άλλων πως είναι τιμή για τον τόπο μας να έχει τέτοιους ανθρώπους που διαπρέπουν σε ό,τι κάνουν και δη στον χώρο της εκπαίδευσης. «Στο πρόσωπο του τιμάται ο τόπος καταγωγής του το Βραχάσι με τους πολλούς λογάδες του και τους λαμπρούς επιστήμονές του… Εκφράζουμε με την τιμή αυτή την ευαρέσκεια της τοπικής Εκκλησίας για αυτό που είναι και αυτό που προσφέρει. Όλοι μας τον αγαπάμε και τον καμαρώνουμε και προσευχόμαστε να έχει υγεία και αντοχές.» είπε και ζήτησε από τον ίδιο από την στιγμή που η πολιτεία έχει στερήσει από το Νομό ένα πανεπιστήμιο να κάνει ο ίδιος ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο και να δίνει διαλέξεις για την επιμόρφωση όλων μας.

Επίσης του ζήτησε να δημιουργήσει μια ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν νέα ζευγάρια με μικρά παιδιά στα οποία ζευγάρια θα μιλάει ο ίδιος ο κ. Φθενάκης ώστε να τα βοηθά να ξεπερνούν προβλήματα. Ο κ. Φενάκης αποδέχτηκε με χαρά τις προτάσεις του Σεβασμιωτάτου και υποσχέθηκε πως θα τις μελετήσει, θα τις επεξεργαστεί κάνοντας την πρόταση ο Δήμος Αγίου Νικολάου να γίνει Δήμος πρότυπο στον χώρο της εκπαίδευσης.

Τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης  Πέτρας και Χερρονήσου είπε πως αν και έχει ο κ. Φθενάκης δεχτεί πολλές τιμητικές διακρίσεις σε όλο τον κόσμο, η συγκεκριμένη είναι του τόπο του. «Η αποψινή τιμή είναι του τόπου σας, της εκκλησίας σας, του Βραχασίου σας, της μητέρας σας που ήταν μια καλή παιδαγωγός και την ευγνωμονούμε για ότι έκανε. Παράλληλα ετούτος ο τόπος με το πύρωμα των ανθρώπων του έδωσε εναύσματα για να δημιουργηθούν λαμπροί επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πρόσωπο σας τιμούμε το σχολειό σας, το χωριό σας, το Λασίθι, την Κρήτη, την Ελλάδα» τόνισε.

Το παρόν έδωσαν μεταξύ πολλών άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης  κ. Νίκος Καστρινάκης, ο διοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης κ. Πανίκος Καρατσής, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Μαρής, Μιχάλης Σγουρός,  πρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. Δημοσθένης Μεθυμάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης κ. Γιάννης Τσιχλής, ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου κ. Μανόλης Χρονάκης, ο αναπληρωτής διοικητής της Π.Υ. Αγίου Νικολάου κ. Μανόλης Μανιδάκης,  διευθυντές σχολείων κ.α.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους για την εορτή των Τριών Ιεραρχών από την Βυζαντινή χορωδία της Ι.Μ.Π.Χ υπό την διεύθυνση του κ. Αντωνίου Πλαϊτη, διευθυντού της σχολής. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button