Ενημέρωση

Μεγάλη Παρασκευή πρωί

Την Μεγάλη Παρασκευή, 6 Απριλίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στις Ακολουθίες των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος της πόλεως Αγίου Νικολάου. Κατά την Ακολουθία του Εσπερινού ετελέσθη με πομπή η περιφορά του Επιταφίου μετά των χορών που έψαλλαν το “Ότε εκ του ξύλου σε νεκρών…” και η τοποθέτησίς του εις το προς τούτο ετοιμασθέν κουβούκλιον. Στις Ακολουθίες παρέστη ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός.

Μετά το πέρας των Ακολουθιών, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε σχετικώς με τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας, που κορυφώνονται με τη Σταύρωση και τα μηνύματα για την σωτηρία της ανθρωπότητας, λέγοντας: “Σπουδαία ημέρα η σημερινή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς κορυφώνεται το Πάθος του Μυστηρίου του Σταυρού, η Θεία Οικονομία, η απολύτρωσις του ανθρωπίνου γένους, που μας υπενθυμίζουν τον Αγιασμό της Εκκλησίας, τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, τη Δόξα των Αγγέλων, το τραύμα των δαιμόνων, τη λόγχη του θανάτου. Προσκυνούμε σήμερα το Μυστήριο του Σταυρού της Εκκλησίας ως εξαγορά της αμαρτίας και των εγωιστικών λογισμών. Ιδού ο Νυμφίος της Εκκλησίας, λοιπόν, υφίσταται τα μαρτύρια των ισχυρών της εποχής του, υπομένει τους εμπαιγμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τους γέλωτας, προπάντων δε τον Σταυρό του Πάθους και της Θυσίας”.

Εν συνεχεία πρόσθεσε: “Η Εκκλησία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το Σώμα του Χριστού, που διατήρησε αναλλοίωτη την παράδοση των ημερών του Πάθους και της Αναστάσεως του Κυρίου. Σε κάθε Θεία Λειτουργία ακούμε τους Αναβαθμούς του Θείου Πάθους, ώστε να ακούμε ότι και σήμερον κρεμάται επί ξύλου και όχι τότε μόνο. Εμείς τα παιδιά της Εκκλησίας λιτανεύουμε τον Σταυρό του Κυρίου, προσφέροντας το θυμίαμα της αιώνιας ευγνωμοσύνης εμπρός στο Σταυρό του Κυρίου και προσευχόμενοι για τη σταυρωμένη ρωμιοσύνη και το ιερό κέντρο της, το Φανάρι, που συγκεντρώνει τους καημούς και τους θρύλους των οριζόντιων και των κάθετων άκρων του Σταυρού.

Μπροστά στον Σταυρό του Κυρίου αφήνουμε τους πολέμους, τις σφαγές, τις αιχμαλωσίες των αδελφών μας, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τις εστίες τους, την απαξίωση του ανθρωπίνου προσώπου και την προσβολή της αξιοπρέπειάς του. Γιατί μέσω του Σταυρού οδηγούμαστε στην Ανάσταση, είναι το χαρμόσυνο μήνυμα της ελπίδος για την Ανάσταση του Γένους. Αυτή είναι η παρηγοριά μας απέναντι στη φθορά, στο θάνατο, στα πάθη”.

Καταλήγοντας, είπε: “Παρακαλούμε, λοιπόν, τον Κύριο, μπροστά στον Σταυρό Του να μεταβάλλει τον θρήνο εις χαρά και να δεχθεί το θυμίαμα της προσευχής μας και τη νηστεία μας για να μπορέσουμε να βρούμε το έλεος και την αγάπη του Θεού, για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε καρδιακά στην Ανάστασή του”.

 

Back to top button