Ενημέρωση

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος στην παρουσίαση του νέου πονήματος του κ. Εμμανουήλ Μακράκη

Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ρεξ», πόλεως Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε το εσπέρας της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου η παρουσίαση του νέου βιβλίου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Μακράκη, «Εν Λασιθίω». Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ο Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν., ο Σύλλογος Οροπεδιωτών Λασιθιωτών Αγίου Νικολάου και η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης.

  

Το «Εν Λασιθίω», έβδομο έργο του συγγραφέα κ. Εμμανουήλ Μακράκη, πραγματεύεται την ιστορία της εκπαίδευσης στο Οροπέδιο Λασιθίου από τη λήξη της Επανάστασης του 1866 έως τις μέρες μας. Είναι μια επιστημονική εργασία-μελέτη περίπτωσης της εκπαιδευτικής ιστορίας ενός τόπου ορεινού, δυσπρόσιτου και απομονωμένου και των επιπρόσθετων δυσχερειών στη διαβίωση, κυρίως όμως στην εκπαίδευση που δημιουργεί αυτή η ιδιαιτερότητα.

    

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Μακράκη για την διάθεση του βιβλίου αυτού στο αναγνωστικό κοινό, αναφέροντας: «Μέσα από το πολύτιμο αυτό έργο διαπιστώνουμε την μεγάλη προσφορά της τοπικής Εκκλησίας και ενδεικτικά την συμβολή των Επισκόπων Πέτρας Δωροθέου Διαμαντίδη, Τίτου Ζωγραφίδη και Διονυσίου Μαραγκουδάκη στην ανάπτυξη της Παιδείας, στην οικοδόμηση σχολείων και την εύρεση διδασκάλων για την εύρυθμη λειτουργία τους. Μέσα από αυτό το βιβλίο διδασκόμαστε κι εμείς να ακολουθήσουμε το ίδιο όραμα των προγόνων μας με την ίδια πίστη, την ίδια υπομονή κι επιμονή γιατί κι εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας την αληθινή και γνήσια Παιδεία».

  

Εν συνεχεία, οι αξιότιμοι ομιλητές κ. Κωνσταντίνος Μαυρικάκης, Πολιτικός Μηχανικός και κ. Ιωάννης Χρονάκης, Φιλόλογος παρουσίασαν πτυχές του βιβλίου που καταφέρνει να συνδέσει την τοπική ιστορία του Λασιθίου με τα ανάλογα ιστορικά γεγονότα της Κρήτης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κ. Άννα Καραγιαννάκη.

  

Back to top button