Ενημέρωση

Άγιοι 630 Θεοφόροι Πατέρες: Διεφύλαξαν την Ορθόδοξη Πίστη όχι μόνο ως δογματική διδασκαλία αλλά και ως βίωμα

Την Κυριακή 19 Ιουλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα κήρυξε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης, ο οποίος ομίλησε σχετικώς με την Εορτή των Αγίων 630 Θεοφόρων Πατέρων των εν τη Χαλκηδόνι της Βιθυνίας συγκροτησάντων την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο, το έτος 451. «Η Σύνοδος αυτή κατεδίκασε την αίρεση του μονοφυσιτισμού και διετύπωσε την ορθόδοξη διδασκαλία που πιστεύει ότι στο Ένα και μοναδικό Πρόσωπο του Ιησού Χριστού ενώθηκαν ασυγχύτως και ατρέπτως, αδιαιρέτως και αχωρίστως η θεία και η ανθρώπινη φύση», επεσήμανε ο π. Κωνσταντίνος και συμπλήρωσε: «Σήμερα διατρανώνουμε την Ορθόδοξη Πίστη ότι ο Ιησούς Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, κατά πάντα όμοιος με εμάς, χωρίς όμως την αμαρτία».

Στη συνέχεια του λόγου του ο π. Κωνσταντίνος ανέπτυξε περαιτέρω το απαιτητικό έργο της επανασύστασης της Ορθοδόξου Πίστεως από τους Αγίους 630 Θεοφόρους Πατέρες, τους οποίους η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει να εορτάζονται στα μέσα του μηνός Ιουλίου: «Οι Άγιοι Πατέρες μας άφησαν κληρονομιά την Ορθοδοξία όχι μόνο ως θεωρητική διατύπωση, όχι μόνο ως δογματική διδασκαλία, απαλλαγμένη από εσφαλμένες και αιρετικές διατυπώσεις, αλλά μας την παρέδωσαν και ως ορθοπραξία, δηλαδή ως τρόπο ζωής, ως ήθος, ως έμπρακτη βίωση του χαρμόσυνου μηνύματος του Ευαγγελίου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Υπερασπίσθηκαν λοιπόν και διεφύλαξαν ανόθευτη την Ορθόδοξη Πίστη από τις διάφορες παραχαράξεις και αιρέσεις. Και γι’ αυτό απαιτήθηκε έντονη και επίμονη ψυχοσωματική προσπάθεια και άσκηση που σε πολλές περιπτώσεις συνεπαγόταν διώξεις, βασανιστήρια, ακόμα και μαρτύριο».

Περαίνοντας την ομιλία του ανεφέρθη στην βιωτή, το έργο και τις διδαχές του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ, καθώς την 19η Ιουλίου η Εκκλησία μας εορτάζει την ανακομιδή των ιερών του λειψάνων, ενώ τιμάται παράλληλα και ανακήρυξη της αγιότητός του πριν από 117 χρόνια, το έτος 1903.

Back to top button