Ενημέρωση

Το Φως της Μεταμορφώσεως φανερώνει την ομορφιά του προπτωτικού ανθρώπου

Το εσπέρας της Τετάρτης 5 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βουλισμένης.

«Η Μεταμόρφωση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι από τις μεγαλύτερες Δεσποτικές Εορτές της Εκκλησίας μας, ένα γεγονός που οι Ευαγγελιστές μας περιγράφουν πώς το βίωσαν οι τρεις πρόκριτοι μαθητές του Χριστού, ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, οι οποίοι αποδέχονται την πρόσκλησή Του να ανέβουν μαζί Του στο όρος Θαβώρ. Εκεί ο Ιησούς μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια τους, η όψη του Θεανθρώπου αλλοιώνεται και φανερώνεται η Δόξα της Θεότητός Του. Τα ιμάτιά Του γίνονται λευκά όπως το φως, τόσο λευκά που οι μαθητές θαμπώνονται από τη δύναμη και το Φως της Θεότητος. Γι’ αυτό βλέπουμε σε όλες τις αγιογραφίες της Μεταμορφώσεως τους μαθητές γονατιστούς και να κρύβουν τα πρόσωπά τους, διότι δεν μπορούν να ατενίσουν την Θεότητα», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα.

«Κατά την περιγραφή του γεγονότος της Μεταμορφώσεως οι Μαθητές του Χριστού και οι Ευαγγελιστές αναφέρουν την εμφάνιση δύο μεγάλων Προφητών, του Μωϋσέως και του Ηλιού, οι οποίοι συζητούσαν με τον Χριστό και προέβλεπαν το Πάθος, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου μας. Και φωτίσθηκαν από αυτό το γεγονός όχι μόνο οι Προφήτες αλλά και οι Μαθητές και αισθάνθηκαν τόσο μεγάλη χαρά που εξέφραζαν την επιθυμία τους να μείνουν εκεί μαζί Του για την υπόλοιπη ζωή τους», σημείωσε ο σεβαστός Ποιμενάρχης.

«Το ιστορικό γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας πραγματοποιείται λίγο πριν το Πάθος του Χριστού. Ο Ιησούς αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια των Μαθητών Του εν ετέρα μορφή για να τους βοηθήσει να αντιληφθούν το μέγεθος της Δόξης Του, για να τους δώσει δύναμη να διατηρήσουν την Πίστη τους, για να πεισθούν ότι Αυτός είναι ο αληθινός Θεός που ήλθε στον κόσμο για να σώσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, για να μην καμφθεί η Πίστη τους όταν μετά από λίγες ημέρες θα Τον έβλεπαν επάνω στο Σταυρό και να δεχθούν τα Άγια Πάθη Του ως μέρος της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία της Οικουμένης», προσέθεσε.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 6 Αυγούστου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βρυσών.

«Η Εορτή της Μεταμορφώσεως είναι από τις μεγαλύτερες Εορτές της Ορθοδόξου Εκκλησίας και παραδόσεως. Μας προσκαλεί στο Φως, μας προσκαλεί στη μακαριότητα και τη χαρά», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και υπεγράμμισε: «Ο Χριστός δεν κατέβηκε στη γη για να κάνει επίδειξη της Θεότητός Του, δεν μεταμορφώθηκε έμπροσθεν των Μαθητών Του μονάχα για να τους δείξει Ποιός είναι. Το γεγονός της Μεταμορφώσεως πραγματοποιείται για ένα και μοναδικό σκοπό· για να επανακτήσει ο άνθρωπος την λαμπρότητα της Θεότητος την οποία έχασε εξαιτίας της αμαρτίας του, για να μεταμορφωθεί και να ξανακερδίσει το αρχαίον κάλλος. Ο συνδετικός κρίκος για να επέλθει η μεταμόρφωση του ανθρώπου είναι ο Ιησούς Χριστός, ο Βασιλεύς του ουρανού και της γης που έλαβε την ανθρώπινη σάρκα για να δείξει ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει Θεός, μπορεί να αναλάβει ξανά την αποστολή που έχασε εξαιτίας της αμαρτίας να ενωθεί με τον Θεό».

Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη εν συνεχεία στα στάδια της μεταμορφώσεως του ανθρώπου, όπως τα περιγράφει ο μεγάλος θεόπτης και Πατέρας της Εκκλησίας, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. «Το πρώτο στάδιο της καθάρσεως της ψυχής και της καρδιάς του ανθρώπου είναι η μετάνοια που σημαίνει αλλαγή νοός. Σημαίνει να συναισθανθούμε το πόσο αμαρτωλοί είμαστε, διότι τότε θα έλθει ο φωτισμός, η χάρις του Αγίου Πνεύματος εντός μας για να αντιληφθούμε την δόξα της Θεότητος. Το επόμενο στάδιο είναι η θέωση, η ένωση δηλαδή με τον Θεό, αυτό που ζουν όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας και στο οποίο έφθασαν ως κοινοί άνθρωποι οι οποίοι όμως συναισθάνθηκαν την αμαρτωλότητά τους και μετενόησαν».

