Ενημέρωση

Η Εορτή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά

Το εσπέρας της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, στον φερώνυμο Ιερό Ναό Ενορίας Αγίας Πελαγίας.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανεφέρθη σε περιστατικά του βίου του Αγίου Λουκά, του γνήσιου Μαθητού και κήρυκα του Ευαγγελίου του Χριστού, του ιατρού και συνεκδήμου του Αποστόλου Παύλου, λέγοντας: «Ο Απόστολος Λουκάς συνέγραψε δύο από τα Βιβλία της Καινής Διαθήκης, το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων, όπου περιγράφεται το κήρυγμα του Ευαγγελίου του Χριστού κατά την αποστολική περίοδο από τους ίδιους τους Αγίους Αποστόλους, που υπήρξαν αυτήκοες της Διδασκαλίας του Χριστού.

Ο Άγιος Λουκάς είναι επίσης ένας θεοτοκόφιλος Άγιος αφού διασώζει πολλά στοιχεία για την Υπεραγία Θεοτόκο, περιγράφοντας μεταξύ άλλων τον Ευαγγελισμό Της και την επίσκεψή Της στην Ελισάβετ. Είναι ένας Άγιος ο οποίος εξαιτίας της μεγάλης αγάπης που τρέφει για την Παναγία, αγιογραφεί το ιερό Πρόσωπό Της –και σώζονται μέχρι και σήμερα ακόμα στις Μονές του Κύκκου, της Παναγίας Σουμελά και του Μεγάλου Σπηλαίου έργα του και πολλά άλλα δημιουργήματα που κατά την παράδοση αποδίδονται σε αυτόν.

Ο ερμηνευτής του Αποστόλου Παύλου, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μιλάει για τον Απόστολο Λουκά και λέγει ότι ήταν ο ιατρός, ο αγαθός και αγαπητός δούλος του Αποστόλου Παύλου, είναι ο συνδέσμιος και συναιχμάλωτός του. Διότι, όπως αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, από την στιγμή της γνωριμίας του με τον Απόστολο Παύλο στην Τρωάδα και την από κοινού μετάβαση των στην Μακεδονία, οσάκις φυλακίστηκε ο Απόστολος Παύλος, ο Άγιος Λουκάς πήγαινε και ζητούσε να αιχμαλωτισθεί μαζί με τον διδάσκαλό του, γνωρίζοντας ότι αυτό μπορούσε να του στοιχίσει ακόμη και την ίδια του την ζωή. Τόση ήταν η αγάπη του σε αυτόν που του δίδαξε την Αλήθεια του Χριστού, που ακόμη και στη φυλακή δεν τον εγκατέλειπε».

Ο Σεβασμιώτατος κατέκλεισε την ομιλία του, παροτρύνοντας τους πιστούς, νουθετώντας τους και λέγοντας: «Να ζητούμε από τον Άγιο Λουκά με τις δικές του πρεσβείες και προσευχές, να πορευόμαστε πάντοτε μαζί με τον Χριστό, γιατί όπου υπάρχει ο Χριστός, υπάρχει το Φως, υπάρχει η ελπίδα. Όπου υπάρχει Χριστός, μπορούμε να ξεφύγουμε από όλα τα φθαρτά αυτής της ζωής, από όλα όσα μας κρατούν προσκολλημένους στα παρόντα και τα επίγεια και να κερδίσουμε μια θέση στην ουράνιο Βασιλεία Του».

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Θωμάς Χαριτάκης και Κωνσταντίνος Καστελλιανάκης.

Back to top button