Ενημέρωση

Ποιμαντική δραστηριότητα Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου

Με ευλάβεια και κατάνυξη εορτάστηκε η ως εις ουρανόν πυρφόρος ανάβασις του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του χωρίου Καρύδι. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε της Ακολουθίας του Εσπερινού.

Την Πέμπτη, 20 Ιουλίου, υποδέχθηκε στην Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας Οροπεδίου Λασιθίου, τον Πρόεδρο και τα μέλη του έκτου Συνεδρίου που πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών στην πόλη του Αγίου Νικολάου από 19-21 Ιουλίου. Η φετινή διοργάνωση, συνέπεσε με την επέτειο των είκοσι ετών του Παγκοσμίου Συμβουλίου, για αυτό και ενείχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν: “2003-2023, 20 χρόνια Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών. Προχωρούμε στο μέλλον”.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά  Επιμνημόσυνη Δέηση, που τέλεσε στο Μνημείο των Πεσόντων κατά την Μάχη του Λασιθίου, στην προσφώνησή του προς τους Συνέδρους ανέφερε: “…Ευχαριστούμε τον πανάγαθο Τριαδικό Θεό για την μεγάλη ευλογία και χαρά που μας χαρίζει να ατενίζουμε τα προσφιλή Σας πρόσωπα, να επικοινωνούμε με εσάς τους όπου γης Κρήτες, τους οικουμενικούς εκφραστές της πατροπαράδοτης ευσέβειας και του ανυπέρβλητου κρητικού και ελληνικού πολιτισμού.

Εσάς που δεν ξεχνάτε ούτε λεπτό τον τόπο της καταγωγής Σας, τις ρίζες που Σας έθρεψαν με το νερό της φιλοτιμίας, της ανθρωπιάς και της ανυπόκριτης ευγένειας, ώστε να γίνετε  δέντρο ευσκιόφυλλο, με μεγάλα κλαδιά, που αγκαλιάζουν την υφήλιο σκορπώντας παντού πλουσιοπάροχα την δροσερή αύρα της ανατολικής Μεσογείου, των ηθών και των εθίμων της Νήσου Κρήτης αλλά και της Ηπείρου Κρήτης, σύμφωνα με την προσφιλή έκφραση του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου. Μιας Νήσου όπου οι φυσικές εναλλαγές συναρπάζουν, όπου οι άνθρωποι μοχθούν για την πρόοδο, την ευημερία και τα υψηλά ιδανικά, όπου  εκατομμύρια επισκέπτες την επισκέπτονται όχι μία, αλλά αμέτρητες φορές για να αναβαπτιστούν στην ζεστασιά και την φιλοξενία, όπου τα σήμαντρα των ιερών Μονών και Εκκλησιών διαλαλούν την Πίστη των Πατέρων μας, όπως εκείνη παραδόθηκε από τον Απόστολο Παύλο ως υγιαίνουσα διδασκαλία στον μαθητή και συνέκδημό του Τίτο, πρώτο Επίσκοπο της Κρήτης, για να την μεταλαμπαδεύσει ανόθευτη στους γηγενείς.

Ευχόμαστε για την ευόδωση των εργασιών του Συνεδρίου. Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την συμπλήρωση είκοσι ετών του θεσμού του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που σκοπό έχει να σφυρηλατήσει την ενότητα και την συνεργασία των Κρητών, να ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας. Κοινός τόπος όλων είναι μια νέα αναπτυξιακή προοπτική του νησιού μας, που αποτελεί επί αιώνες το σταυροδρόμι των πολιτισμών στη Μεσόγειο και που διαχρονικά χαρακτηρίζεται από την εξωστρέφεια και την κοινωνικότητα. Με τις σκέψεις αυτές σας χαιρετίζουμε όλους. Σας ευχαριστούμε για την τιμή που αποδώσατε στην υπέρτατη θυσία των αγωνιστών της Μάχης του Λασιθίου. Προσδοκούμε ότι με την δική σας συμβολή και την ενεργή σας συμμετοχή στα συνέδρια των Κρητών, θα αναδειχθούν οι αιώνιες κρητικές αξίες του τόπου μας των προγόνων μας, που με το φως τους φωτίζουν τον δρόμο της τιμής, της αρετής, του χρέους, και της εθνική αξιοπρέπειας. Καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας. Ο Θεός να είναι μαζί σας”.

Το Σάββατο 22 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος, χοροστάτησε στον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Φωκά, Επισκόπου Σινώπης, στον ομώνυμο Ι. Ναό, στην νήσο Κολοκύθα Ελούντας.

Την Κυριακή 23 Ιουλίου ιερούργησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Καρδιωτίσσης Κεράς. Την ίδια ημέρα τέλεσε τον Αγιασμό στο ανακαινισμένο από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, στον Άγιο Γεώργιο. Κατά την παρουσία του εκεί συνάντησε τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις εναλλακτικής πολιτιστικής και αναπτυξιακής προοπτικής για τους ορεινούς τόπους της Κρήτης, που διοργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με τους φορείς και με τη συμμετοχή και την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας στον χώρο του πολιτισμού με τίτλο: “Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και προστασία των πολιτιστικών στοιχείων. Προβολή ανασκαφικών δραστηριοτήτων στο λίκνο του Μινωικού Πολιτισμού”.

Συνεχάρη δε την Δημοτική Αρχή για τις θαυμαστές πρωτοβουλίες που λαμβάνει στα πλαίσια της ανάπτυξης και προβολής του Οροπεδίου Λασιθίου και τους επιστήμονες Νικόλαο Σταμπολίδη, Γενικό Διευθυντή του Μουσείου της Ακροπόλεως και Καθηγητή αρχαιολογίας, την Δρ. Αθανασία Κάντα επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. τον κ. Άγγελο Κότιο τ. Πρύτανη Πανεπιστημίου Πειραιώς, τον Δρ. Μιχάλης Λεφαντζή, Προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών  και τον Δρ. Μιχαήλ Πουλτσίδη, Γεωλόγο-Ερευνητή, που συμμετέχουν ολοψύχως στην καρποφόρα αυτή προσπάθεια.

Ο Ποιμενάρχης μας ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου από τον ιστορικό-συγγραφέα κ. Γεώργιο Παναγιωτάκη.

Back to top button