Ενημέρωση

Επανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου

Η Εκκλησία Κρήτης ετοιμάζεται να εορτάσει την προσεχή Κυριακή την 53η Επέτειο της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου. Ήταν το έτος 1966, όταν με συντονισμένες ενέργειες του αλήστου μνήμης Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου επαναπατριζόταν το ιερό κειμήλιο που οι έκτακτες ιστορικές συγκυρίες της κατάκτησης της πρωτεύουσας της νήσου από τον Κιοπρουλού Φαζίλ Αχμέτ πασά το 1669 το είχαν φυγαδεύσει στα ασφαλή χριστιανικά εδάφη της Βενετίας.

Η εφετινή όμως επέτειος προσλαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα γιατί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου, δίπλα στο κουβούκλιο που θα περιέχει την τιμία κεφαλή του πρώτου Επισκόπου του νησιού μας, θα τεθεί η λάρνακα με αποτμήματα των ιερών λειψάνων του αρχαιότερου γνωστού ασκητού της Κρήτης, του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου και Ομολογητού. Μετά από εικοσαετείς έρευνες και προσπάθειες της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Κουδουμά, κατέστη δυνατή η επιστροφή μεγάλου μέρους του ιερού σκήνους από τη ρωμαιοκαθολική Μονή του San Giorgio Maggiore και η αποθησαύρισή του στο διηνεκές στο μοναστήρι των Αγίων Πατέρων Παρθενίου και Ευμενίου.

Ο Άγιος Κοσμάς, σύμφωνα με τις πηγές, ασκήθηκε σε σπήλαια στα Νότια παράλια της Κρήτης, σε περιοχή που σύμφωνα με τις περιγραφές προσιδιάζει σε εκείνη που κτίσθηκε αργότερα η Ιερά Μονή Κουδουμά. Τα παράλια αυτά πάντοτε προσήλκυαν ασκητές και ερημίτες που ήθελαν να αφιερωθούν στον ύψιστο βαθμό στη μοναχική πολιτεία επειδή συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για αναχωρητικό βίο. Είναι δυσπρόσιτα από ξηράς και επομένως ουσιαστικά αποκομμένα από τον κόσμο, χάρις δε στις σπηλαιώσεις που σχηματίζουν, παρέχουν φυσικό καταφύγιο από τις ενσκήπτουσες δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Σε ένα από τα σπήλαια αυτά ετάφη το 658 μ.Χ. ο Άγιος Κοσμάς. Μετά από σύντομη μεταφορά του στην ενδοχώρα της Κρήτης, το ιερό σκήνος επέστρεψε, κατόπιν θαυμαστών σημείων και οράσεων, στο σπήλαιο όπου είχε ταφεί την πρώτη φορά. Από εκείνη την περίοδο συνδέθηκε η θαυματουργική επενέργειά του με τη λύση της ανομβρίας. Από εκεί, το 1058 το έκλεψαν Βενετοί έμποροι, οι οποίοι το μετέφεραν στην πατρίδα τους και το κατέθεσαν στη Μονή του San Giorgio Maggiore. Μια λιτή επιγραφή στην πρόσοψη του αλταρίου που περιέκλειε το ιερό λείψανο και οι πληροφορίες που είχαν καταγραφεί σε ελάχιστους παλαιούς κώδικες, ήταν οι μόνοι μάρτυρες αυτού του ανεκτίμητου θησαυρού, του οποίου την επιστροφή αξιωνόμαστε να βιώσουμε.

Το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαΐου η πόλη του Ηρακλείου θα υποδεχθεί το Ιερό Λείψανο του Αγίου Κοσμά. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος θα παραστεί σύσσωμη στη θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί την Κυριακή 12 Μαΐου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου για να τιμήσει τα δύο εξαιρετικά αυτά γεγονότα, τόσο της επανακομιδής της κάρας του Αγίου Τίτου, όσο και της επίσημης υποδοχής του ιερού λειψάνου του Αγίου Κοσμά. Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων το σκήνωμα του Αγίου Κοσμά θα επιστρέψει στα νότια παράλια της Κρήτης, όπου ασκήθηκε, και θα αποτεθεί μονίμως στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κουδουμά, προς αγιασμό των πιστών και ευλογία των προσκυνητών.

Το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Κουδουμά και το πρωί της επομένης θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, επί τη επανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά στην Ιερά Μονή.

Το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαΐου, από τις 8.30 μμ μέχρι τις 9.00 πμ της Κυριακής θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κουδουμά, καθώς η Γ΄ Κυριακή του μηνός Μαΐου καθιερώθηκε από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης ως ημέρα εορτής της Επανακομιδής του Ιερού Λειψάνου.

Back to top button