Ενημέρωση

Ἑορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ευχαριστώ πολύ τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Τελμησού κ. Ιώβ για την χοροστασία του απόψε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιώβ είναι οικείος, προσφιλής. Είναι οικείος γιατί είναι αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Σελληνάρι. Είναι πολύ προσφιλής σε όλους μας. Διακονεί το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και ποιμαίνει τους Ρώσους της Διασποράς σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με έδρα το Παρίσι.
Είναι διακεκριμένος Πανεπιστημιακός Καθηγητής και διδάσκει, σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μαθήματα Θεολογίας. Ομιλεί αρκετές ξένες γλώσσες και διακρίνεται για τα πολλά του χαρίσματα, κυρίως δε για την απλότητα, την καταδεκτικότητα και την αξιοπρέπειά του.
Και πάλι τον ευχαριστώ εξ ονόματος όλων σας, για την παρουσία του. Αύριο το πρωί, μαζί με άλλους Αρχιερείς, θα συλλειτουργήσουμε εδώ.
Αγαπητοί μου,
Είναι γεμάτος ο Αύγουστος από ευλαβικές εκδηλώσεις στην Παναγία μας. Κάθε ημέρα του είναι νοτισμένη με τη θαυματουργική παρουσία της. Κάθε ώρα και στιγμή μυριάδες πιστών ορθοστατούν ή γονατίζουν σε κάποια θαυματουργική Εικόνα Της και παρακλητικά υμνούν και μεγαλύνουν το Σεβάσμιο Πρόσωπό Της.
Γνωρίζετε ότι όλος ο λυρισμός της ανθρώπινης ψυχής επιστρατεύτηκε για να υμνήσει επάξια την Θεοτόκον και Μητέρα του Φωτός. Προτυπώσεις, Προφητείες, Οικουμενικές Σύνοδοι, Πατέρες, Ναοδόμοι, Υμνογράφοι, Αγιογράφοι, Ποιητές Εκείνη τιμούν, Εκείνη εγκωμιάζουν. Όντως είναι πολυύμνητη.
Αυτήν, την Πανσέβαστη Μητέρα του Θεού, τιμούμε κι εμείς απόψε εδώ. Αυτήν που έχει το γλυκύτατο όνομα της Μεγάλης Μάνας, που το όνομά Της το δίδομε πρώτο και πάνω απ’ όλα στα παιδιά μας. Όνομα κυρίαρχο στα βαπτιστικά συναξάρια των γυναικών του νησιού μας. Όνομα που φανερώνει πόσο βαθειά μέσα στην ψυχή του λαού μας είναι η τιμή και αγάπη της Παναγίας, που λαμπρύνει φτωχές ανθρώπινες υπάρξεις.
Είναι γεμάτη η μεγαλόνησος Κρήτη από Εκκλησίες, Μονές αφιερωμένες στην Παναγία, από πανηγύρια, προσκυνήματα, από παλλαϊκά εικονίσματα της Παναγίας, από τάματα και αφιερώματα στον πόνο και στην ευγνωμοσύνη της Κρήτης σε Εκείνη που είναι η ακαταίσχυντη ελπίδα των Χριστιανών.
Σ’ όλα αυτά τα ορατά σημάδια της πίστης εκφράζονται, υποτυπώνονται προσδοκίες, καημοί, πόθοι, μοιρολόγια, ευχές, όνειρα, νοσταλγίες. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως η ευαίσθητη καρδιά της Μεγαλονήσου μας είναι στα πόδια της Μεγάλης Μάνας.
Μα πάνω απ’ όλους τους Ναούς και τα Μοναστήρια, πάνω απ’ όλα τα προσκυνήματα και τα σεμνεία του Γένους μας, τούτος ο περίκλιτος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός αποτελεί το Παλλάδιο της λατρείας των Λασιθιωτών, των Κρητών, των ευσεβών προγόνων μας στην άχραντη Μητέρα του Θεού.
Εδώ, στο σχήμα και στο μέγεθος του Ναού, πυργώθηκε, σε δίσεκτα χρόνια για το Γένος μας, η πνευματική και εθνική ελευθερία του λαού μας. Εδώ, στην υψηλοτέρα των ουρανών, εκφράστηκε περίτρανα η εμπιστοσύνη του λαού στο Θεό. Εδώ, σ’ αυτό το μεγαλοπρεπές οικοδόμημα, με τους πολλούς συμβολισμούς και μέσα σε φοβερούς χαλασμούς και βαθιές κρίσεις, αποτυπώθηκε, μέσα σε ένα μοναδικό συναγερμό, ο γλυκασμός του πεπρωμένου του λαού μας.
Αν με ρωτούσατε τι συμβολίζει τούτος ο Ναός, θα σας απαντούσα ότι είναι ένα σημάδι οραματισμού της Κρήτης. Γνωρίζετε ότι ο Κρητικός, σαν θέλει να κοιτάξει μακριά και βαθειά στον ορίζοντα, βάζει το χέρι του σαν κεραμίδι ψηλά στο μέτωπό του και αγναντεύει το άπειρο. Αυτό το μετερίζι έκαναν εδώ οι πρόγονοί μας. Από δω αγνάντεψαν όλη την Κρήτη και το άπειρο του πελάγους της.
Η Κρήτη, μέσα σε ένα σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών, με τα ψηλά της βουνά και τα ανοικτά της πέλαγα, προσφέρεται στο να γίνει κάποιος οραματιστής και βιγλάτορας καιρών και γεγονότων. Το άπειρο που σου προσφέρει το απαράμιλλο τοπίο της Κρήτης και του ανοικτού της πελάγους, τραβά μακριά τα μάτια σου, το νου σου, πέραν από το σήμερα και τη μιζέρια του και τα αχθηφόρα κύματα της καθημερινότητας και σε οδηγεί σε οράματα και αποκαλύψεις.
