Ενημέρωση

Κυριακή Ε’ Λουκά

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Λιμένος Χερσονήσου.

 

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος, στον λόγο του προς τους ευσεβείς χριστιανούς, ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, που αναφέρεται στην παραβολή του πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου. Στην καταληκτήρια φράση του Ευαγγελίου αυτού ο Χριστός απευθύνεται κυρίως στους ανθρώπους εκείνους που τοποθετούνται κακοπροαίρετα απέναντι στο Θέλημα Του, λέγοντάς τους ότι αν δεν ακούσουν τους λόγους του Μωϋσέως και των Προφητών, ακόμα κι αν κάποιος εκ των νεκρών αναστηθεί, δεν πρόκειται να τους πείσει να αλλάξουν ζωή.

    

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο Χριστός ποτέ δεν αδιαφόρησε για τους ανθρώπους, αντιθέτως πάντοτε επιζητούσε την ευτυχία τους. Γι’ αυτό και τους έδωσε το πολύτιμο δώρο της ελευθερίας, έστειλε τους Προφήτες να φανερώσουν το Θέλημά Του στους ανθρώπους και τους έδωσε οδηγίες για να οργανώσουν την ζωή τους με ασφάλεια. Έπειτα, κατέβηκε στη γη, έγινε και ο Ίδιος άνθρωπος, δίδαξε, θαυματούργησε, ταπεινώθηκε, θυσιάστηκε και αναστήθηκε για χάρη των ανθρώπων, στους οποίους έδωσε επιπλέον την εντολή της αγάπης που θυσιάζεται και έχει μέσα της την δύναμη της Αναστάσεως.

      

Είναι όμως θέμα προαιρέσεως των ανθρώπων”, συμπλήρωσε, “εξαιτίας της ελευθερίας που τους χαρίστηκε, να φτάσει κάποιος σε αυτή την αγάπη. Αναλόγως της προαιρέσεως του ανθρώπου, ο Θεός είναι είτε θερμός, είτε αδιάφορος απέναντί μας. Ο καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται το Θέλημα του Θεού ως κανόνες και νόμους που του στερούν την ελευθερία, σε αντίθεση με τον κακοπροαίρετο, του οποίου η σχέση με τον Ύψιστο είναι επιφανειακή”.

    

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας: Ας φροντίσουμε, λοιπόν, όλοι, αναλογιζόμενοι ότι ο Θεός δεν αναστήθηκε τυχαία για χάρη μας και ακολουθώντας τις οδηγίες και τις εντολές που άφησε παρακαταθήκη στην Εκκλησία, να μένουμε πάντοτε υπάκουοι στο Θέλημα Του”.

Back to top button