Ενημέρωση

Εορτή Αγίων Ενδόξων Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας μετέβη στο Οροπέδιο Λασιθίου, για να χοροστατήσει στον  Εσπερινό που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό των Αγίων Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου, της Ενορία Αγίου Χαραλάμπους. Απευθυνόμενος προς το ευσεβές εκκλησίασμα μεταξύ άλλων είπε:

“Εορτάζει και πάλι το Λασίθι και ιδιαίτερα το χωριό σας ο Άγιος Χαράλαμπος, με τη μοναδική εορτή των Αγίων ενδόξων Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου. Ελάχιστες περιοχές στην Πατρίδα μας έχουν Ναό αφιερωμένο σε αυτούς τους Αγίους, ευρισκόμενοι κυρίως σε περιοχές όπου μαρτυρείται έντονη βυζαντινή παρουσία, γιατί έζησαν τον 4ο αιώνα. Ήταν στρατιωτικοί Άγιοι. Ο Βυζαντινός στρατός εξαιτίας των πολλών θαυμάτων, αλλά και εξαιτίας της ιδιαίτερης ανδρείας την οποία επέδειξαν κατά την άσκηση της στρατιωτικής τους θητείας, τους έκανε προστάτες του.

Οι Άγιοι έκαναν ένα θαύμα στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό ο οποίος έχτισε ένα ναό στη μνήμη του, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και μάλιστα ονομάζεται “μικρή Αγία Σοφία”, γιατί στον ρυθμό ομοιάζει με την Αγία Σοφία σε μικρογραφία. Δυστυχώς και αυτός ο ναός των Αγίων Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου, όπως και η Αγία Σοφία, έχει μετατραπεί σε τζαμί.

… Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να αισθανθούμε τι σημαίνει είμαι μέλος του Χριστού, είμαι ζωντανό μέλος της Εκκλησίας. Οι Άγιοι αυτό το ζούσαν καθημερινά στη ζωή τους, αισθανόταν ότι ήταν ένα με το Χριστό. Γι’ αυτό και όταν πήγαν μπροστά στον Αντίοχο, τον πιο φοβερό δήμιο κατά τους χρόνους των διωγμών, ο οποίος τους είπε αν δεν αρνηθείτε το Χριστό κι αν δεν αλλάξετε την πίστη σας θα σε φονεύσω, εκείνοι με ένα στόμα και με μία φωνή του είπαν: “Εμοί δε το ζείν Χριστός και το αποθανείν κέρδος”, δηλαδή για μας η ζωή είναι ο Χριστός και το να πεθάνουμε για τον Χριστό είναι κέρδος. Γι’ αυτό  δεν δίστασαν να δώσουν τη ζωή τους για τον Χριστό, να αφήσουν και να εγκαταλείψουν τα πάντα, όπως οι Όσιοι 99 πατέρες με τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη, που εορτάζουν και αυτοί αύριο και που είναι τοπικοί Άγιοι.

Είναι Άγιοι οι οποίοι, κάποιοι εξ αυτών, ξεκίνησαν από την Αίγυπτο, μετά πήγαν στην Κύπρο,  στην Αττάλεια για να καταλήξουν στη Γαύδο και να ολοκληρώσουν την άσκησή τους στην περιοχή του Αζογυρέ Σελίνου και ο Άγιος Ιωάννης στα τελευταία στο Γουβερνέτο Χανίων. Σας τα λέω αυτά γιατί νομίζω πολλοί από εσάς τους γνωρίζετε αυτούς τους Αγίους. Άφησαν και αυτοί οι Άγιοι τα πάντα για τον Χριστό, γιατί αισθάνονταν τον Χριστό μέσα τους, γιατί ήταν αληθινά και ζωντανά μέλη της Εκκλησίας.

…Στα χνάρια και με τα πρότυπα αυτά θα πρέπει και εμείς να βαδίζουμε. Θα πρέπει και εμείς να προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε το Χριστό, θα πρέπει και εμείς να προσπαθήσουμε να ενωθούμε με το Χριστό, θα πρέπει και εμείς να προσπαθήσουμε αγαπώντας τον Χριστό να αγαπήσουμε όλους τους ανθρώπους, γιατί αυτό δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά θα πρέπει να εκφράζεται καθημερινά ζωή μας…

…Έχοντας ως πρότυπα τους Αγίους θα ήθελα να σας παρακαλέσω αγαπητοί μου αδελφοί να βάλουμε μία καλή πνευματική αρχή και να ξεκινήσουμε να γνωρίζουμε το Χριστό μέσα από το Ευαγγέλιό του, μέσα από τους βίους των Αγίων του, μέσα από την αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας. Τελευταία, ακούω μετά λύπης μου, περιστατικά στο οροπέδιο, τα οποία πράττουν ορισμένοι οι οποίοι δεν πιστεύουν και δεν αγαπούν τον Χριστό, γιατί όταν συκοφαντούμε ανθρώπους, όταν εκμεταλλευόμαστε ανθρώπους, όταν προσπαθούμε με τη βία και με απειλές να κάνουμε το θέλημα μας, τότε πάει να πει ότι κάτι κάνουμε στραβά. Και δεν φταίνε μονάχα αυτοί που το κάνουν, αλλά φταίμε και όλοι εμείς που το ανεχόμαστε. Γι’ αυτό σας παρακαλώ, αγαπητοί μου αδελφοί, να πιστεύουμε στο Χριστό. Και όταν πιστεύουμε στον Χριστό τότε πραγματικά θα μπορέσουμε να ζήσουμε σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του και να είναι ο κόσμος και ο τόπος μας πιο όμορφος…”

Back to top button