Ενημέρωση

Η Πανήγυρις της Ιεράς Μονής Καρδιωτίσσης-Κεράς Πεδιάδος

Με λαμπρότητα και κατά την τηρηθείσα μοναστηριακή τάξη τελέσθηκε και φέτος η Πανήγυρις της ιστορικής Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Καρδιωτίσσης – Κεράς Πεδιάδος, το καθολικό της οποίας είναι αφιερωμένο στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Το σπουδαίο προσκύνημα της Κρήτης κατεκλύσθη το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου, από πλήθος χριστιανών που ήλθαν για να προσκυνήσουν την χαριτόβρυτη και σεβασμία Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Κεράς, να Την δοξολογήσουν και να Την ευχαριστήσουν για τις πάμπολλες θαυματουργικές επεμβάσεις Της.

Το εσπέρας της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Κεράς, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε: «Ο Σεπτέμβριος, ο πρώτος μήνας του νέου ενιαυτού, ξεκινάει με πρώτη μεγάλη Εορτή, την Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα και πανηγυρίζει Εκείνην η οποία έγινε πρόξενος της σωτηρίας ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους. Σήμερα έχουμε μεγάλη πνευματική χαρά και γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε εδώ, στον ιστορικό και μαρτυρικό αυτό τόπο που η ίδια η Παναγία επέλεξε για να αναπαύεται και να θαυματουργεί.

Η επιμονή των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης να αποκτήσουν παιδί παρά την προχωρημένη τους ηλικία, η εμπιστοσύνη τους στον Θεό, η Πίστη τους, τους αξίωσε να γεννήσουν Εκείνην που φέρνει την σωτηρία στον κόσμο, διότι Εκείνη είναι η παγκόσμιος δόξα και η Γέννησή Της γίνεται παγκόσμιος χαρά. Με την υπακοή Της γίνεται το όχημα της Θεότητος, με την καθαρότητά Της γίνεται η Κεχαριτωμένη, Εκείνη η οποία θα αξιωθεί να γίνει Μητέρα του Θεού και η κλίμακα που ενώνει τη γη με τον ουρανό, η κλίμακα που κατεβάζει τον Θεό στη γη και αναβιβάζει τον άνθρωπο στον ουρανό –και η κλίμακα αυτή είναι διαρκώς ανοιχτή για να οδηγήσει τους ανθρώπους στον Θεό.

Γι’ αυτό η Θεοτόκος είναι η απαρχή της σωτηρίας μας, γι’ αυτό επικαλούμαστε τις πρεσβείες Της, για να κερδίσουμε τη σωτηρία μας. Γι’ αυτό καταφεύγουμε σε Αυτή κάθε φορά που δοκιμαζόμαστε, κάθε φορά που κλυδωνιζόμαστε από πόνους, θλίψεις, κινδύνους, ταλαιπωρίες και πειρασμούς. Γι’ αυτό επικαλούμαστε την Παναγία Μητέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και πάντων ημών των χριστιανών και καταθέτουμε σε Αυτήν τα αιτήματά μας.

Εκείνο που χρειάζεται να ζητούμε πρώτα και πάνω απ’ όλα από Αυτήν, ιδιαιτέρως  όταν προσεγγίζουμε τις θαυματουργές Εικόνες Της είναι να μας δίδει δύναμη και υπομονή να οδεύουμε στον πνευματικό μας αγώνα, αλλά και φώτιση και νου ώστε να αντιληφθούμε τον αληθινό σκοπό της ζωής μας, την σωτηρία και να πορευόμαστε προς αυτόν με Πίστη για να μπορέσουμε να τον επιτύχουμε».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον εορτάζοντα, με προεξάρχοντα τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα και συλλειτουργούντα μετ’ αυτού, τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε προς τον περιεστώτα λαό ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Μύρων και ανέφερε: «Η Παναγία σαρκώθηκε με θαυματουργικό τρόπο από δύο υπέργηρους γονείς, την Άννα και τον Ιωακείμ, οι οποίοι, ενάντια στο φυσικό νόμο και με μόνο εφόδιο την Πίστη και την ελπίδα τους στην Πρόνοια και την αγάπη του Θεού, συνέχισαν αδιαλείπτως να προσεύχονται στον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί. Προσεύχονταν με απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και ήταν σίγουροι ότι θα εισακούσει τις δεήσεις τους.

Το αίτημά τους εκπληρώθηκε και ο Θεός όχι απλώς τους χάρισε ένα παιδί, αλλά τους χάρισε την Παναγία που έγινε η γέφυρα του ουρανού και της γης».

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Η θέση της Παναγίας μας μέσα στη λατρεία της Εκκλησίας είναι περίοπτη γιατί ο λόγος της υπάρξεώς Της είναι μοναδικός, ανεπανάληπτος και έχει επίδραση στη σωτηρία της ψυχής του καθενός. Είναι Αυτή που δέχεται τις πρώτες μας παρακλήσεις, τα αιτήματα και τα παράπονά μας και είναι Αυτή που τα πραγματώνει, αφού τα κομίζει γρήγορα στον θρόνο του Θεού.

Η Παναγία είναι η προστασία, η σκέπη και η καταφυγή σε κάθε δύσκολη περίπτωση, σε κάθε εμπόδιο της ζωής μας. Η Γέννησή Της «γεννάει» νέες ελπίδες και ανοίγει νέους δρόμους στην πνευματική μας ζωή. Μας δίδει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τον δικό μας σκοπό της ζωής και να τον προσανατολίσουμε ξεκάθαρα προς τον ουρανό, γιατί αλλιώς η ζωή μας είναι στείρα, είναι μια ζωή που αναλώνεται στη ματαιότητα του επίγειου κόσμου.

Η Παναγία μας δείχνει με την Γέννησή Της ότι ο σκοπός της ζωής μας δεν είναι να ζήσουμε για τον εαυτό μας αλλά να επιτύχουμε τη σωτηρία μας, με ταπείνωση και υπακοή στο Θέλημα του Θεού και εφαρμόζοντας τον Λόγο και τη Διδασκαλία Του στη ζωή μας».

Περαίνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο για την ευγενική πρόσκλησή του να μετάσχει της Πανηγύρεως της Ιεράς Μονής και να επωφεληθεί της χάριτος και της ευλογίας της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Των ανωτέρω Ιερών Ακολουθιών παρέστησαν οι Δήμαρχοι Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιωάννης Στεφανάκης και Χερσονήσου κ. Ιωάννης Σέγκος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος συνοδευόμενος από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα, επεσκέφθη το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο «Παναγία η Γερόντισσα» στο Τζερμιάδο, όπου και υπέγραψε μαζί με τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιωάννη Στεφανάκη, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, για την πραγματοποίηση απαραίτητων ανακαινιστικών εργασιών του κτηρίου.

Back to top button