Όλοι εμείς, σήμερα, απ’ αυτήν εδώ την ακρογωνιαία εκκλησιαστική έπαλξη και την υψηλή θεωρία, μπορούμε να κοιτάξουμε τον όμορφο ορίζοντα της Κρήτης και το καταγάλανο πέλαγός της και να δούμε προς τα πού στρέφονται οι οραματισμοί μας, οι εφέσεις μας και πόθεν οι κίνδυνοι και ποίες οι υπερβάσεις τους.
Φρονώ ότι η νεοειδωλολατρία του κερδώου Ερμή και της αισθησιακής Αφροδίτης των καιρών μας, θα πληθαίνει για αρκετά ακόμη χρόνια τη σύγχυση και θα βαθαίνει τις αξιολογικές κρίσεις, που θα ευτελίζουν το ανθρώπινο πρόσωπο. 
Ποιος δεν παρατηρεί και δεν ανησυχεί μ’ αυτά που βιώνουμε στον τόπο μας, ιδιαίτερα μ’ αυτά που βλέπουμε γύρω μας, γεγονότα που συνθέτουν τραγικές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, φρικτές εικόνες πολέμου. Είναι αυτές οι ανθρωποθυσίες δείγματα πολιτισμού της ανθρωπότητος, διανυομένου του 21ου αιώνα; 
Μέσα σ’ αυτό τον παραλογισμό που επικρατεί, την φονταμενταλιστική παραζάλη, αναδύεται οργή, μία κραυγή αγωνίας του λαού, μία, σιωπηρή το γε νυν, αλλά αργότερα πιστεύω, ισχυρή αντίστασή του, που μπορεί να σαρώσει και να αλλάξει τα πάντα. Συμβαίνουν συχνά τέτοια γεγονότα στην ιστορία.
Για την Κρήτη προσωπικά είμαι αισιόδοξος. Η Μεγαλόνησός μας πάντα ήξευρε να βρίσκει τον δρόμο της, όσο μαρτυρικός κι αν ήταν αυτός, να αναδιπλώνεται και να υπερβαίνει σκλαβιές, κατακτήσεις, δηώσεις, προδοσίες, απειλές. Και επέζησε διαμέσου των αιώνων και δημιούργησε άφθιτο πολιτισμό. Και τώρα, στις πολλές και ποικίλες κρίσεις, στο ζοφερό τοπίο που την περιβάλει, θα επιζήσει και θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Τα σύνορα του σημερινού κόσμου είναι πολύ ρευστά και τα κέντρα των δυνάμεών του μετατοπίζονται συχνά. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Θεός στην ιστορία. Οι πολιτισμοί του Βορρά και όχι μόνο, δεν έχουν την δύναμη να αφανίσουν την Κρήτη. Μην την φοβάστε την Κρήτη. Οι τόποι των μεγάλων ιδεών έχουν διαχρονική αξία και παρουσία.
Η Κρήτη, έχει λεχθεί, ότι «μπορεί να σταθεί, για όλες τις Ηπείρους με τις οποίες συνορεύει, Ευρώπη, Ασία, Αφρική, ένας μεγάλος οδηγητής, μεγάλος ευεργέτης και να ξαναχρεώσει πάλι την ανθρωπότητα με νέες οφειλές πολιτισμού».
Η Κρήτη που βρέθηκε πάντα στα μεγάλα ξεκινήματα του κόσμου μπορεί και τώρα να κάνει τα καινούρια της οράματα, τις νέες και μεγάλες της πορείες. Και σ’ αυτό το θέμα η ευθύνη πέφτει στους ώμους μας. 
Εκκλησία, Ηγεσίες, Φορείς, Παιδεία, Λαός, όλοι, με συγκρητισμό οφείλουμε να συνεργαστούμε και να δώσουμε ελπίδα στην νέα γενιά, με τα πολλά τάλαντα, να σταματήσει αυτή η αποφορά, η μιζέρια, ο θρήνος και να ανατείλουν καλύτερες μέρες, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά για ολόκληρη την Πατρίδα μας. 
Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ημέρα πένθους. «Λαοί αγαλλιάσθε», προτρέπει ο Ιερός Υμνωδός. Η Κοίμηση της Θεοτόκου γίνεται για τον τόπο μας και για ολόκληρη τη Μεγαλόνησο ημέρα χαρμόσυνος και ευφροσύνης ανάπλεως.
Σ’ αυτήν την Εορτή και από τούτο το Ιερό Τέμενος, ομολογούμε ότι οι μεγάλοι δρόμοι των λαών δεν χαράσσονται με ευρωπαϊκές οδηγίες και κυβερνητικά προγράμματα, αλλά με αγώνες και θεοσημείες, με οραματιστές και γενναίους. Και από την Κρήτη αυτά δεν έλειψαν ποτέ.
Αυτήν την προοπτική κατοπτεύω με την διόπτρα της πίστεως, απ’ αυτήν την υψηλή έπαλξη της Μεγάλης Παναγίας. Αυτή σας φανερώνω. Είναι η φωνή της Μεγάλης Παναγίας. Φωνή αγάπης, ελπίδος, προστασίας. Ενωτιστείτε την.
Αδελφοί, ειρηνεύετε, οραματίζεσθε. Η Μεγάλη Παναγία να προστατεύει την Μεγαλόνησό μας και την Οικουμένη.
 
Back to top button