Ενημέρωση

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου: Οπλιζόμαστε με διάθεση ταπεινώσεως και συγχωρήσεως στο δρόμο προς την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, πρώτη Κυριακή της ευλογημένης και κατανυκτικής περιόδου του Τριωδίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ελληνικών.

Ο σεβαστός Ποιμενάρχης ομίλησε στο ευσεβές εκκλησίασμα για τον πνευματικό αγώνα με τον οποίο η Εκκλησία μας καλεί με την έναρξη του Τριωδίου να προετοιμαστούμε για να διανύσουμε το μεγάλο πέλαγος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και να υποδεχθούμε τον Αναστάντα Κύριο. Και εξήγησε: «Το Τριώδιο είναι ένα βιβλίο που καλύπτει ένα διάστημα δέκα εβδομάδων, καλύπτει δε τις τέσσερεις λεγόμενες προσφωνήσιμες Κυριακές –του Τελώνου και Φαρισαίου, του Ασώτου, των Απόκρεω και της Τυρινής–  που μας δείχνουν τα τέσσερα πρώτα σκαλοπάτια που θα πρέπει να διαβούμε στην αρχή του πνευματικό μας αγώνα».

  

Εν συνεχεία ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας και το δίδαγμα που εξάγουμε από την παραβολή του τελώνου και του φαρισαίου: «Ο τελώνης και όχι ο φαρισαίος γίνεται δεκτός από τον Θεό και αυτό διότι ο πρώτος, παρά τα πολλά αδικήματα που είχε διαπράξει στη ζωή του, προσέρχεται ταπεινός στο ναό του Θεού συναισθανόμενος το μέγεθος της αμαρτωλότητός του και ζητάει συγχώρεση. Ο φαρισαίος πάλι, παρά την συνέπεια, την εργατικότητα και την ελεημοσύνη που επεδείκνυε προς τους φτωχούς μένει έξω από την Βασιλεία του Θεού διότι είναι υπερόπτης και εγωιστής άνθρωπος· του λείπει η αγάπη και η συνεργασία με τους συνανθρώπους του.

  

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εποχή μας· ότι δεν δίδουμε συγχώρεση. Πληγωμένοι από τη νοοτροπία του κόσμου και τα εσωτερικά μας πάθη συμπεριφερόμαστε πολλές φορές όχι όπως μας προτάσσει και μας παρακινεί ο Λόγος και το Ευαγγέλιο του Θεού δεν επιτρέπουμε στον συνάνθρωπό μας να χωρέσει κάπου στη ζωή μας· δεν έχουμε ενότητα ως Σώμα της Εκκλησίας. Όμως η διάθεση της συγγνώμης με το Μυστήριο της Θείας Εξομολογήσεως και η μετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας είναι εκείνη που μας δίδει τη δυνατότητα να βιώσουμε από την παρούσα ζωή την Βασιλεία του Θεού. Ας οπλισθούμε λοιπόν κι εμείς με την συγχώρεση και την ταπείνωση του τελώνη αν θέλουμε πραγματικά να ζωστούμε την πνευματική πανοπλία που θα μας βοηθήσει να διανύσουμε την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή για να γευθούμε τη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου».

Back to top button