Ενημέρωση

«Άξιος» αναφώνησαν Κλήρος και λαός στη χειροτονία του Θεοφιλ. Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου

Θεία χάριτι και ευφροσύνη τελέσθηκε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, η εις Επίσκοπον χειροτονία του Θεοφιλ. Εψηφισμένου Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου Ξενάκη, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Το εσπέρας της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. Εν συνεχεία ο Θεοφιλ. Εψηφισμένος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος Ξενάκης έδωσε το Μέγα Μήνυμα ενώπιον του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ειρηναίου και των Σεβασμ. Αρχιερέων της Εκκλησίας Κρήτης.

Παρέστησαν επίσης ο Μέγας Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου Πανοσ. κ. Θεόδωρος Μεϊμάρης ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος ως εκπρόσωπος του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, και οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Ανέων κ. Μακάριος (από το Οικουμενικό Πατριαρχείο) και Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.

                   

Το πρωί του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου τελέσθηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία κατά την οποία προέστη ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών Γουινέας κ. Γεωργίου, Ανέων κ. Μακαρίου, Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Κατά την διάρκεια της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η χειροτονία του Θεοφιλ. Εψηφισμένου Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου. Στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος Επίσκοπος κ. Πρόδρομος εξέφρασε την αφοσίωση και την ευγνωμοσύνη του προς την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικώς προς την Α.Θ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ευχαρίστησε δε την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και εξαιρέτως τον Πρόεδρο αυτής, Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο δια την αμέριστο εμπιστοσύνη και αγάπη προς το πρόσωπό του.

                             

Ακολούθησε η προσφώνηση του Μεγάλου Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Θρόνου Πανοσ. Αρχιμ. κ. Θεοδώρου, που παρέστη ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο κ. Θεόδωρος καλωσόρισε τον νέο Επίσκοπο στη χορεία των Αρχιερέων της Εκκλησίας Κρήτης και ευχήθηκε στον χαρισματικό Ιεράρχη να παραμείνει πάντοτε πιστός και αφοσιωμένος στα κελεύσματα της Μητρός Εκκλησίας.

Των ανωτέρω Ακολουθιών παρέστησαν Ηγούμενοι Ιερών Μονών, Μοναστικές Αδελφότητες και πλειάδα Κληρικών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλειος Λαμπρινός, Βουλευτές, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και πλήθος πιστών που αναφώνησαν το «Άξιος» στον αγαπητό Ιεράρχη.

  

Back to top button