Ενημέρωση

Β’ Χαιρετισμοί

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Λιμένος Χερσονήσου.

    

Ο Σεβασμιώτατος, στον λόγο του προς το ευσεβές εκκλησίασμα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι Πατέρες της Εκκλησίας μας θέσπισαν την Παρασκευή κάθε εβδομάδος νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής την Ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Παναγία. Ο πρώτος είναι για να παίρνουμε θάρρος, δύναμη και βοήθεια από την Μητέρα Παναγία μας, να συνεχίσουμε την πορεία μας προς το Πάσχα. Ο δεύτερος λόγος είναι διότι τα προεόρτια και τα μεθεόρτια της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που συμπίπτει πάντοτε μέσα στην κατανυκτική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αντικαθίστανται από την Ακολουθία των Χαιρετισμών.

Εν συνεχεία, ο Ποιμενάρχης μας ανεφέρθη στο περιεχόμενο της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στην οποία ο ιερός υμνογράφος παρουσιάζει την θαυμαστή δι᾽ αγγέλων αποκάλυψη της ελεύσεως του Χριστού στον κόσμο στους Ποιμένες, σε ανθρώπους δηλαδή με καθαρή καρδιά οι οποίοι πρόσμεναν με λαχτάρα την λύτρωσή τους. Και αυτοί Τον αναγνώρισαν ως αμνόν άμωμον, αλλά και ως ποιμένα. Διότι ο Χριστός είναι ο αμνός που εθελουσίως προσεφέρθη και θυσιάστηκε στο Σταυρό και το Θείο Αίμα Του καθάρισε και καθαρίζει τους ανθρώπους από τον ρύπο της αμαρτίας. Συγχρόνως είναι και ποιμήν, γιατί συγκεντρώνει τα λογικά του πρόβατα, τους ανθρώπους, σε μία ποίμνη, που δεν είναι άλλη από την Εκκλησία.

    

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η Θεοτόκος είναι το κεντρικό πρόσωπο της Ακολουθίας των Χαιρετισμών γιατί είναι εκείνη που πέτυχε πρώτη, μετά την Σάρκωση του Χριστού, τον προορισμό του ανθρώπου, το καθ᾽ ομοίωσιν, το να γίνει κι Εκείνη κατά χάριν Θεός. Έτσι έγινε η μάνα των λογικών προβάτων, έγινε η μάνα των σεσωσμένων. Και ολοκληρώνοντας τον λόγο του προέτρεψε όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να πορεύονται στο στάδιο των αρετών και διαρκώς να ευχαριστούν, να υμνούν και να χαιρετίζουν Εκείνη, η οποία δάνεισε την σάρκα και το αίμα Της στον Θεό για να γίνει άνθρωπος για την δική μας σωτηρία.

Back to top button