Ενημέρωση

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Στο κήρυγμά του ανέλυσε τα Κυριακά Λόγια του Ιερού Ευαγγελίου της ημέρας: “Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι”. Όποιος θέλει να έρθει πίσω μου, να απαρνηθεί τον εαυτό του, να σύρει τον σταυρό του και να με ακολουθήσει.

Ο Χριστός, είπε, μας καλεί όλους μας, εάν θέλουμε, να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, δηλαδή τα πάθη, τις αδυναμίες μας και γενικότερα ό,τι μας κρατά δέσμιους στη γη, έπειτα να σηκώσουμε τον σταυρό μας που ισοδυναμεί με τα ποικίλα προβλήματα και τις δοκιμασίες αυτής της ζωής και να Τον ακολουθήσουμε. Στον αγώνα αυτό προκειμένου να επιτευχθεί η αφοσίωσή μας στο θέλημα του Θεού, χρειάζεται πολλή υπομονή,  καρτερία, προσευχή και πνευματικός αγώνας. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να παλέψουμε με τις αντίθεες δυνάμεις του σκότους και τις αμέτρητες παγίδες που στήνει ο διάβολος γύρω μας. Ο Πανάγιος Σταυρός του Κυρίου μας, το σημείον του Υιού του Ανθρώπου, μας σώζει με την δύναμή του, γιατί πάνω σε αυτόν ο Χριστός θυσιάστηκε, έχυσε το Τίμιο Αίμα Του για να μας σώσει από την αμαρτία.

Κατακλείοντας, προέτρεψε τους πιστούς να κάνουν τον Σταυρό του με Πίστη και ευλάβεια, να ευλογούν την ζωή και τα έργα τους με το σημείο του Σταυρού και να μην υποκύπτουν στις κάθε είδους πιέσεις που τους βγάζουν από τον σωτηριώδη δρόμο του Θεού.

Back to top button