Ἐκκλησιαστικός τουρισμός καί ἄλλες μορφές ἐναλλακτικοῦ τουρισμοῦ στό Λασίθι
(Τό κείμενο ἀποτελεῖ ἀναδημοσίευση τοῦ ἄρθρου τοῦ κ. Μιχαήλ Ἀτσαλάκη, πού δημοσιεύθηκε στήν Ἐφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ).
Οι τοπικοί φορείς πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο να προωθηθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο Νομό Λασιθίου, όπως φάνηκε κατά την επίσημη παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος που εκπόνησε το ΤΕΙ Κρήτης για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.
«Το πρώτο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πως ο τουρισμός, για το Λασίθι συνδέεται άμεσα με την ταυτότητα του τόπου. Πολιτιστική, θρησκευτική, ιστορική, περιβαλλοντική, αγροτική και βέβαια σύγχρονη τουριστική ταυτότητα του τόπου.
Αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, χρηματοδοτώντας δράσεις που σχετίζονται με την προβολή και ανάδειξη του τόπου.
Μία από τις δράσεις αυτές είναι η μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα.
Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα που αναθέσαμε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο ΤΕΙ Κρήτης και υλοποιήθηκε από το παράρτημα του Αγίου Νικολάου. Αξιοποιούμε έτσι το επιστημονικό δυναμικό που δρα στον τόπο μας στο πλαίσιο των Σχολών που λειτουργούν εδώ και επιδιώκουμε να συνθέσουμε την επιστημονική γνώση με την αγορά, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και με στόχο την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού», τόνισε εισαγωγικά ο Νομάρχης κ. Σήφης Αναστασάκης στην ομιλία του.
Στο ίδιο πνεύμα ο εκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καστρινάκης αφού έδωσε συγχαρητήρια για το έργο, σημείωσε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Νομαρχίας που θα αξιοποιηθεί και θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να προσφέρει αποτελέσματα για τον τόπο.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος που βοηθείται με το έργο που ανατέθηκε από τη Νομαρχία. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έκανε στην αξιοποίηση των στελεχών του ΤΕΙ στο συγκεκριμένο έργο που δείχνει πως μπορεί να συνδεθεί η γνώση με την παραγωγή υποστηρίζοντας την τοπική κοινωνία. Ο κ. Κουνενάκης επεσήμανε ότι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων είναι απαραίτητη στο επίπεδο της πληροφορίας που απαιτείται να έχει ο επισκέπτης της περιοχής, αλλά το κυρίαρχο θέμα είναι πως όλα αυτά που διαθέτει ο τόπος μπορούν να γίνουν τουριστικό προϊόν.
«Είναι θέμα ευθύνης πλέον όλων να δούμε πως όλα αυτά που έχουμε θα μπορούν να είναι επισκέψιμα και αξιοποιήσιμα γιατί αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο», τόνισε.
Θρησκευτικός Τουρισμός
Ιδιαίτερο ρόλο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διαδραμάτισαν οι δύο μητροπόλεις του νομού, που συνεργάστηκαν και βοήθησαν ενεργά στην καταγραφή των μνημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού.
Το έργο, όπως σημείωσε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, αποτελεί ένα σύντομο αλλά πλήρη χάρτη των προσκυνηματικών προορισμών όπου καταγράφονται τα ζωντανά μνημεία της παραδόσεως του τόπου. Όπως επεσήμανε τα θρησκευτικά μνημεία, δεν είναι μόνο μουσειακά μνημεία, αλλά και ζωντανοί χώροι λατρείας που μεταφέρουν μέχρι σήμερα και κρατούν ζωντανή την πίστη και το βίωμα του λαού μας. Ο Μητροπολίτης συνεχάρη όλους τους συντελεστές για το έργο που παραδίδουν και τη συνεργασία που υπήρξε.
Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος – εκπρόσωπος της επαρχιακής συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για τον τουρισμό – αναφέρθηκε στην ανάγκη να παρουσιαστεί ανόθευτη η ορθόδοξη παράδοση όπως παραδόθηκε από τους προγόνους. «Μνημεία και μνήμες αποτελούν μια ιδιοφυή αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών. Αποτελούν ζωντανά στοιχεία της πολιτιστικής παράδοσης και είναι εμπνευστές της ζωής μας μέχρι σήμερα. Έτσι θέλουμε να τα βλέπουν οι προσκυνητές. Να γίνεται μέσα από αυτά πορεία θεοπροσευχομένων», σημείωσε χαρακτηριστικά. (Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερονήσου κ. Νεκταρίου μπορείτε να το διαβάσετε στην περιοχή "ομιλίες" του ιστοτόπου μας).
Στόχος του προγράμματος, όπως εξήγησε η κα Φωτεινή Ψιμάρνη – Βούλγαρη, ήταν να βγουν συμπεράσματα και προτάσεις προς τις Μητροπόλεις του Νομού και τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα για τον τρόπο υλοποίησης της ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προτάσεις για τις δυνατότητες παρέμβασης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων και να υπάρχει περιγραφή της απαιτούμενης υποδομής και τα είδη υπηρεσιών που θα πρέπει να παρέχονται για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και του αθλητικού τουρισμού.
Μηνύματα απέστειλαν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο βουλευτής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Ευάγγελος Καπετανάκης.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΙ στα Λακώνια, από την μελετητική ομάδα που αποτελούνταν από στελέχη του παραρτήματος του ΤΕΙ στον Άγιο Νικόλαο και εξωτερικούς συνεργάτες.