Ενημέρωση

Η Εορτή της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής

Την Τετάρτη 25 Ιουλίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρευρέθη στην πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στο Καμινάκι Οροπεδίου Λασιθίου.

         

Μετά την καθιερωμένη λιτάνευση της θαυματουργού ιεράς Εικόνος και των τιμίων λειψάνων της Αγίας Παρασκευής πέριξ του χωριού, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας με την συμμετοχή πλήθους ευλαβών προσκυνητών που προσήλθαν για να προσκυνήσουν στην χάρη της.

Στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, αναφερόμενος στην βιοτή της τιμωμένης Αγίας που έζησε τον 2ο μ.Χ. αιώνα, υπεγράμμισε την γεμάτη παιδεία και νουθεσία Κυρίου ανατροφή της από τους ευσεβείς γονείς της Αγάθωνα και Πολιτεία. Μια τέτοιου είδους ανατροφή, είπε ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος ιδιαιτέρως προς τους σημερινούς γονείς, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και είναι καθοριστική για την καλλιέργεια μιας υγιούς σχέσης γονέων-παιδιών και την υιοθέτηση ενός τρόπου συμπεριφοράς κατά την εκκλησιαστική τάξη. Εν συνεχεία, ανεφέρθη στα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη η Αγία Παρασκευή από τον ηγεμόνα Αντωνίνο και ολοκλήρωσε λέγοντας: “Είναι ανάγκη να συναισθανθούμε την πνευματική μας τύφλωση που μας απομακρύνει από τον Θεό και να παρακαλέσουμε την Αγία Παρασκευή να μας προστατεύει, να μας αγιάζει, να μας καθοδηγεί και, ως προστάτης των ματιών, να μας χαρίζει όχι μόνο την σωματική αλλά και την ψυχική όραση, για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τον αληθινό σκοπό της ζωής μας, την ένωσή μας με τον Θεό”.

Την πανήγυρη τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιωάννης Στεφανάκης.

 

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον σπηλαιώδη Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λιμένος Χερσονήσου.

Τον θείο λόγο προς τους πιστούς κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, λέγοντας πως τη σημερινή ημέρα τιμούμε μια μεγάλη Αγία που ολόκληρη την ζωή της την αφιέρωσε στον Χριστό, ομολογώντας Τον ως αληθινό Θεό. Η Αγία Παρασκευή, όπως είπε, “γνωρίζει από φωτιές, αλλά και μας σώζει από τις φωτιές”, αναφερόμενος στο πρόσφατο θλιβερό γεγονός με τα θύματα και τις καταστροφές περιουσιών που άφησαν πίσω τους ξαφνικά, απροσδόκητα και βιαίως οι πυρκαγιές στην Αττική, συνδέοντας τα μαρτύρια των συνανθρώπων μας με τα μαρτύρια που υπέστησαν οι Άγιοι της Εκκλησίας. Παρ’ όλ’ αυτά, επεσήμανε, σώθηκαν χάρη στην πίστη τους στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και προέτρεψε τους παρεστηκότες ευσεβείς χριστιανούς να προετοιμάσουν την σωτηρία τους με τον ίδιο τρόπο. Τελειώνοντας είπε: “Ας παρακαλέσουμε λοιπόν την Αγία Παρασκευή να μας χαρίζει την δρόσο του Αγίου Πνεύματος για να αντιμετωπίζουμε με χαρά, ελπίδα, αισιοδοξία και υπομονή τα προβλήματά μας”.

Back to top button