Ανακοινώσεις

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου για την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Η Ιερά Μητρόπολις Πέτρας και Χερρονήσου, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

24/3/2021: Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο του Αγίου Γεωργίου του Καταματωμένου, στη Νεάπολη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, κατάθεση Στεφάνων και έπαρση επετειακών σημαιών.

 

25/3/2021: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και Δοξολογία για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας στους Ιερούς Ναούς και επιμνημόσυνη δέηση στα κατά τόπους Ηρώα.

 

10/4/2021: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και Ημερίδα για τον Άγιο Γρηγόριο Ε΄ στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, στις 11.00 π.μ.. Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευγένιος Καρακωνσταντάκης, Γραφεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο οποίος θα αναφερθεί στην προσωπικότητα του Εθνομάρτυρος Πατριάρχου.

Ομιλητές της Ημερίδας θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, με θέμα: «Η αλήθεια πίσω από τους αφορισμούς της Επαναστάσεως του 1821 από τον Πατριάρχη Γρηγόριο το Ε΄», ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης, Κληρικός – Θεολόγος Καθηγητής, με θέμα: «Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ ως φορέας του πατερικού φρονήματος» και ο κ. Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, Δρ. Ιστορίας, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Συνεργάτης Κ.Ε.Σ. Χάρβαρντ, με θέμα «Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ και η Παιδεία του Γένους».

 

Κυριακή του Θωμά 9/5/2021: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη επετείω της ηρωικής εξόδου του Σπηλαίου της Μιλάτου.

Ομιλητής ο κ. Εμμανουήλ Μακράκης, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου.

 

Κυριακή των Μυροφόρων 16/5/2021: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγητρίας Κριτσάς και εν συνεχεία επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Κριτσωτοπούλας Ροδάνθης, επί τη επετείω της Μάχης της Κουτάραντου.

Ομιλητής ο κ. Εμμανουήλ Κλώντζας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

 

5-6/6/2021: Επέτειος Μάχης Οροπεδίου Λασιθίου

Τους εορτασμούς θα λαμπρύνει η παρουσία του ιστορικού Λαβάρου που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στην Αγία Λαύρα των Καλαβρύτων και σηματοδότησε την έναρξη του Αγώνα.

Σάββατο 5/6/2021, ώρα 7 μ.μ.: Υποδοχή του ιστορικού Λαβάρου στο Πάρκο Ελευθερίας, στον χώρο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρουσταλλένιας, όπου και θα αποτεθεί κατά τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων. Εν συνεχεία θα τελεσθεί Δοξολογία και Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής.

Κυριακή 6/6/2021: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Κρουσταλλένιας Οροπεδίου Λασιθίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των πεσόντων κατά την Γιγαντομαχία του Λασιθίου και κατάθεση στεφάνων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης, Ιστορικός Ερευνητής.

 

Εορτή Συνδέσμου Κληρικών 23/6/2021: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Ενδόξων Κρητών Νεομαρτύρων Μοχού και εν συνεχεία Συνέδριο με θέμα την προσφορά των Κληρικών της Κρήτης και της περιοχής της Λαγκάδας κατά τους Αγώνες του Γένους, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Μοχού.

Ομιλητές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, η κ. Μαρία Καψετάκη συνταξιούχος φιλόλογος και ο κ. Εμμανουήλ Λεβέντης συνταξιούχος φιλόλογος.

 

Ιούλιος 2021

Θεατρική Παράσταση «Ελένη η Καινουργιοχωρίτισσα», έργο του Διαλυνομιχάλη, σε ελεύθερη διασκευή από την κ. Ελένη Μελιδονιώτου – Ψαράκη, συνταξιούχο φιλόλογο. Οι παραστάσεις θα δοθούν από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Νεαπόλεως κατά τις εξής ημερομηνίες:

4-7-2021: Κινηματοθέατρο “Χριστίνα”, πόλεως Αγίου Νικολάου

7-7-2021: Χερσόνησος

11-7-2021: Παλαιό Γυμνάσιο Νεαπόλεως

14-7-2021: Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας Οροπεδίου Λασιθίου

 

22/8/2021: Ορατόριο «Κοσμάς ο Αιτωλός» στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας πόλεως Αγίου Νικολάου.

 

25/9/2021: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια, 1ο Κυβερνήτη της Ελλάδος, επί τη συμπληρώσει 190 ετών από την δολοφονία του.

Ημερίδα για τον Ιωάννη Καποδίστρια στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, στις 11.00 π.μ.

Ομιλητές ο κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Εμμανουήλ Κατσαρός, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.

 

28/10/2021: Θεατρική Παράσταση για τους Αγίους Τέσσερις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας πόλεως Αγίου Νικολάου.

 

Σημείωση: 

Σε περίπτωση μη δυνατότητας πραγματοποίησης δια ζώσης των ημερίδων λόγω της πανδημίας, αυτά θα μεταδοθούν διαδικτυακά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ιεράς Μητροπόλεως (www.impeh.gr), μέσω της σελίδας της Ιεράς Μητροπόλεως στο Facebook (www.facebook.com/mitropoli.petras.herronisou) και ραδιοφωνικά στη συχνότητα των 90,1 FM.

Back to top button