«Στην προσπάθεια της μεταμορφώσεώς μας έχουμε την βοήθεια του Χριστού και των Αγίων, εξαιρέτως δε τις πρεσβείες της Παναγίας μας στην οποία είναι αφιερωμένος ολόκληρος ο μήνας Αύγουστος. Με τις καθημερινές Παρακλήσεις και τις Θείες Λειτουργίες Την παρακαλούμε να ικετεύει για μας, να μας βοηθήσει να βρούμε τον χαμένο δρόμο προς την Βασιλεία των Ουρανών. Την παρακαλούμε να πρεσβεύει πάντοτε στον Θεό να μην αποστερήσει την χάρη Του από κανέναν άνθρωπο», συμπλήρωσε.

Η πανήγυρις της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις Βρύσες αποτελεί παράλληλα ημέρα μνήμης στους ηρωικώς αγωνισαμένους και ενδόξως πεσόντες της Μάχης των Βρυσών, του μεγαλειώδους αυτού γεγονότος για το χωριό αλλά και για ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη που πραγματοποιήθηκε την 6η Αυγούστου 1867 και λαμπρύνει τις σελίδες της τοπικής μας ιστορίας, διότι υπήρξε καθοριστική στην αποτίναξη του Τούρκου κατακτητή. Στα γεγονότα της ιστορικής αυτής μάχης, αλλά και στις επιτυχημένες προσπάθειες του Επισκόπου Πέτρας Μελετίου Χλαπουτάκη και των προεστών του τόπου να εκδιώξουν τους κατακτητές ανεφέρθη αναλυτικά στον πανηγυρικό λόγο του ο κ. Μιχαήλ Παπαγιαννάκης, απόστρατος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και σημείωσε ότι η μορφολογία της τοποθεσίας προσέφερε καταφύγιο στους αγωνιστές.

Ο σεβαστός Ποιμενάρχης ομίλησε περί της συμβολής της ορθοδόξου παραδόσεως στη νικηφόρα έκβαση της Μάχης των Βρυσών: «Με το Φως του Μεταμορφωθέντος Κυρίου πορεύθηκαν οι προπάτορές μας διότι έχτισαν αυτό το ναό διατηρώντας ακλόνητη την Πίστη τους προς τον αληθινό Θεό και επικαλούμενοι αδιαλείπτως τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου. Έχοντας λοιπόν σταθερή την Πίστη τους μπόρεσαν απρόσκοπτα να αγωνισθούν για την ελευθερία της Πατρίδος και της πατρώας γης.

Μια μεγάλη μάχη για την ελευθερία της Πατρίδος μας τιμούμε σήμερα εδώ στις Βρύσες, κατά την οποία οι πατέρες μας θυσιάσθηκαν για να αποτινάξουν τον ζυγό της δουλείας. Αν είναι ζηλευτή σήμερα η Πατρίδα μας, αυτό οφείλεται στην Πίστη που διεφύλαξαν οι προπάτορές μας και σε αυτή την παράδοση, σε μια ζωή που ζυμώθηκε με το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Θα πρέπει λοιπόν πάντοτε να είμαστε συνειδητοί χριστιανοί, να αντιλαμβανόμαστε τα βαθύτερα νοήματα και μηνύματα των Εορτών των Αγίων της Εκκλησίας μας. Και εν συνεχεία να προσπαθήσουμε κι εμείς να μεταδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας το πνεύμα των προπατόρων μας, σε μια εποχή που οι Εθνικές Εορτές αλλά και οι εορτές των Αγίων μας έχουν λάβει χαρακτήρα εκκοσμίκευσης και αποτελούν αφορμή διασκέδασης και αναψυχής».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της αιωνίου μνήμης και αναπαύσεως πάντων των αγωνισθέντων και ηρωικώς πεσόντων της Μάχης των Βρυσών, έμπροσθεν του μνημείου του βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν με κατάθεση στεφάνων από την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Μαρία Μυλωνάκη, τον Αντιδήμαρχο Νεαπόλεως κ. Κίμωνα Χουρδάκη, τον Πρόεδρο του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων κ. Μιχαήλ Τσακιράκη και τον κ. Ιωάννη Μαυρικάκη, Πρόεδρο της Κοινότητας Βρυσών, οι οποίοι απέτισαν έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Το εσπέρας της Πέμπτης 6 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στις Ακολουθίες του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τελέσθηκαν στην διαλελυμένη Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Κεράμου, στο Καστέλλι Φουρνής.

Το πρωί της Παρασκευής 7 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού εντός του ξενοδοχείου San Nicolas, στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

Back to top button