Ενημέρωση

Ο Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων στις Σχολές της Ιεράς Μητροπόλεως

Το εσπέρας της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε στο Επιμορφωτικό και Επικοινωνιακό Κέντρο Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως στην πόλη του Αγίου Νικολάου, τον Αγιασμό επί τη ενάρξει της νέας εκπαιδευτικής περιόδου στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας και Ξυλογλυπτικής.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης υπεγράμμισε στο μήνυμά του για την επανέναρξη των σπουδών στις Σχολές της τοπικής μας Εκκλησίας: «Η σημερινή ημέρα είναι ευλογημένη γιατί ξεκινάμε με τη χάρη του Θεού την έναρξη των μαθημάτων στις Σχολές τις καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως. Εκείνο που θα ήθελα να ευχηθώ και στους διδασκάλους αλλά και στους μαθητές των Σχολών είναι αυτό που κάνουν να το κάνουν με την καρδιά τους, γιατί μόνο τότε έχει αξία.

Όταν μάθουμε να ψάλλουμε, να αγιογραφούμε, να φιλοτεχνούμε από αγάπη προς τον Θεό, τότε πραγματικά αυτές οι τέχνες γίνονται εκκλησιαστικές. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει πρωτίστως να έχουμε εκκλησιαστικό πνεύμα, να έχουμε το πνεύμα του Ευαγγελίου. Αυτό θα μας βοηθήσει οι τέχνες αυτές να μην μετατραπούν σε χόμπι, η μαθητεία τους δηλαδή να μην είναι ανεξάρτητη από την Εκκλησία».

Τον λόγο έλαβαν οι υπεύθυνοι-διδάσκαλοι των Σχολών, ο Διευθυντής της αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αντώνιος Πλαΐτης, ο οποίος πλαισιώνεται από εκλεκτούς συνεργάτες στη Νεάπολη, τον Άγιο Νικόλαο, τα Μάλια, την Χερσόνησο και το Τζερμιάδο, αλλά και οι αξιόλογοι διδάσκοντες των Σχολών Αγιογραφίας π. Θεμιστοκλής Ματθαιάκης και Ξυλογλυπτικής κ. Νικόλαος Μάνεσης.

Οι τρεις διδάσκαλοι ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για την μέριμνα, την στήριξη και το προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την πρόοδο διδασκόντων και διδασκομένων και απευθυνόμενοι στην τοπική κοινωνία και ιδιαιτέρως στη νέα γενιά, προέτρεψαν σε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στην καθ’ όλα ωφέλιμη εκμάθηση των εκκλησιαστικών τεχνών, στην αφετηρία της νέας διδακτικής περιόδου.

Back to top button