Ενημέρωση

Πανήγυρις Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Παύλου Αγίου Όρους (α)

Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος εισήλθε στην Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους για να προεξάρχει της Πανηγύρεως της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Παύλου, μετά από πρόσκληση του Καθηγουμένου της αδελφότητος, Αρχιμ. Παρθενίου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου έγινε επισήμως δεκτός, κατά την Αγιορείτικη Τάξη, και τελέστηκε δέηση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής.

Το απόγευμα της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου προεξήρχε της Ιεράς Αγρυπνίας της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου (με το παλαιό ημερολόγιο), κατά την οποία εορτάζει το Καθολικό της Ιεράς Μονής, η οποία ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα. Παρέστησαν εκπρόσωποι Ιερών Μονών και Συνοδείες Κελλιών του Αγίου Όρους, ο Πολιτικός Διοικητής κ. Αρίστος Κασμίρογλου και πλήθος προσκυνητών.

Το απόγευμα της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου, τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και το Κτητορικό Μνημόσυνο.

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με την τέλεση θείας Λειτουργίας και του Τρισαγίου, υπέρ αναπαύσεως των αοιδίμων κτιτόρων, ανακαινιστών και ευεργετών της Ιεράς Μονής, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου.

 

Ακολουθεί η προσλαλιά του Πανοσ. Αρχιμ. Παρθενίου κατά την υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Πέτρας και Χερρονήσου κύριε Γεράσιμε, λίαν αγαπητέ και προσφιλέστατε εις ημάς τους ταπεινούς,

Μετά χαράς μεγάλης και πνευματικής ευφροσύνης και αγαλλιάσεως, σας υποδεχόμεθα εις την παλαίφατον Ιεράν ημών Μονή του Αγίου Παύλου ως Αρχιερέα της μεγαλονήσου Κρήτης. Έχομεν την ευλογίαν ημείς οι ταπεινοί να σας υποδεχώμεθα και να λαμβάνωμεν ευχήν Αρχιερατικήν από Υμάς τον νέον μεν τη ηλικία, πολιόν δε και σεβάσμιον εις το φρόνημα, ως ποιμένοντα μετά πλείστης συνέσεως το λογικόν Υμών ποίμνιον.
Η αδελφότης της Ιεράς ημών Μονής και ημείς προσωπικώς, Σας γνωρίζομεν από ετών πολλών. Εκ νεαράς ηλικίας, ότε ως φοιτητής ήλθατε εις την πόλιν της Θεσσαλονίκης δια να σπουδάσητε τα Ιερά Θεολογικά γράμματα.
Εκτιμήσαμε από τότε την ευλάβειάν Σας, τον ζήλον Σας περί τα θεία, τον πόθον Σας δια την εν Χριστώ ζωήν.
Παρακολουθήσαμε την πνευματικήν Σας πορείαν και άνοδον, την μοναχικήν Σας αποταγήν, την ιερατικήν Σας λαμπράν σταδιοδρομίαν, και μάλιστα ως Καθηγούμενος της ιστορικής Μονής της Αγκαράθου.
Προ έτους δε διά ψήφων κανονικών η εν Κρήτη Εκκλησία Σας ανέδειξε επαξίως εις το ύψιστον αξίωμα της Αρχιερωσύνης.
Η του Χριστού Εκκλησία δι’ Αρχιερέων ως η Υμετέρα Σεβασμιότης, δίδει την μαρτυρίαν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εις τον σύγχρονον κόσμον μετά συνέσεως και επιτυχίας, διά να δοξάζητε το όνομα του Αγίου Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, η δε χαρά και πνευματική ευφροσύνη ημών των ταπεινών επί τη αναρρήσει Υμών εις το αξίωμα της Αρχιερωσύνης και επί τη παρουσία Σας ενταύθα, είναι πολύ μεγάλη.
Σας ευχαριστούμεν θερμώς, διότι ανταπεκρίθητε εις την ταπεινήν πρόσκλησιν της Ιεράς ημών Μονής εν καιρώ μάλιστα χειμώνος, παρά τας πολλαπλάς ποιμαντικάς ευθύνας, τας υποχρεώσεις και ποικίλας πνευματικάς ενασχολήσεις και δραστηριότητας, δια των οποίων η Υμετέρα Σεβασμιότης είναι επιφορτισμένη, εις την υψίστην θέσιν του αρχιερατικού αξιώματος.
Ταπεινά ευχόμεθα να είναι τα έτη Σας πολλά και ευλογημένα και η Αρχιερατεία Σας πολυετής επί των πιστών της ιστορικής Μητροπόλεώς Σας, προς δόξαν Θεού και οικοδομήν του λογικού Ποιμνίου Σας.
Ο εν αγκάλαις αγκάλαις του πρεσβύτου Συμεών καταδεξάμενος βασταχθήναι Χριστός ο αληθινός Θεός ημών, ταπεινώς ευχόμεθα να ευλογήση διά των αγίων αρχιερατικών χειρών Σας την ημέραν ταύτην και την επικειμένην πάνυχον αγρυπνίαν και πανήγυριν της Ιεράς ημών Μονής προς δόξαν του Αγίου Ονόματος Αυτού. Καλώς ήλθατε Σεβασμιώτατε μετά της τιμίας συνοδείας Σας, καλήν πανήγυριν να έχωμεν δι ευχών Σας Αγίων. Αμήν.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button