Ενημέρωση

Επίσκοπος Πέτρας Μελέτιος: Το αναμορφωτικό έργο του επιφανούς Αρχιερέως προς την τοπική Εκκλησία και την κοινωνία του Μεραμβέλλου έμεινε στην ιστορία

Την Κυριακή 2 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο καθολικό της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κουφής Πέτρας.

Στο κήρυγμα προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας όπου ο Ευαγγελιστής Ματθαίος αποτυπώνει ένα από τα πιο θαυμαστά γεγονότα της επίγειας ζωής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού· την ευλόγηση και τον πολλαπλασιασμό των πέντε άρτων και των δύο ψαριών, την αύξησή τους σε τέτοιο βαθμό ώστε έφθασαν για να θρέψουν πέντε χιλιάδες άνδρες σε μια έρημη τοποθεσία της παλαιστινιακής γης.

«Οι άνθρωποι της εποχής ακολούθησαν τον Χριστό για να ακούσουν τον Λόγο του, για να γίνουν δέκτες των θαυματουργικών ενεργειών, που φανερώνουν την αυθεντική έκφραση της αγάπης  του Κυρίου μας προς το πλάσμα Του. Αψήφησαν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και Τον ακολούθησαν αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν ότι ο Χριστός βρίσκεται κοντά στα σπίτια τους, ενώ εύκολα θα μπορούσαν να προφασιστούν για να αρνηθούν να Τον ακολουθήσουν», ανέφερε στην ομιλία του ο σεβαστός Ποιμενάρχης και επεσήμανε τα βαθύτερα μηνύματα που αντλούμε από το περιεχόμενο του ευαγγελικού αναγνώσματος: «Το θαύμα αυτό που επιτέλεσε ο Χριστός στον λαό της Παλαιστίνης είναι απόδειξη ότι ο Θεός δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα υλικά προβλήματα των ανθρώπων, για την πείνα τους, αλλά τους διδάσκει εμμέσως πλην σαφώς το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, σύμφωνα με την ερμηνευτική προσέγγιση της πατερικής σκέψης».

«Αυτό που μας διδάσκει το σημερινό Ευαγγέλιο είναι ότι χρειάζεται στην ζωή μας να βάλουμε κάποιες προτεραιότητες», υπεγράμμισε. «Δεν είναι οι υλικές ανάγκες το παν στη ζωή του ανθρώπου. Προηγείται ο πνευματικός του καταρτισμός, η ψυχική και σωματική του υγεία και μετά τα υλικά. Βέβαια δεν περιφρονούμε την ύλη, που μας δόθηκε προς χρήση, αλλά την χρησιμοποιούμε σωστά και της δίδουμε την αξία που έχει. Δεν περιφρονούμε τα υλικά δημιουργήματα του Θεού, ούτε διδάσκουμε πως δεν τα έχομε ανάγκη, αλλά τα ιεραρχούμε. Πρώτα ο Θεός και μετά τα δημιουργήματα του Θεού.

Η αφιέρωση όλων των δυνάμεων μας στην απόκτηση των υλικών πραγμάτων μάς οδηγεί στο μαράζωμα της ψυχής και μάς δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως δεν έχουμε ανάγκη τον Θεό. Είναι μεγάλο λάθος αυτό. Πρώτα οι ζωντανές σχέσεις μας με τον Θεό και μετά όλα τα άλλα. Γιατί όταν ο άνθρωπος δεν ικανοποιεί αυτήν την θεολογική ανάγκη του, τότε αισθάνεται ανικανοποίητος και αποτυχημένος στην ζωή και οδηγείται από αδιέξοδο σε αδιέξοδο, με τις λογής κρίσεις να τον συνθλίβουν και να τον καταρρακώνουν ως ύπαρξη. Επιβάλλεται επομένως και εμείς να αναζητάμε την ικανοποίηση κυρίως των πνευματικών αναγκών μας, να συναντήσουμε τον Χριστό και να εγκολπωθούμε την κοινωνία μαζί Του».

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το μνημόσυνο του αοιδίμου Επισκόπου Πέτρας Μελετίου Χλαπουτάκη –το μνήμα του οποίου ευρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής–  επί τη συμπληρώσει 131 χρόνων από την προς Κύριον εκδημία του.

«Διακρίθηκε για το ασκητικό φρόνημα, την μεγάλη του αγάπη προς την Παναγία και τον Χριστό, αλλά και προς την Πατρίδα. Μαζί με τον Κωστή Αδοσίδη Πασά σχεδίασαν τη Νεάπολη, την τότε πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου. Ο μακαριστός Μελέτιος αφιέρωσε τη Νεάπολη στη Μεγάλη Παναγία, την Μητέρα πάντων των χριστιανών, αφού υπήρξε θεμελιωτής του Ιερού Μητροπολιτικού μας Ναού, για να τον ολοκληρώσουν, να τον διακοσμήσουν και να τον εγκαινιάσουν αργότερα οι διάδοχοί του στον αρχιερατικό θρόνο Τίτος Ζωγραφίδης και Διονύσιος Μαραγκουδάκης. Τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο ενός μεγαλοπρεπούς ναού, διότι η επιθυμία του ήταν πάντοτε ο ναός αυτός του Θεού να διαδηλώνει και να μαρτυρεί ότι η πίστη του τόπου αυτού είναι η αληθινή Πίστη προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, η Ορθόδοξη Πίστη», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Ολοκληρώνοντας, εξήρε την επαναστατική δράση του αοιδίμου Αρχιερέως εναντίον του Τούρκου κατακτητή, αλλά και την μέριμνά του για την ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην περιοχή του Επάνω Μεραμβέλλου.

Back to top button