Ενημέρωση

Η εορτή του Πάτρωνος της Εκκλησίας Κρήτης, Αγίου Αποστόλου Τίτου

Το εσπέρας της 24ης Αυγούστου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον ομώνυμο Ι. Ναό, στη Νεάπολη. Στην ομιλία του τόνισε την προσφορά του Αγίου Τίτου, μαθητού του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, στην Κρήτη και τον αγώνα που έδωσε, ώστε να εξαπλωθεί απ’  άκρου εις άκρον της νήσου η υγιαίνουσα διδασκαλία του Χριστού μας. Ευχαρίστησε τον μακαριστό Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Τίτο Συλλιγαρδάκη που ανήγειρε τον Ι. Ναό στην γενέτειρά του καθώς και τους συγγενείς του, Δημήτριο και Ουρανία Κριτσωτάκη, οι οποίοι  φροντίζουν να τελείται κάθε χρόνο η πανήγυρις με φιλοκαλικό πνεύμα και συντηρούν τον Ι. Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο. Τέλος, ευχήθηκε στον εορτάζοντα  Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη, να έχει πλούσια την ευλογία του Αγίου Τίτου στην ζωή και την διακονία του.

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα, η τοπική μας Εκκλησία πανηγύρισε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου και Πάτρωνος της Εκκλησίας Κρήτης, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Του, στο Ηράκλειο.

Το πρωί της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2023, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απαμείας κ. Παϊσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρθολομαίου Βογιατζόγλου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Πανοσιολ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων Πανοσιολ. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης και πολλοί κληρικοί.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, στη σύντομη προσλαλιά του, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Απαμείας κ. Παΐσιο και Κνωσού κ. Μεθόδιο, τον κλήρο, τους άρχοντες και το λαό για την παρουσία και τη συμμετοχή τους στη μεγάλη αυτή εορτή και απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στους π. Ευάγγελο Παπουτσάκη και π. Χαράλαμπο Μαυρίδη, εφημερίους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρχιερατικό Τρισάγιο, στον αύλειο χώρο του Ναού, για τους Χριστιανούς που σφαγιάστηκαν την 25 Αυγούστου του 1898.

Back to top button