Ενημέρωση

Με λαμπρότητα εόρτασε το Ηράκλειο τον Προστάτη του Άγιο Μηνά

Πανδήμως και πανηγυρικώς εορτάσθηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του θαυματουργού, Προστάτου και Πολιούχου της πόλεως του Ηρακλείου, στον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

    

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου. Ακολούθησε η πανηγυρική Συνοδική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, συλλειτουργούντων του παρεπιδημούντος στην Κρήτη Σεβασμ. Μητροπολίτου Μουάνζας κ. Ιερωνύμου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Ομιλητής της ημέρας και ορισμένος από την Ιερά Σύνοδο ήταν ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο ανεγέρσεως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού αλλά και στα ιστορικά γεγονότα που χαρακτήρισαν την πόλη του Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια της περιόδου της τουρκοκρατίας μέχρι τα πρώτα χρόνια της ελευθερίας και της ενσωματώσεως της Κρήτης στον Εθνικό κορμό. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσωπικότητα και την πλούσια εθνική και πατριωτική δράση του μεγάλου Πρωθιεράρχου και Μητροπολίτου Κρήτης Βασιλείου Μαρκάκη (1941-1950).

                 

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Μηνά στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, υπό τους χαρμόσυνους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου και τη συνοδεία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος, στην οποία μετείχαν οι Αρχές της πόλεως και πλήθος κόσμου.

                      

Back to top button