Ενημέρωση

Η Εορτή της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Το εσπέρας της Κυριακής 26 Ιανουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Σταλίδα.

    

Στην ομιλία του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στο μεγάλο γεγονός για την Εκκλησία, την ανάμνηση του οποίου εορτάζουμε σήμερα: την πανηγυρική υποδοχή του ζωομυρίστου και θαυματουργικού σώματος, καθώς και την ανακομιδή και την μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από τα Κόμανα του Πόντου στην Κωνσταντινούπολη το έτος 440.

  

«Ο ευσεβής λαός της Κωνσταντινουπόλεως υπεδέχθη με ιδιαίτερες τιμές το ιερό λείψανο του Ιερού Χρυσοστόμου, του Διδασκάλου της Οικουμένης, διότι ανεγνώρισε σε αυτό την μεταβλητότητα των νόμων της φύσεως και την ενέργεια των νόμων της χάριτος, όπως συμβαίνει και με τα λείψανα όλων των Αγίων, αφού επετέλεσε άπειρα θαύματα με την επάνοδο του στην Κωνσταντινούπολη. Το μεγαλύτερο θαύμα όμως επετελέσθη όταν ανέβασαν το λείψανό του στον Πατριαρχικό θρόνο. Ο Άγιος τότε σήκωσε την δεξιά του χείρα και ευλόγησε τον πιστό λαό του Θεού, λέγοντας «Ειρήνη πάσι». Γι’ αυτό και την ημέρα αυτή στο Φανάρι δεν χοροστατεί ο Πατριάρχης, αλλά ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος που ευλογεί μυστικώς δια της σεπτής εικόνος του, η οποία τοποθετείται στον Πατριαρχικό θρόνο».

  

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Ενορίας Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως.

Ο σεβαστός Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους ευσεβείς χριστιανούς και τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως που εκκλησιάσθηκαν μαζί με τους διδασκάλους τους, ομιλώντας περί του θαυμαστού βίου και του έργου του τιμωμένου Αγίου. Κατακλείοντας, ευχήθηκε ο Θεός, διά πρεσβειών του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, να χαρίζει στα παιδιά υγεία και πρόοδο τη νέα χρονιά.

    

Back to top button