Ενημέρωση

Η Εορτή των Τριών Ιεραρχών

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών στο Ψυχρό Οροπεδίου Λασιθίου.

     

Στον λόγο του προς τους ευσεβείς χριστιανούς, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στο θαυμαστό έργο των Αγίων Τριών Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, των μεγάλων Διδασκάλων και θεμελιωτών της ελληνικής Παιδείας, οι οποίοι υπήρξαν οδηγοί της κοινωνίας και παράλληλα κράτησαν το σκάφος της Εκκλησίας στην ορθή πορεία πλεύσης. Και επεσήμανε πως αυτό δεν ήταν μόνο επίτευγμα της μορφώσεώς τους, αλλά κυρίως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής τους, που ακτινοβολούσε το φως και το πνεύμα του Θεού, καθώς αξιοποίησαν τα εφόδια που είχαν λάβει από τις σπουδές τους για να βοηθήσουν τον κόσμο και τον συνάνθρωπο.

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος, τους επιστήμονες που διέθεταν τη σοφία του ελληνικού πνεύματος και παράλληλα τη σοφία του Θεού. Γνώριζαν τα μηνύματα του Ευαγγελίου που οδηγούν τον άνθρωπο μέσα από τη σοφία του Θεού στην σωτηρία. Χάρη σ’ αυτούς λοιπόν υπάρχει σήμερα ο ελληνικός πολιτισμός που είναι υγιής, διότι πάνω απ’ όλα σέβεται τον άνθρωπο αλλά και δίδει το μήνυμα της προοπτικής του ανθρώπου. Γιατί ο Θεός δεν έπλασε τον άνθρωπο για να είναι υλικό αναλώσιμο, αλλά για να γίνει κατά χάριν Θεός υπερβαίνοντας τον θάνατο.

  

Το μεγαλείο της Διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών όμως έγκειται στο ότι υπήκουσαν στην παράδοση των Αγίων Αποστόλων. Έδωσαν απαντήσεις βασισμένες στην Αποκάλυψη στα ερωτήματα που έθετε η ελληνική φιλοσοφία. Μόνο με αυτή τους την κίνηση μπορούμε να μιλάμε για σύζευξη χριστιανικού και ελληνικού πνεύματος. Γνώρισαν τα αδιέξοδα της ελληνικής φιλοσοφίας, την οποία οδήγησαν στη διέξοδο της πίστεως του Χριστού, φωτίζοντας τους σκοτεινούς διαδρόμους της ανθρωπίνου σκέψεως. Οι τρεις αυτοί μεγάλοι Διδάσκαλοι ανέδειξαν με αυτό τον τρόπο την αρτιότητα και τελειότητα της ορθοδόξου παραδόσεως που αναπαύει το πνεύμα του ανθρώπου, που του προσδίδει την απαραίτητη ελευθερία και ευαισθησία και τον ειρηνεύει με τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον του.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε όλοι να προσπαθήσουμε να βαδίζουμε πάντοτε στον δρόμο που χάραξαν οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες, τον δρόμο που για τη δικαίωση, τη χαρά και την ευλογία που χαρίζει πλούσια η αγάπη του Θεού σε όλους μας.

  

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ψυχρού και εν συνεχεία στο Δημαρχείο Οροπεδίου Λασιθίου, όπου ευλόγησε την βασιλόπιτα επί τη ενάρξει του νέου έτους. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχου Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την δωρεά πετρελαίου στο Κέντρο Φροντίδος Ηλικιωμένων «Παναγία η Γερόντισσα» στο Τζερμιάδο, καθώς και για την πολύτιμη βοήθειά του να αποκτήσει το κτήριο ενεργειακή απόδοση, με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.

         

Back to top button