Ενημέρωση

Η εορτή της Ανακομιδής του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου

Με κατάνυξη εορτάστηκε και εφέτος η Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον ομώνυμο Ι. Βυζαντινό Ναό στην περιοχή “‘Ορμος”, της πρωτεύουσας του Νομού Λασιθίου.

Στην ομιλία του ανέφερε “…ο Άγιος Νικόλαος υποδεικνύει δια της αγιασμένης ζωής του τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να ζούμε. Η σεβαστική του μορφή μας παρηγορεί, η λευκοπολιός του παρουσία φανερώνει την πείρα των ασκητικών χρόνων και την σοφία της Εκκλησίας που μας ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με τα έσχατα, που μας χαρίζει προοπτική αιωνιότητας και της σωτηρίας.

… Ο Άγιος Νικόλαος αστράπτει στη γη με τις ακτίνες των θαυμάτων του και κινεί πάσα γλώσσα προς δοξολογία του Τριαδικού Θεού. Αποτελεί κανόνα πίστεως, εικόνα πραότητος και διδάσκαλο της εγκρατείας. Ο Άγιος έγινε γνώστης της αληθείας των πραγμάτων, γιατί κατέκτησε δια της αρετής της ταπεινώσεως τα υψηλά και δια της πτωχείας τα πλούσια…

…Ο Άγιος Νικόλαος εδείχθη προστάτης θερμότατος της Εκκλησίας του Χριστού, λύοντας τα άθεα διδάγματα των αιρέσεων μετά παρρησίας, λιμένας των χηρών, καὶ πατέρας των ορφανών, βοηθός πανάριστος των θλιβομένων, παρηγορητής των πενθούντων, ποιμένας και οδηγός των πλανωμένων. Προσέφερε αναίμακτες θυσίες υπέρ πάσης ψυχής και πάσης κτίσεως γι’ αυτό και ευλογήθηκε να γίνει οικητήριο θείο και άμωμο της Αγίας Τριάδος. Ας διδαχθούμε από τη ζωή του και τα έργα του. Ας βαδίσουμε πάνω στα χνάρια που βάδισε ο Άγιος της πόλεώς μας, ο προστάτης και αντιλήπτοράς μας…”

Back to top button