Ενημέρωση

Η 195η Επέτειος του Ολοκαυτώματος στο Σπήλαιο της Μιλάτου

Την Κυριακή του Θωμά εορτάστηκε η 195η Επέτειος της σφαγής των αμάχων του Σπηλαίου της Μιλάτου από τους Τούρκους, τον Φεβρουάριο του 1823.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος   τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Θωμά, που ευρίσκεται εντός του Σπηλαίου της Μιλάτου.  Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης ανέγνωσε την «Πατριαρχική Απόδειξι επί τω Αγίω Πάσχα» του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και εψάλη το Πολυχρόνιον της Α.Θ.Π.

Εν συνεχεία, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων και του Γεωργίου Μπαλταδώρου, σμηναγού της πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος έπεσε εν ώρα χρέους, υπερασπιζόμενος τα εναέρια σύνορα την πατρίδος μας.

Τον πανηγυρικό  της ημέρας εκφώνησε ο δημοτικός υπάλληλος κ. Γεώργιος Στεφανάκης, ο οποίος με εύστοχο και ιδιαίτερα περιγραφικό τρόπο αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν εντός του Σπηλαίου περίπου δύο αιώνες πριν και υπεγράμμισε την ανάγκη της περαιτέρω ανάδειξής της ύψιστης θυσίας αυτής των προγόνων μας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εμπρός από το οστεοφυλάκιο των πεσόντων από τον βουλευτή Λασιθίου κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιο Ζερβό, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου κ. Γεώργιο Φθενάκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκη, από εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και από εκπροσώπους τοπικών πολιτιστικών και αναπτυξιακών συλλόγων και φορέων.

            

Back to top button